Klementiner eller mandariner? Slik vet du forskjell
Klementiner og mandariner forveksles ofte, men det finnes klare forskjeller. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt gir innsikt i hva som gjør disse små sitrusfruktene unike, og hvorfor klementiner har blitt en julefavoritt.

– Klementiner er faktisk en videreutviklet sort av mandarin. Begge fruktene er lette å skrelle, saftige og som regel steinfrie, men de har noen forskjeller. Mange tror at klementiner alltid er uten steiner, mens mandariner har steiner. Det er ikke helt feil, men heller ikke helt riktig, sier Bogstrand Sagen.
Klementiner – søte og milde favoritter i julen
Klementiner selges i hovedsak i perioden november til januar, når sesongen for de spanske Clemenules-klementinene er på topp. Dette er de klassiske «juleklementinene» vi fyller skålene våre med gjennom høytiden. I løpet av ukene før jul spiser vi nordmenn i snitt hele 5 kilo klementiner hver.
– Klementiner har som regel ikke steiner, men hvis du finner en stein, skyldes det ofte krysspollinering, altså at en bie med pollen fra for eksempel sitrontrær lander feil, og kan bestøve klementinblomsten, forklarer hun.
Hva med mandariner?
Mandariner er også tilgjengelige i Norge, men disse fruktene selges primært utenom vintersesongen. De er små, aromatiske og kan ha både tynnere skall og steiner, noe som tidligere gjorde det lettere å skille dem fra klementiner.
– Før klementinene kom til Norge på 1960-tallet, var mandariner den eneste småsitrusen i butikkene. De hadde mange steiner, var hardere i konsistensen og krevde mer innsats for å skrelle. I dag har forskjellene mellom de to blitt mindre, sier Bogstrand Sagen.
Klementiner i Norge siden 1963
Klementinene gjorde sitt inntog i norske butikker i 1963 og har siden tatt en fast plass på fruktfatet, spesielt i julen. Selv om vi fremdeles spiser mandariner i sommerhalvåret, er det altså klementinene som dominerer når vi tenker på småsitrus.
God kilde til vitamin C
– Med bare tre små klementiner dekker du dagsbehovet for vitamin C. Perfekt nå i forkjølelsessesongen. Fiberrike er de også, så de metter godt som et lite mellommåltid, avslutter ernæringsrådgiveren.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom