Årets julebord – gode minner eller bare sure oppstøt?

Del

Det var garantert noen som ikke kom på årets julebord. Årsaken kan være noe helt annet enn at man har vaska gølv og børi ved og pynta tre, men rett og slett trenger kvile og puste på ei stund. Det er liksom ikke helt akseptert å takke nei til julebordet, fordi man ikke liker kolleger som blir berusa og fulle. Da byr førjulstiden «heldigvis» på et hav av små unnskyldninger og bortforklaringer.

6 alkoholfrie øl fra Akan kompetansesenter til norske ledere
6 alkoholfrie øl fra Akan kompetansesenter til norske ledere Akan kompetansesenter

av Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder, Akan kompetansesenter

Når Pepsi Max eller Farris er det man har i glasset i det man piner seg gjennom timers studie av den snikende alkoholeffekten. Og sjefen selv tar en «smooth escape» etter å ha levert talen og tatt en siste skål før desserten er servert, er det faktisk ikke så underlig at over 300 000 dropper julebordet med jobben.

Forventningens tid

Julebordet er i forandring. Vi fokuserer mer på aktiviteter, maten og hygge, enn alkoholen og antall drikkebonger. Noen tradisjoner beholdes, andre er utdaterte. Når vi skal samles er likevel forventningene og erfaringene like mange som antall ansatte.

Det finnes ledere som er usikker på egen deltakelse på julebordet, som synes det er vanskelig å ta upopulære avgjørelser og gjør noen enkle strutseøvelser når ryktene fra julebordet havner som fakta i innboksen. I disse dager sitter også noen festkomiteer igjen med bunnskrapte festbudsjett, men likevel feilet på målsetningen om å samle alle ansatte til en hyggelig og velfortjent avslutning av året.

Klokkeklare råd for det kommende året

Når Akan kompetansesenter i sin julekampanje sendte en sixpack (alkoholfri) øl med aktuell statistikk om alkoholbruk på arbeidsplassen til 250 ledere, var det ikke bare for gøy. Men også med mål om å trigge til samtale og starte refleksjon og ettertanke rundt hvordan man skal ha det på jobbfesten. For festkulturen på arbeidsplassen betyr noe, og er av betydning for tilhørighet og følelsen av fellesskap.

Vi mener de gode relasjonene, samholdet og festlige, felles minner er nøkkel til de positive tallene på den tredelte bunnlinja. Derfor er våre råd klokkeklare og enkle å ta med seg inn i et nytt år:

Snakk sammen om hvordan dere vil ha det på jobbfesten.

Gjør det enkelt å ta valg: tilby spennende alkoholfrie alternativer.

Ikke spør hvorfor noen ikke drikker.

Si fra til noen hvis det skjer noe ubehagelig.

Kart og kompass

Kjenn ditt publikum og tilpass ditt budskap. For mange er det en forskjell å være på fest blant venner enn blant kolleger, kunder og samarbeidspartnere. Det er ikke sikkert at det er på julebordet med jobben man imponerer mest når partytriks avsløres eller man synger høyere enn Staysman på strofen:

«Jeg håper han kommer nedi pipa mi

For jeg har tatt på meg no 'lingerie

Og det vet jeg at jeg blir sexy i

Og sexy jenter det gjør nissen blid».

Kontakter

Bilder

Sixpack med alkoholfri øl og en anderledes alkoholprosent
Sixpack med alkoholfri øl og en anderledes alkoholprosent
Akan kompetansesenter
Last ned bilde
Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder, Akan kompetansesenter
Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder, Akan kompetansesenter
Vilde Fagerland Akan kompetansesenter
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Akan

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Akan

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye