Dyrebeskyttelsen Norge

Ingen 3R-senter og endring for forsøksdyrene

Del

Regjeringen glemmer forsøksdyrene og lar fortsatt ansvaret for hjemløse dyr tilfalle frivilligheten.

Bilde av grå rotte med hvit bakgrunn. Foto: Pixabay
Regjeringen har glemt forsøksdyrene i dyrevelferdsmeldingen Pixabay

Den nye dyrevelferdsmeldingen som ble fremlagt av regjeringen i dag, 20. desember, viser ingen konkrete tiltak for å redusere det store antallet forsøksdyr som brukes i Norge.

Dyrevelferdsmeldingen går for obligatorisk ID-merking av hund, men ingen andre familiedyr. I januar 2024 stemte Stortinget ned Venstres forslag om innføring av obligatorisk ID-merking av katt. Ett av motargumentene var å vente på den nye dyrevelferdsmeldingen. Venstre, Miljøpartiet de Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Rødt var for, de andre imot. Flere land har innført obligatorisk ID-merking av katt, som Sverige og England.

Nedprioriterer forsøksdyr

Norge står for 17 prosent av det totale forbruket av forsøksdyr i EU, ifølge EUs egen statistikk. Med et 3R-senter erstattes dyreforsøk av alternative metoder (replacement), antall dyr i et forsøk reduseres (reduction) og dyrene utsettes for minimalt med ubehag og smerte (refinement). Det finnes 30 3R-sentre i andre land, men ingen i Norge.

I den forrige dyrevelferdsmeldingen fra 2003 ble det vedtatt å etablere et 3R-senter i Norge. I dyrevelferdsmeldingen som ble fremlagt i dag, glimret 3R-senter med sitt fravær.

  • At forsøksdyrene som ofrer livet for vår verdiskapning, ikke blir hensyntatt i dyrevelferdsmelingen er en tragedie og et tilbakeskritt fra forrige dyrevelferdsmelding. Det signaliserer at regjeringen slett ikke har som formål at Norge skal være i verdenstoppen innen dyrevelferd og at dyrevelferden skal være kunnskapsbasert slik landbruksministeren sa i sin tale. Det blir bare tomme ord og ingen handling, sier Åshild Roaldset daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Undergraver dyrevelferdsloven

Obligatorisk ID-merking er det mest effektive tiltaket mot hjemløshet. Katter har størst risiko for å bli hjemløse, og antall hjemløse kaniner øker. Obligatorisk ID-merking knytter eier og dyr sammen, og er det mest effektive og dyrevennlige tiltaket mot dumping. Engangskostnaden dekkes av eier. Det er brudd på dyrevelferdsloven å hensette et dyr i hjelpeløs tilstand. Når dyrevelferdsmeldingen ikke går for obligatorisk ID-merking av katt og kanin, undergraver det dyrevelferdsloven.

Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge hjalp mer enn 5000 familiedyr i nød til en samlet kostnad av 33,5 millioner kroner i 2023. Dyrevelferdsmeldingen legger opp til registreringsplikt for store kattehold, noe Dyrebeskyttelsen Norge stiller spørsmål ved hvordan skal gjøres uten ID-merking.

  • Her skaper regjeringen unødvendig byråkratisering uten at det bedrer dyrevelferden. Ved å innføre obligatorisk ID-merking ville myndighetene fått kunnskap om hvor alle katter bor og det helt gratis. Når ID-registeret allerede finnes, virker det lite gjennomtenkt å opprette et tilleggsregister i offentlig regi, i stedet for å sikre at alle katter blir chippet og registrert, sierRoaldset.

Dyrepåkjørsler skal forebygges

I Sverige anslås kostnadene til 10 milliarder kroner for påkjørsler med elg, hjort, rådyr og villsvin på vei, og 1,5 milliarder langs jernbanen. Tilsvarende norske tall finnes ikke. Et standardisert system for varsling og håndtering av dyrepåkjørsler som i Sverige vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt og forkorte dyrelidelser. Ifølge dyrevelferdsmeldingen skal det nå etableres et samarbeidsforum for forebygging og reduksjon av dyrepåkjørsler.

Det er svært bra at Regjeringen tar dyrepåkjørsler på alvor, og viser dette så tydelig i Stortingsmeldingen. Dette har Dyrebeskyttelsen Norge og andre jobbet for i flere år, og vi er glade på dyrenes vegne, sier Roaldset.

Dyrebeskyttelsen Norge er bekymret for velferden hos produksjonsdyr når dyrevelferdsmeldingen ikke prioriterer å la ku og kalv gå sammen, saktevoksende fjørfe og å la grisen få større plass og mulighet til å utøve naturlig atferd.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bilde av grå rotte med hvit bakgrunn. Foto: Pixabay
Regjeringen har glemt forsøksdyrene i dyrevelferdsmeldingen
Pixabay
Last ned bilde

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye