Aldri målt høyere havnivå flere steder langs kysten
Vannstand og havnivå i Norge 2024 oppsummert: Vi opplevde rekordtidlig stormflo og høyere gjennomsnittlig vannstand langs deler av kysten. En ny rapport om havnivå viser at vi må forberede oss på at havet stiger også langs norskekysten.
Årsmiddelverdi er gjennomsnittet av observert vannstand gjennom et år. Disse er viktig for å forstå langsiktige trender og variasjoner i havnivået. I 2024 ble det satt rekord fra Mandal til Ålesund.
– Aldri før har gjennomsnittlig vannstandsnivå vært målt så høyt langs denne delen av norskekysten. Vi har målinger tilbake til tidlig 1900-tall enkelte steder. I tillegg ble det ny rekord for Andenes – og Kabelvåg og Honningsvåg tangerte sine årsmiddelverdier, forteller havnivåforsker Matthew Simpson i Kartverket.
(De aller nyeste permanente vannstandsmålerne er ikke med i statistikken da disse har for korte tidsserier.)
Norge må forberede seg på stigende havnivå
Simpson var prosjektleder for havnivårapporten «Sea level rise and extremes in Norway» som ble publisert i april 2024. Rapporten er utarbeidet av Norsk klimaservicesenter (Kartverket, Meteorologisk institutt, NORCE) og Nansensenteret på oppdrag fra Miljødirektoratet, og beskriver hvordan havet er ventet å stige langs norskekysten mot midten og slutten av dette århundret, og videre mot år 2300.
– Vi forventer at det blir nye rekorder i årene som kommer, særlig i områder hvor landhevning er lav og havnivået stiger i forhold til land, sier Simpson.
Rekordtidlig stormflo
Sesongen for stormflo i Norge starter vanligvis først i oktober. Men den 23. august 2024 ble Drammen og indre Oslofjord rammet av høy vannstand.
Basert på grenseverdien 5 års høyvann, var dette en rekordtidlig stormflohendelse. Det er ingen av Kartverkets permanente vannstandsmålere som tidligere har kommet over 5-års høyvann i august.
– Det skal bare rundt 25 cm havnivåstigning til for at hendelsen den 23. august blir en årlig hendelse. Med dagens klimapolitikk vil det kunne skje rundt år 2070–2080, sier Simpson.
Et 5-års høyvann er et nivå som i gjennomsnitt blir oversteget én gang hvert femte år. En annen måte å si dette på er at det er 20 prosent sannsynlig at dette nivået vil overstiges hvilket år som helst.
Nesten vannstandsrekord i nord
Det ble nesten rekord i Hammerfest 29. januar 2024. Uvær bidro til det høyeste værbidraget siden Kartverket begynte å måle vannstanden i Hammerfest i 1957. På det høyeste steg vannstanden til 209 cm over middelvann – ikke langt unna rekorden på 212 cm som ble målt under stormen Berit 26. november i 2011. Dette tilsvarer 50 års gjentaksintervall i Hammerfest. Det vil si et ekstremt høyvann som i gjennomsnitt inntreffer én gang hvert 50. år.
Vannstandsmåleren i Hammerfest leverer vannstandsdata viktig for samfunnsberedskapen i hele Vest-Finnmark. I fjor høst ble måleren utsatt for hærverk. Rett før en kraftig storm kasta seg innover Finnmark, fikk teknikere fra Kartverket reparert skadene den 27. og 28. november. Tids nok, før stormfloa kom, kunne måleren igjen levere vannstandsdata i sanntid.
Hendelser over 5-års høyvann i 2024:
- 29. januar 2024: Hammerfest og Honningsvåg
- 7. april 2024: Sandnes, Stavanger
- 23. august 2024: Oscarsborg, Oslo, Solumstrand (Drammen)
- 20. september 2024: Vardø
Ekstremt lavt lavvann i nord
Den 10. til 12. mars 2024 ble Nord-Norge rammet av en periode med ekstremt lavt lavvann da springperioden klaffet med fint vær.
Hendelser under 5-års lavvann i 2024:
- 10. – 12. mars 2024: Harstad
- 11. mars 2024: Bodø, Narvik, Rørvik, Tromsø, Træna
- 12. mars 2024: Hammerfest, Honningsvåg, Tromsø
FAKTA
Kartverket har nasjonalt ansvar for å måle havnivået. Dette omfatter vannstandsmåling og geodetiske målinger.
Det nasjonale målenettet for vannstand er en del av Norges samfunnsberedskap og fellesløsningene for geodata.
Vi har et tjuetalls permanente vannstandsmålere langs norskekysten, samt én vannstandsmåler på Svalbard.
Kartverket jobber med å fortette det nasjonale målenettet for vannstand for å rigge Norge for framtiden. Vi ønsker å forsyne Norge med bedre vannstandsdata som vil kunne styrke beredskap og kunnskapsgrunnlag for klimatilpasning for bl.a. kommuner.
På «Se havnivå» finner du observert og varslet vannstand, tidevann, landheving og framtidig havnivå:
Norsk klimaservicesenter
Norsk klimaservicesenter (KSS) er et samarbeid mellom Kartverket, Meteorologisk institutt, NVE, NORCE og Bjerknessenteret. KSS leverer kunnskap om klimaendringer i Norge slik at samfunnet kan tilpasse seg dagens og fremtidens vær.
Rapporten «Klima i Norge» lanseres høsten 2025, hvor havnivårapporten «Sea level rise and extremes in Norway» er en del av kunnskapsgrunnlaget.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel Kanstadkommunikasjonsrådgivar og presseansvarlegkommunikasjonsavdelinga i Kartverket
Tel:51 85 88 28Tel:99 51 38 48sissel.kanstad@kartverket.noMatthew SimpsonhavnivåforskarKartverket, FoU-avdelinga
Tel:32 11 83 06matthew.simpson@kartverket.noBilder
Lenker
Om oss
Kartverket blei etablert i 1773 og er den eldste tekniske etaten i Noreg som framleis er i drift. Oppgåvene våre har endra seg i takt med digitaliseringa av samfunnet. Vi er ei moderne og innovativ verksemd med blikk for framtida.
Følg pressemeldinger fra Kartverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kartverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kartverket
Luftfartshindre registreres automatisk19.12.2024 18:48:56 CET | Pressemelding
Innen 1. juli skal alt av lavspentnettet og andre luftfartshindre være registrert i Nasjonalt register over luftfartshindre (NRL). Nå er prosessen for å rapportere inn automatisert og her leder nettselskapet Lede an.
Kartverket styrker global skipsfart17.12.2024 15:17:34 CET | Pressemelding
Kartverket gir internasjonal skipsfart tilgang til 99 prosent av verdens offisielle elektroniske sjøkart. Dekningen ble utvidet i desember da Marokko ble nytt medlemsland.
Vellykket test av laser mot satellitt11.12.2024 11:25:01 CET | Pressemelding
Snart kommer en SLR (satellite laser ranging) til jordobservatoriet i Ny-Ålesund. Instrumentet som NASA har utviklet, besto nylig testene. SLR måler avstanden til satellitter på millimeteren, og kan presist beregne havnivå og jordas massemiddelpunkt.
Kartverket styrker samarbeidet med DNT22.11.2024 12:43:54 CET | Pressemelding
Kartverket flytter kartløsningen fra sin egen app «Hvor?» til Den Norske Turistforening sin populære turplanlegger UT.
Kartverket gir seg ikkje, gjentar Nyvember-suksessen16.10.2024 15:36:16 CEST | Pressemelding
Språkrådet har kunngjort årsresultata over korleis statlege verksemder handhever språklova. Sjølv om Kartverket ikkje tar statleg og staseleg gull i 2023, er ikkje kampen over for 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom