Forskerens beste tips: Kjøl drikken perfekt til jul og nyttårsfeiring
Kristian Solheim Thinn, forsker i SINTEF Energi, har gått vitenskapelig til verks for å finne den mest effektive måten å kjøle ned favorittdrikken på, akkurat i tide før jul og nyttår.
Ingenting er vel bedre enn kald drikke. Men hvor lang tid tar det egentlig å kjøle det ned?
– Jeg har funnet svaret enten du foretrekker boblevann, brus eller øl. Resultatet vil kanskje overraske, sier Kristian Solheim Thinn.
Forskeren har gjennom nøye testing i kjøleskap, fryser, snø, vannbad og isbad med og uten salt. Solheim Thinn har funnet ut at den optimale kjølemetoden avhenger av hvor kald drikken skal være og hvilke hjelpemidler du har tilgjengelig.
– Er du fornøyd med 9°C, kjøles en 0.33L-boks ned på bare 15 minutter i vannbad fra springen. Dette er serveringstemperatur for bayer og pale ale, sier Kristian.
Han gir også råd for dem som foretrekker enda kaldere drikke og avslører at isvann med salt er raskest, da kjøles en 0.33L-boks ned til 5°C på bare et par minutter.
Men du må være tålmodig om du skal kjøle ned drikke i kjøleskap.
– Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel. Det tar 2,5 timer å kjøle ned til 9°C, men hele 10 timer å nå 5°C, råder forskeren.
– Om vi er heldige og får en hvit jul er kanskje snø en god løsning? En 0,33 boks blir 5°C på en halvtime, og en 1,5 liters flaske bruker 45 minutter, sier Kristian.
Til vanlig forsker Kristian Solheim Thinn på temperatur i kraftkabler.
– Kraftkabler har mye til felles med god drikke: man ønsker dem så kjølige som mulig. En kald kabel kan overføre mer energi enn en varm. Så en kabel med bedre kraftflyt kan også være med på å utjevne forskjeller i strømpriser.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Steenstrup-DuchKommunikasjonssjefSINTEF Energi
Tel:900 96 295Anne.Steenstrup-Duch@sintef.noBilder
Dokumenter
Lenker
Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Karbonfangst kan gi klimavennlig sement, avokado og øl til lav kostnad18.12.2024 11:45:48 CET | Pressemelding
Ville du betalt én prosent ekstra for en klimavennlig øl eller avokado? Hva med to prosent ekstra i bompenger for en bro der 70 prosent av utslippene er kuttet?
Ny studie avslører utfordringer med brannsikkerheten i rom for batterilagring18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
For å hindre ulykker er det behov for nasjonale retningslinjer og konkrete sikkerhetskrav for batterirom, viser en studie.
Nye råd om brannteknisk oppgradering av gamle trefyllingsdører12.12.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Trapperomsdører i eldre bygårder kan oppgraderes når estetiske hensyn og antikvarisk verdi gjør det ønskelig å beholde eksisterende dørblad.
Knut Samdal blir en del av SINTEFs Brusselkontor11.12.2024 11:01:28 CET | Pressemelding
Etter 15 år som forskningssjef i SINTEF Energi går Knut Samdal videre til en ny og strategisk viktig rolle ved SINTEFs Brusselkontor.
Søknadsrush til energisommerjobb hos SINTEF4.12.2024 10:59:38 CET | Pressemelding
SINTEF Energi var tidlig ute med neste års sommerjobber, og interessen var rekordstor. Hele 369 studenter har søkt på 37 jobber. Det er over 120 flere enn i fjor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom