Kommet i hus på Grønland
Riksantikvaren har flyttet inn i det gamle trelastlageret i Schweigaards gate 28.

For ett år siden ble flyttingen annonsert, og denne uken var Riksantikvarens ansatte på plass i de nye lokalene i Oslo sentrum.
– Vi er stolte over å ha kommet i hus på Grønland, sier riksantikvar Hanna Geiran.
– Dette er Grønlands smykke, og et lavt signalbygg i en gate med mange nye bygninger. Bak den fredete fasaden i Schweigaards gate 28 har vi fått fantastiske kontorlokaler som vi gleder oss til å bo oss inn i, sier hun.
Gjenbruk på 70 prosent
Det var i januar 2024 at Riksantikvaren inngikk avtalen med Reitan Eiendom AS om leie av lokaler, godt hjulpet av Statsbyggs eiendomsavdeling i anskaffelsesfasen.
Siden da har bygningen vært under oppussing og tilpasning til Riksantikvarens behov.
Riksantikvaren flyttet ut fra Dronningens gate 13 før jul, etter å ha holdt til der siden 1991. I tråd med statens retningslinjer ble kontorarealet redusert.
Det meste av møbler og materiell fra de gamle lokalene er også blitt med.
– Vi er svært godt fornøyd med å ha fått til gjenbruk av møbler og interiør på rett under 70 prosent. Dette er helt i tråd med Riksantikvarens råd om reparasjon og gjenbruk, sier Geiran.
Det store fagbiblioteket hos Riksantikvaren har nå kommet på gateplan, slik at det blir enklere for alle å besøke og bruke vårt bibliotek.
Trelastlagerets dramatiske historie
Oslos historie er tett knyttet til trelasthandelen, og Schweigaards gate 28 var opprinnelig et trelastlager oppført rundt 1910 av arkitekten Harald Kaas. Trelastlageret ble fredet i 1997.
I 2003 brant bygningen ned, og bare den sterkt skadede murfasaden stod igjen. Den falt senere sammen, men ble gjenoppført i eksakt kopi.
Den ble restaurert som en kopi, slik at vi i dag har en unik fasade i jugendstil midt imot de nye bygningene i Schweigaards gate. Slik forteller trelastlageret fortsatt om historien, gjennom en av byens mest spesielle fasader.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder



Om oss
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmesteren på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Se oversikten: 8 millioner til arkeologiske kulturminner14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren har fordelt 2025-potten til sikring av bergkunst og skjøtsel og formidling av andre arkeologiske kulturminner. NTNU Vitenskapsmuseet mottar mest.
Tildeler sju forskningskontrakter for kulturarv9.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren gir til sammen 2,2 millioner til forsking og utvikling. Prosjektene spenner fra hemmeligheter på havbunnen, overvåkning av våre eldste kulturminner og til reiseruter for romanifolket.
Setter i stand stavkirker for 7,2 millioner1.4.2025 07:07:05 CEST | Pressemelding
Riksantikvarens tilskudd til stavkirkene er fordelt for 2025. Se hvilke elleve prosjekter som fikk.
Victoria terrasse blir fredet21.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Det kjente bygningskomplekset har en unik plass i norsk historie. Nå fredes bygningene av Riksantikvaren.
Lyser ut 12 millioner for kyst og landbruk6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Riksantikvaren lyser ut tilskudd til verdiskaping i kulturmiljø. I 2025 vil søknader for kysten og landbruket bli prioritert.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom