Derfor gjør julelukter oss så glade
Lukt er spesielt effektivt for å hente fram gamle minner. Hva er det som skjer i hjernen når vi lukter?

En god, varm følelse brer seg i kroppen i takt med lukta av nystekte pepperkaker. Hva er det som skjer fysiologisk når vi lukter?
– Det første som skjer, er at partiklene fra pepperkakene snuses opp i nesa di og fester seg til sanseceller i nesa, sier Elise Holter Thompson, hjerneforsker ved UiO til Titan.uio.no.
Fra sansecellene sendes informasjonen til et område av hjernen kalt luktelappen, som igjen sender beskjed videre innover hjernen til flere steder.
Livsviktig lukt
– Signalet går kjemperaskt til hjernestammen, for det er livsviktig å bestemme om lukten er farlig eller ikke, sier hun. Hjernestammen kan starte en kroppslig respons på lukten før vi blir bevisst på hva vi lukter.
Thompson forklarer at lukt hjelper oss å kjenne igjen hva som er mat, hva som er giftig og om du er en del av flokken. Lukt er i det hele tatt veldig viktig for dyr.
– Og når jeg sier dyr, så inkluderer jeg mennesker. Som biolog, så er vi sånn, sier Thompson.
Lukt hjelper oss å kjenne igjen hva som er mat, hva som er giftig og om du er en del av flokken.
Disse første avgjørelsene tas altså i hjernestammen, dypt nede i urhjernen, i en del av hjernen som alle dyr har. Hjernestammen er viktig for å drive basale funksjoner i hjernen og kroppen.
Samtidig som hjernestammen jobber med å finne ut om pepperkakelukta tyder på giftig eller spiselig mat, får også andre deler av hjernen varsel.
Lukt binder følelser og minner sammen
Informasjonen fra luktelappen sendes til følelsessenteret amygdala.
– Amygdala, det er den delen av hjernen som er med på å styre følelsene dine, både negative og positive følelser. Når amygdala aktiveres, så kommer følelsene, sier Thompson.
Samtidig lander signalene i hippocampus. Hippocampus er minnesenteret i hjernen. Det er både med på å danne minner, på å sortere minner fra hverandre, og på å hente frem minner igjen.
Når minner dannes samtidig som veldig sterke følelser vekkes, danner du et veldig sterkt minne.
Siden vi har opplevd lukta av pepperkaker på mange steder – bakt pepperkaker hjemme hos mamma, spist pepperkaker på lunsjrommet på jobb, gått forbi en baker der de har lagd pepperkaker – så henter kanskje ikke lukten av pepperkaker fram et helt spesifikt minne, som noen lukter gjør, men mer et generelt minne.
– Og så får du følelsen av jul, som kan være negativ eller positiv, helt avhengig av hva du syns om jul, sier Thomson.
Lukt er spesielt spennende, siden det påvirker både hukommelse og følelser. Når minner dannes samtidig som veldig sterke følelser vekkes, så danner du et veldig sterkt minne. Et minne som lagres over veldig lang tid.
Når luktsignalet aktiverer nevroner i amygdala og i hippocampus, får du denne følelse-pluss-minnedannelsen samtidig. Og når du igjen lukter den lukten, aktiveres følelsessenteret og hukommelsessenteret samtidig.
Lettere å huske noe hvis du assosierer det med noe annet
– Vi mennesker bruker synet mye mer enn luktesansen, forteller Thompson. Men på grunn av hvordan hjernen vår er satt sammen, er lukt mye viktigere for å trigge følelser. Det skyldes at signalet sendes rett til amygdala. Med synsinntrykk eller lyder får vi informasjon som skal behandles mye mer analytisk.
Kanskje lukter kan utnyttes for å huske bedre til eksamen? Ta fram en ny lukt for hvert tema: kaffe for ett, klementiner og pepperkaker for andre.
Absolutt ikke så dumt, ifølge Thompson.
– Hjernen vår er bygd på assosiasjoner. Det er lettere for oss å huske ting når vi assosierer det med noe annet. Det er kanskje lettere å huske sitronsyresyklusen hvis du også kan lukte klementin og se for deg noe gult.
– Vet vi hvordan et minne ser ut i hjernen? Er det bestemte hjerneceller som lagrer “pepperkaker”?
– Ja, men det vil ikke være sånn at nevron nummer 1464 i min hjerne og din hjerne er med i pepperkakeminnet. Det er veldig individuelt, for vi opplever verden på forskjellige måter, og min historie er annerledes enn din.
Men det vil være en gruppe nevroner som aktiveres når du for eksempel lukter pepperkaker, både i amygdala, i hippocampus og i cortex, eller hjernebarken.
Informasjonen fra luktelappen sendes til følelsessenteret amygdala.
Nevronene jobber sammen for å fortelle deg at “dette er pepperkaker” og at du skal være klar over hva pepperkaker betyr for deg.
Hver gang du henter fram minnet om pepperkaker vil det være de samme hjernecellene som er aktive, men minnet kan forandres litt ved at en hjernecelle kanskje blir viktigere enn en annen. Koblingen til den cellen blir litt svakere, mens koblingen til en annen celle blir sterkere.
– Selv om vi har enormt mange hjerneceller, vil nok pepperkake-nevronene brukes til flere ting. Det er den spesifikke koblingen mellom cellene som utgjør et minne. Alle cellene har også koblinger til en masse andre celler, så de kan bli brukt til flere ting, sier hun.
– Er dette i nærheten av det som du forsker på?
– Ja, jeg forsker på minner. Hvordan minner lagres og hvordan de hentes fram. Til å begynne med studerte vi plastisitet og stabilitet i hjernen.
At hjernen er plastisk betyr at det skal være mulig å endre ting, at du skal kunne danne nye minner. Samtidig kreves det stabilitet, fordi du har lyst til å lagre minnene over lang tid.
I prosjektet Thompson deltok i studerte de proteiner og sukkerstrukturer som ligger rundt hjernecellene som en slags nettingstrømpe. Forskerne fant ut at nettingstrømpene var viktige for å bevare koblingene mellom hjernecellene.
Les mer her: «Nettingstrømper» beskytter langvarige minner i hjernen
I det nyeste prosjektet hennes forsker hun på demens.
– Det har kanskje også litt med minner å gjøre?
– Absolutt! Du kommer ikke unna det. Men jeg studerer hovedsakelig hva som skjer inni cellene når de begynner å lage noen proteiner som vi finner hos mennesker med ulike demenssykdommer.
Nøkkelord
Kontakter
Gina AakreRedaktør, Titan.uio.no
Tel:92879847gina.aakre@mn.uio.noBilder

Lenker
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område. Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no - https://titan.uio.no/, som også er på Facebook - https://www.facebook.com/Titan.uio.no/ eller abonner på nyheitsbrevet - Abonner på vårt nyhetsbrev - Titan.uio.no * UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet * Sem Sælands vei 24 * 0371 Oslo * 22 85 56 00 * http://www.mn.uio.no/
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Titan fyller ti år: Hvorfor trenger vi kunnskap om realfag og teknologi?1.12.2025 10:12:41 CET | Pressemelding
Hvordan kan vi nå fram med faktabasert kunnskap når mediebildet er mer fragmentert enn noen gang? I anledning sitt tiårsjubileum inviterer Titan – nyhetsavisen for realfag og teknologi ved Universitetet i Oslo – til en åpen samtale om forskningsformidlingens rolle i dagens samfunn.
KI-ens "gudfar" Yoshua Bengio åpner Norges nye senter for pålitelig kunstig intelligens8.11.2025 14:05:13 CET | Pressemelding
Mandag 10. november kl. 15.00 lanseres TRUST – The Norwegian Centre for Trustworthy AI, Norges nye nasjonale forskningssenter for pålitelig kunstig intelligens. Arrangementet finner sted på Universitet i Oslo og er åpent for alle.
Når vinden blåser, flyter strømmen – møt vinnerne av WindAI-konkurransen3.11.2025 08:49:46 CET | Pressemelding
Konkurransen “WindAI – Forecasting Wind Power Production” hadde ett enkelt, men ambisiøst mål: å bygge den beste modellen for å forutsi hvor mye strøm Norges vindparker vil produsere to dager frem i tid, time for time. EquiWindNerds gikk seirende ut og tok med seg 50 000 kroner i premiepenger, sponset av Statnett, samt muligheten til å presentere løsningen sin for Statnett. Prisutdelingen finner sted under konferansen Nordic AI Meet – en konferanse for unge forskere innen kunstig intelligens – i Norrköping, Sverige, i november 2025. Konkurransen var arrangert av EduWind, Statnett, NORA.ai, NorwAI, Nemonoor og Norwegian AI Cloud.
Forskaren et ikkje blåskjel lenger på grunn av kjemiske stoff som hopar seg opp4.9.2025 07:55:59 CEST | Pressemelding
Plastflasker og gummidekk i havet frigjev kjemikaliar til vatnet. Mykje av dei hamnar i vår eiga næringskjede, men vi veit ikkje kva effekten er.
KI og valg: Hva lærte vi av årets valgkamp?1.9.2025 11:15:06 CEST | Pressemelding
Tirsdag morgen 9.september er valgdagen over – men debatten om kunstig intelligens og demokratiet fortsetter. Dagen etter stortingsvalget inviterer Universitetet i Oslo til en morgenprat med fersk kaffe og skarpe blikk på spørsmålene: Hvilken rolle spilte KI i årets valgkamp – om noen?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom