NHO, Psykologforeningen og Mental Helse står sammen om råd til arbeidsgivere
Bakgrunnen er det økende sykefraværet grunnet lettere psykiske lidelser, og at jobb for mange i denne gruppen kan være beste medisin.
Lettere psykiske lidelser er hovedårsaken til at sykefraværet i Norge når nye høyder, senest vist i NAV-tallene fra tredje kvartal. Samtidig er en av tre bedrifter usikre på hvordan de skal følge opp ansatte med psykiske helseutfordringer, viser funn fra NHOs medlemsundersøkelse.
Derfor går Mental Helse, NHO og Psykologforeningen for første gang sammen om råd til arbeidsgivere.
Gjennom åpenhet og mer kunnskap på arbeidsplassen tror de at jobb i større grad kan bli en del av veien ut av psykiske helseplager.
Sammen kommer de tre med fem råd til arbeidsgivere i møte med ansatte med psykiske helseplager.
De fem rådene er:
- Inviter til samtale. Sett av tilstrekkelig tid, ha skjermede omgivelser, og vær tydelig på at du ønsker å støtte den ansatte.
- Lytt fordomsfritt. Vær nysgjerrig på medarbeideres beskrivelse av sin situasjon.
- Spør, ikke grav. Spør om hvordan den ansatte har det, og hvordan helseplagene påvirker arbeidet. Ikke grav i årsaksforhold og symptomer.
- Se muligheter. Undersøk hvordan den ansatte kan fortsette å jobbe helt eller delvis. Snakk sammen om oppgaver, tilpasninger og muligheter.
- Avklar forventninger. Still krav som er mulig å innfri for den ansatte med psykiske helseplager.
– Godt for helsa
I tillegg etterlyser Psykologforeningen, NHO og Mental Helse mer fokus på verdien av jobb. Det å være i arbeid – litt eller mye – må i større grad sees på som en mulighet til å få bedre psykisk helse.
– Psykisk uhelse er en stor utfordring på arbeidsplassen. Samtidig vet vi at å jobbe rett og slett er godt for helsa for det store flertallet med psykisk uhelse. Derfor er det utrolig viktig at arbeidsgivere føler seg trygge på hvordan de kan snakke med ansatte om temaet. Snakker vi mer om også den psykiske helsa på arbeidet, er det for mange en del av veien til å få det bedre, sier Håkon Kongsrud Skard, president i Norsk psykologforening.
Det legemeldte sykefraværet i Norge øker grunnet psykiske helseplager. De siste tallene fra Nav, viser at sykefraværet grunnet psykiske lidelser utgjorde over 2 millioner tapte dagsverk i 3. kvartal i år, som tilsvarer over en fjerdedel av sykefraværsdagene. 40 prosent av økningen i sykefraværet det siste året skyldes sykefravær med psykiske lidelser, og fraværet er også diagnosegruppen med lengst varighet, med et gjennomsnitt på nesten 86 dager.
– Det økende sykefraværet er bekymringsfullt, og våre medlemsbedrifter er opptatt av hvordan de kan bidra til å snu denne utviklingen. Vi ser at mange arbeidsgivere er opptatt av psykisk helse, men likevel en del ganger er usikre på hvordan man best møter ansatte man er bekymret for – kanskje ofte av frykt for å trå feil. Derfor er vi i NHO veldig glad for å ha med oss Psykologforeningen og Mental Helse om fem gode råd som vi tror kan bidra til mer kunnskap og trygghet i disse situasjonene, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.
Håper rådene vil komme til nytte
– Vi vet at noen er for syke til å jobbe. Men en del blir også sykere av å ikke jobbe. Forskning viser at arbeid på sitt beste og for de fleste er helsefremmende. Å jobbe gir tilhørighet og fellesskap, relasjoner og mening. Derfor er det så viktig at arbeidsgivere skaper trygghet og et arbeidsmiljø som gjør det lettere å snakke om psykiske helseutfordringer på jobb. Det er forebyggende, sier Ole-Marius Minde Johnsen, landsleder i Mental Helse.
Nøkkelord
Kontakter
Fillip-André Baarøy
Senior kommunikasjonsrådgiver
+47 913 77 992
fillip-andre.baaroy@nho.no
Kristin Bergersen
kommunikasjonssjef
+47 975 23 111
kristin.bergersen@mentalhelse.no
Kristina Gjendemsjø HøyerKommunikasjonssjefNorsk psykologforening
Tel:92246907kristina@psykologforeningen.noBilder
Følg pressemeldinger fra Norsk psykologforening
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk psykologforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk psykologforening
– Nasjonal helse- og samhandlingsplan peker i riktig retning1.3.2024 14:34:46 CET | Pressemelding
Psykologforeningen er positive til arbeidsrettet psykologisk behandling og mer samhandling mellom tjenestene, og ser fram til å se sykehusene følge opp kravet om å prioritere psykisk helsevern i sine bevilgninger.
Respekter menneskerettighetene: Gi sivilbefolkningen helsehjelp, mat, vann og trygge områder13.10.2023 14:24:48 CEST | Pressemelding
Sykepleierforbundet, Legeforeningen og Psykologforeningen fordømmer lidelsene som Hamas’ terrorangrep på Israel og påfølgende israelsk gjengjeldelse påfører sivilbefolkningen.
Psykologforeningen: – Hvor er regjeringens opptrapping på psykisk helse?6.10.2023 12:14:14 CEST | Pressemelding
Opptrappingsplanen for psykisk helse er ikke tydelig nok i dagens statsbudsjett, mener Norsk Psykologforening.
Psykologforeningen: – Hvor er regjeringens opptrapping på psykisk helse?6.10.2023 12:03:37 CEST | Pressemelding
Opptrappingsplanen for psykisk helse er ikke tydelig nok i dagens statsbudsjett, mener Norsk Psykologforening. Verken helse eller psykisk helse er noen budsjettvinner i årets budsjett. – Det meste av de 360 millionene regjeringen gir ekstra til psykisk helse i dette budsjettet, er ikke garanterte, og det gjør neste års statsbudsjett uforpliktende og retningsløst, sier president Håkon Kongsrud Skard.
Psykologforeningen: – Gode intensjoner i opptrappingsplanen for psykisk helse, men mangler nok finansering9.6.2023 13:44:14 CEST | Pressemelding
– I denne opptrappingsplanen treffer regjeringen på planken med gode intensjoner for psykisk helse, men tar ikke sats, sier Psykologforeningens fungerende president Arnhild Lauveng.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom