Klimastatus 2024: Året da havene "kokte

Del

Havet fungerer som en termostat for jorden ved å regulere og balansere temperaturen gjennom flere naturlige prosesser. Men når alle verdens hav har hatt marine hetebølger samtidig i 2024, hvordan påvirker dette det som skjer over land?

Sju portrettfoto av deltakere på årets klimatstatus i regi av Meteorologisk institutt.
Disse deltar på Klimastatus 8. januar.

Havet er en blå tråd gjennom METs klimastatus for året 2024. Du får ny forskning om hva som forårsaket marine hetebølger, hvordan temperatur og nedbør i atmosfæren påvirkes nå og i framtiden – og hvilke effekter dette har på livet i havet og på land.

Tid: Onsdag 8. januar kl. 09.00–10.00

Sted: Marmorhallen i Klima- og miljødepartementet, Kongens gate 20, Oslo. 

Det er mulig å følge arrangementet digitalt.

Påmelding: Alle som skal delta, både fysisk og digitalt, må melde seg på via skjema på denne siden til Klima- og miljødepartementet

Program

1. Hvorfor “kokte” havet i 2023 og 2024? 

Hav og luft er et komplekst samspill. Så når havtemperaturene har vært uvanlig høye, må vi forstå hvorfor det skjer – og hvilken betydning det får. 

Dette har Cecilie Mauritzen undersøkt, sammen med andre klimaforskere på Meteorologisk institutt.

2. Væråret i Norge var varmt og vått

Mens havet “kokte” ble 2024 nok et år med spesielle værhendelser utenfor normalen, med ekstremt høye temperaturer, flere ekstreme nedbørhendelser og kraftig vind. 

Statsmeteorolog John Cornelis Smits tar oss gjennom væråret.

3. Blir 2024 den nye normalen?

Norges klima er tett knyttet til havet, ikke minst gjennom vannets syklus. Når jorden blir varmere, blir våtere områder som Norge enda våtere. Styrtregn kommer oftere og sterkere. Samtidig øker risikoen for tørkeepisoder når samspillet mellom nedbør og temperatur endres.

Anita Verpe Dyrrdal er klimaforsker på MET og leder for Norsk klimaservicesenter. Hun gir oss de viktigste trekkene av hva vi kan forvente av framtidens klima i Norge.

4. Hva skjer med oss og alt som lever her?

De har et sterkt forhold til naturen gjennom mange år. Nå forteller Randi Ingvaldsen og Dag O. Hessen om endringene de ser i havet, i vann og på land – i samtale med MET-direktør Roar Skålin. 

Randi Ingvaldsen er oseanograf på Havforskningsinstituttet og jobber med klimaeffekter på marine arter og økosystem. Dag O. Hessen er biolog på Universitetet i Oslo og er kjent for sin forskning innenfor vann, økologi og evolusjon, og som formidler og forfatter.

Disse bidrar også:

  • Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

  • Klimaforskere på MET: Signe Aaboe, Ketil Isaksen og Dina Abdel-Fattah

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye