Kraftig mildvær og regn fra mandag gir høyt farenivå for en rekke naturhendelser i vest og nord
NVE har sendt ut en rekke farevarsler i løpet av helgen. Det er økt fare for snøskred, flom og jord-, sørpe- og flomskred langs store deler av kysten, fra Rogaland opp til Troms. NVE ber kommuner, beredskapsaktører og innbyggere som bor utsatt til om å gjøre forebyggende tiltak. I områder med stor snøskredfare er det viktig å holde seg unna skredterreng.
Mandag 13. januar er det ventet et kraftig mildvær som treffer kysten av landet fra Troms til Rogaland. Regn høyt til fjells og snøsmelting øker sannsynligheten for flom og skred flere steder.
Jord-, sørpe- og flomskredvarsel på oransje og gult nivå
Deler av Vestland fylke og Sunnmøre har oransje farenivå for jord-, sørpe- og flomskred mandag. I deler av Trøndelag, Nordland og deler av Troms er det gult farenivå mandag og tirsdag. Dette oppjusteres til oransje farenivå onsdag, som følge av stigende temperaturer og store nedbørsmengder.
- Vi venter flere og alvorlige skredhendelser, og skred som kan ramme vei og infrastruktur. Mye regn og snøsmelting vil også føre til overvannsproblemer og flom og isganger i enkelte elver og bekker, særlig langs kysten og lavereliggende områder, sier Heidi Anette Grønsten, vaktleder for flom- og jordskredvarslingen i NVE.
Se varselet og hold deg oppdatert på utviklingen her.
Oransje farenivå
Oransje farenivå er det neste høyeste varslingsnivået vi har, og kan føre til flere og alvorlige skredhendelser, med omfattende skader og konsekvenser for både mennesker, bygninger og viktig infrastruktur, som veier, broer og toglinjer.
- Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Områder med løs snø rett på tett bakke er mest utsatt. Høye temperaturer fører også til stor snøsmelting, som gir økt fare for jord- sørpe- og flomskred langs bekker og i skråninger der snøen smelter, sier Guro Skogen Grøndalen, jordskredvakt i NVE.
Faregrad 4 for snøskred i deler av Vestland, Møre og Romsdal, Nordland og Troms
Mandag er det ventet stor snøskredfare i nesten alle varslingsregionene. Skredfaren er størst i Troms og Nordland, samt enkelte regioner i Trøndelag og på Vestlandet.
Faregrad 4 er den nest høyeste faregraden for snøskred. Dette innebærer at snøskred kan treffe infrastruktur på spesielt utsatte steder, og at all ferdsel i skredterreng frarådes.
- Unngå opphold i og under bratt terreng hvor det kan løsne snøskred av seg selv. Vær ekstra oppmerksom på hva slags terreng du har over deg, sørpeskred kan løsne også i slakere terreng. Om snøen har en blå/grønn farge tyder det på at det er mye vann i snøen og det kan løsne som sørpeskred, sier Gustav Pless, vaktleder for snøskredvarslingen i NVE.
Se detaljert lokal oversikt og hold deg oppdatert på snøskredfaren her.
Flomvarsel på gult nivå fra Rogaland til Troms
Det er sendt ut gult flomvarsel for kystnære områder fra Rogaland til Troms.
- Det ventes væromslag med snøsmelting og regn. Dette kan føre til lokale oversvømmelser og overvann. Vannføringen vil øke i bekker og små elver i løpet av mandag og tirsdag. Økende vannføring og eventuell isgang og ispropper kan også føre til lokale oversvømmelser, sier Seija Stenius, flomvakt i NVE.
På onsdag ventes en ny temperatur stigning over nesten hele landet med påfølgende snøsmelting og mye regn særlig i Trøndelag, Nordland og Troms.
Se varselet og hold deg oppdatert på utviklingen her.
Hvem kan innbyggere kontakte
Privatpersoner som er bekymret for situasjonen lokalt kan
- ta kontakt med kommunen for å melde om en hendelse
- kontakt politiet (112) dersom det er fare for liv og helse
- kontakt nettselskap eller fjernvarmeleverandør ved strømbrudd eller fjernvarmebrudd
På www.varsom.no finner du
- råd om hvordan du kan forebygge flom og jordskredskader
- sist oppdaterte varsler
- abonner på farevarsler på SMS (tjenesten er gratis)
Kontakter
For pressespørsmål knyttet til flom- og skredvarsling, ta kontakt med:
Snøskredvarslingen tlf.: 48 88 01 00
Flomvarslingen tlf.: 40 43 60 00
Jordskredvarslingen tlf.: 40 02 87 77
NVE pressetelefon: 48 99 76 67
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Onsdag øker farenivået for flere typer skred fra Trøndelag til Troms14.1.2025 14:40:08 CET | Pressemelding
Et nytt kraftig mildvær med regn fra onsdag fører til økt fare for snøskred, flom og jord-, sørpe- og flomskred i deler av Trøndelag, Nordland og Troms. NVE ber kommuner, beredskapsaktører og innbyggere som bor utsatt til om å gjøre forebyggende tiltak. I områder med stor snøskredfare er det viktig å holde seg unna skredterreng.
Mulighet for flom- og skredfare fra mandag 13. januar10.1.2025 12:18:05 CET | Pressemelding
Mandag 13. januar er det ventet et kraftig mildvær fra Rogaland og nordover til Nordland. Regn høyt til fjells og snøsmelting øker sannsynligheten for flom og skred flere steder. Varslingstjenestene i NVE følger situasjonen tett.
NVE: Fare for å gå igjennom isen i Trøndelag og sørover20.12.2024 10:46:13 CET | Pressemelding
NVEs isvarsling på Varsom.no melder at små vann nær kysten fra Trøndelag og sør over har svært varierende isforhold. Her er det stor fare for å gå igjennom isen, spesielt langs land og ved innløp, utløp og i trange sund. Årsaken er mildvær og regn.
NVE gir konsesjon til Fossum Solkraftverk19.12.2024 15:51:01 CET | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir Fossum Sol 1 AS tillatelse til å bygge et solkraftverk i Skien kommune. Dette blir det niende bakkemonterte solkraftverket som får konsesjon i Norge, og det første med tillatelse til etablering av batteri.
NVE gir Gjølanger Settefisk 20 millioner kroner i gebyr19.12.2024 14:38:55 CET | Pressemelding
Gjølanger Settefisk AS får 20 millioner kroner i gebyr fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Årsaken er ulovlig vannuttak i Fjaler kommune, i Vestland fylke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom