En av fire ferskvannsarter er utrydningstruet
Forskere har undersøkt mer enn 23.000 ferskvannsarter fra hele verden. Konklusjonen er at nær en fjerdedel av dyrelivet i ferskvann står i fare for å dø ut.

Selv om ferskvann som elver, innsjøer våtmarker og liknende bare dekker en prosent av jordas overflate er de nøkkelhabitater for dyrelivet. Disse økosystemene huser ti prosent av alle kjente arter, og forsyner oss med viktige økosystemtjenester.
Siden 1975 har 35% av verdens våtmarker gått tapt, og nedgangen fortsetter. Det får dramatiske konsekvenser for naturmangfoldet.
I en ny studie har forskere sammenstilt globale vurderinger og rødlistedata fra IUCN for ferskvannsfisk, øyenstikkere og krepsdyr. Resultatene viser at nær en fjerdedel av dyrelivet i ferskvann er utrydningstruet. De største truslene er forurensing, demninger, landbruk og fremmede arter.
Eva B. Thorstad, forsker i NINA, er en av ekspertene som står bak studien. Hun er også en av lederne i IUCNs ekspertgruppe for laksefisk, som er en av gruppene som vurderer risikoen for utryddelse av arter på verdensbasis.
– Studien synliggjør en alvorlig utfordring, men det er ikke for sent å ta grep, påpeker Thorstad. Dette gir et kunnskapsgrunnlag for å utvikle strategier, politiske beslutninger og prioriteringer både nasjonalt og lokalt, for å stanse tapet av naturmangfold.
Dette er den største risikovurderingen av ferskvannsfauna til dags dato, og det ligger et enormt arbeid bak sammenstillingen. Hver enkelt art er nøye vurdert av eksperter fra flere land, og det samlede datagrunnlaget ligger til grunn for rødlistevurderingen. Mer enn 1000 forskere har bidratt med data, og det har tatt 20 år å lage oversikten.
Hvordan står det til i Norge?
Sammenliknet med mange andre deler av verden har vi få ferskvannsarter i Norge. Ifølge den norske rødlista har de fleste av våre 45 ferskvannsfisk status som livskraftig.
Men om ikke artene i seg selv er truet, så er ferskvann påvirket i stor grad også i Norge. De fleste store elver er regulert, eller på annet vis berørt av menneskelig aktivitet. I tillegg kommer forurensing, fremmede arter og klimaendringer. I sum kan det gi store konsekvenser om vi ikke tar grep.
– Tross alt har vi mye rent vann i Norge, noe som er ganske unikt i verdenssammenheng. Dette er en ressurs vi må verne om. Vi har den nødvendige kunnskapen for å beskytte naturmangfoldet i ferskvann, og kan sette inn målrettede tiltak for å sikre bærekraftig forvaltning og bevaring der det er behov, sier Thorstad.
Norsk rødliste for arter
Edelkreps er en av artene som har status som sterkt truet på den norske rødlista. Også flere norske øyenstikkere er nær truet og sårbare.
Fiskearter som vandrer mellom sjø og ferskvann er spesielt utsatt, og de fleste av disse har fått plass på den norske rødlista. Ål er sterkt truet, mens laks og havniøye er nær truet. Felles for disse artene er at de møter betydelige hindringer både i elvene og havet som påvirker overlevelse og reproduksjon. Men til tross for liknende utfordringer, krever det forskjellige forvaltningstilnærminger.
– Laksen starter livet i elva, svømmer ut i havet for å vokse seg stor før den vender tilbake til den samme elva for å gyte. Her kan vi sette inn lokale og regionale forvaltningstiltak for å bedre forholdene for laksen, forklarer Thorstad. Ålen derimot, har en motsatt livssyklus der alle gyter i det samme havområdet. Ålen er derfor mer avhengig av internasjonal forvaltning og samarbeid over landegrenser enn laks, ettersom den europeiske ålen tilhører en felles bestand.
Kontakter
Eva Bonsak ThorstadNINA - Vann og naturmangfold
Tel:+47 916 61 130eva.thorstad@nina.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Hvordan påvirker havvind fuglelivet?9.7.2025 12:19:22 CEST | Pressemelding
Vindkraft til havs vil påvirke fuglelivet, og hvor turbinene bygges har også betydning. Det viser to nye rapporter fra NINA.
Ny bille oppdaget i Norge7.7.2025 09:15:55 CEST | Pressemelding
Den er bare noen millimeter lang og kryper fram fra sanda på fjære sjø. For første gang er et funn av billen Bledius subniger bekreftet på norsk jord.
Hvor mange sauer tar jerven?2.7.2025 12:42:00 CEST | Pressemelding
Et stort forskningsprosjekt i fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen skal finne ut hvor mange sauer som tas av jerv. De fem kommunene har slitt med store tap av beitedyr. Målet med prosjektet er å få kunnskap som reduserer tap og gir riktig erstatning til beitebrukerne.
Du kan bidra til viktig kunnskap om pukkellaks1.7.2025 13:53:49 CEST | Pressemelding
Vi er inne i et nytt pukkellaksår, og forskerne forventer en ny invasjon. Ved å registrere fangster og observasjoner av pukkellaks er du med på å øke kunnskapen om denne fremmede fiskearten.
Den norske gaupebestanden øker27.6.2025 08:21:43 CEST | Pressemelding
Det er beregnet at det var 91 familiegrupper av gaupe i Norge i vinter, som er en økning fra i fjor. Vi må tilbake til vinteren 2008/2009 for å finne like mange individer og familiegrupper av gaupe i landet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom