Klimastatus 2024: Året da havene "kokte
Havet fungerer som en termostat for jorden ved å regulere og balansere temperaturen gjennom flere naturlige prosesser. Men når alle verdens hav har hatt marine hetebølger samtidig i 2024, hvordan påvirker dette det som skjer over land?

Havet er en blå tråd gjennom METs klimastatus for året 2024. Du får ny forskning om hva som forårsaket marine hetebølger, hvordan temperatur og nedbør i atmosfæren påvirkes nå og i framtiden – og hvilke effekter dette har på livet i havet og på land.
Tid: Onsdag 8. januar kl. 09.00–10.00
Sted: Marmorhallen i Klima- og miljødepartementet, Kongens gate 20, Oslo.
Det er mulig å følge arrangementet digitalt.
Program
1. Hvorfor “kokte” havet i 2023 og 2024?
Hav og luft er et komplekst samspill. Så når havtemperaturene har vært uvanlig høye, må vi forstå hvorfor det skjer – og hvilken betydning det får.
Dette har Cecilie Mauritzen undersøkt, sammen med andre klimaforskere på Meteorologisk institutt.
2. Væråret i Norge var varmt og vått
Mens havet “kokte” ble 2024 nok et år med spesielle værhendelser utenfor normalen, med ekstremt høye temperaturer, flere ekstreme nedbørhendelser og kraftig vind.
Statsmeteorolog John Cornelis Smits tar oss gjennom væråret.
3. Blir 2024 den nye normalen?
Norges klima er tett knyttet til havet, ikke minst gjennom vannets syklus. Når jorden blir varmere, blir våtere områder som Norge enda våtere. Styrtregn kommer oftere og sterkere. Samtidig øker risikoen for tørkeepisoder når samspillet mellom nedbør og temperatur endres.
Anita Verpe Dyrrdal er klimaforsker på MET og leder for Norsk klimaservicesenter. Hun gir oss de viktigste trekkene av hva vi kan forvente av framtidens klima i Norge.
4. Hva skjer med oss og alt som lever her?
De har et sterkt forhold til naturen gjennom mange år. Nå forteller Randi Ingvaldsen og Dag O. Hessen om endringene de ser i havet, i vann og på land – i samtale med MET-direktør Roar Skålin.
Randi Ingvaldsen er oseanograf på Havforskningsinstituttet og jobber med klimaeffekter på marine arter og økosystem. Dag O. Hessen er biolog på Universitetet i Oslo og er kjent for sin forskning innenfor vann, økologi og evolusjon, og som formidler og forfatter.
Disse bidrar også:
-
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen
-
Klimaforskere på MET: Signe Aaboe, Ketil Isaksen og Dina Abdel-Fattah
Nøkkelord
Kontakter
Kristin Rosnes HolteSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjonsavdelingen
Tel:99548641kristinh@met.noKommunikasjonsavdelingenMeteorologisk institutt
Tel:48 06 58 85kommunikasjon@met.noLenker
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Vi legger en varm høstsesong bak oss2.12.2025 15:51:39 CET | Pressemelding
Høsten endte opp med å bli den sjuende varmeste høstsesongen vi har hatt siden målingene startet i 1901. Det gir et tydelig klimasignal om at den globale oppvarmingen også påvirker temperaturene her hjemme.
Været i november var nær normalen, med noen regionale forskjeller1.12.2025 15:38:02 CET | Pressemelding
Måneden føyer seg inn i rekken av måneder med temperaturer over normalen, som nå teller 19 måneder.
18 måneder på rad over normalen4.11.2025 09:48:24 CET | Pressemelding
Temperaturen i oktober endte nesten to grader over normalen. Aldri før er det registrert en så lang periode med gjennomsnittstemperatur over normalen.
Sjøisen krymper: – Usikkert om økosystemet klarer å tilpasse seg2.10.2025 11:32:05 CEST | Pressemelding
Sjøisen i Arktis har nådd sitt laveste punkt for sommersesongen og målingene viser at isen fortsetter å krympe. Utbredelsen er ikke rekordlav, men volumet av is er mye mindre enn før.
Rekordvarm september i Nord-Noreg1.10.2025 14:22:06 CEST | Pressemelding
For heile landet enda årets september som den tredje varmaste.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom