Ny kortfilm: -Viktig med is i magen når du mistenker seksuelle overgrep mot barn
Et barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep i flere måneder eller år, tåler at man skynder seg sakte for å redde det,» forklarer pedagog og spesialist i sexologisk rådgivning Margrete Wiede Aasland i en ny kortfilm om positiv seksualitet som verktøy mot incest og seksuelle overgrep som ble lansert i dag.
I kortfilmen som i dag er publisert av Sex og Politikk, forteller pedagog og sexolog Margrete Wiede Aasland hva man kan, bør og skal gjøre når man mistenker at et barn blir utsatt for incest eller seksuelle overgrep - enten man jobber i barnehage eller er en bekymret foresatt eller nabo.
«Det er mange som reagerer på at jeg sier at når man tror at et barn blir utsatt for seksuelle overgrep, så skal man ikke melde i fra med en gang. Det er i mange tilfeller det samme som å gjøre barnet en bjørnetjeneste,» forklarer Wiede Aasland.
«Når man melder en bekymring i panikk, kan det godt hende at de man melder til også får litt panikk, og så setter man i gang en sak som ikke holder vann i rettssystemet. Selv om mistanken er berettiget, så kan det fort skje at barnet blir sendt tilbake til den som man tror eller vet er overgriper. Det skjer fordi man ikke har hatt is i magen og ventet til man får mer kjøtt på beinet,» forteller Wiede Aasland.
Kortfilmen er en del av prosjektet «Positiv seksualitet som verktøy mot incest og seksuelle overgrep», og selv om den verken er uttømmende eller ikke har alle svarene, så gir filmen en mulighet til refleksjon og til diskusjon rundt kaffebordet, lunsjbordet eller i klassen.
Prosjektet «Positiv seksualitet som verktøy mot incest og seksuelle overgrep» er finansiert av Helsedirektoratet og retter seg spesielt mot studenter som utdanner seg til å bli barnehagelærere og barnevernspedagoger. Fram til desember 2024 har 813 studenter fra hele landet deltatt i prosjektet.
Men hva med oss andre? Tør vi å være trygge voksne som barn kan betro seg til, og hva skal vi gjøre når vi tror at et barn blir utsatt for incest eller seksuelle overgrep?
Det finnes ikke ett enkelt svar, men i denne kortfilmen kan både barnehageansatte, lærere, foreldre, foresatte, naboer og alle vi andre, lære om hvordan vi skal tolk tegn og varsler og hva vi kan, bør og skal gjøre.
«Hvis dere (studenter, red. anm.) får hjulpet bare ett eneste barn i løpet av en yrkeskarrieren deres, så blir det tilsammen veldig mange barn». (Margrete Wiede Aasland)
Lenke til filmen:
https://youtu.be/kYJ2acDxcXA
Nøkkelord
Kontakter
Tore AasheimMedievakt/Pressekontakt
Tel:97 08 04 00tore@sexogpolitikk.noBilder
Lenker
Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.
Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.
Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk
Oppdatert seksualitetsundervisning: Skjermkropp og digital dømmekraft4.12.2024 13:52:53 CET | Pressemelding
I dag lanseres en oppdatert versjon av seksualitetsmateriellet Uke 6 som brukes av over halvparten av norske grunnskoler. I år settes det spesielt søkelys på «skjermkroppen».
Gratulerer alle norske kvinner - vi fortsetter kampen!3.12.2024 16:33:15 CET | Pressemelding
Sex og Politikk gratulerer alle norske kvinner med ny abortlov, samtidig som vi lover å fortsette kampen slik at norske kvinner får full råderett over egen kropp!
De nordiske landene ruster seg mot politiske uår for seksuelle rettigheter29.11.2024 15:33:57 CET | Pressemelding
Sex og Politikk gratulerer Nordisk Ministerråd som onsdag denne uken lanserte «Pushing for Progress», en erklæring for å styrke likestilling inkludert særlig kjønns- og seksualitetsmangfold og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).
Presseinvitasjon: Tverrpolitisk seminar på Stortinget om kvinnelig omskjæring27.11.2024 10:17:24 CET | Pressemelding
Stortingets tverrpolitiske nettverk for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) og Sex og Politikk inviterer til seminar om den globale innsatsen for å få slutt på kvinnelig omskjæring (FGM).
Trumps valgseier vil ramme unge kvinner og fattige over hele verden6.11.2024 12:05:55 CET | Pressemelding
Resultatene er inne – vi står overfor en ny periode med Donald Trump som president i verdens mektigste land. Det er dårlig nytt for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter for kvinner og fattige.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom