Kvinnenettverk i yrkesfag beskytter ikke mot trakassering
Nettverk for kvinner i mannsdominert yrkesfag gir fellesskap og forbilder, men har liten reell innflytelse på utfordringer på arbeidsplassen.
Tekst: Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no
Kjønnsbalansen i tekniske yrkesfag er fortsatt skjev. En undersøkelse fra 2021 viser at Norge er blant landene i verden med lavest andel kvinner i yrkesfag. Vi har altså et stykke vei å gå for å oppnå målet om et mer kjønnsbalansert arbeidsliv: cirka 1 prosent jenter jobber i bil- og byggfag, og 3 prosent elektrofag.
– Det er generelt forsket lite på kjønnsskjevheten i yrkesfag sammenliknet med hva som er gjort på temaet i akademia, sier Inger Vagle, professor ved Oslo Met.
Hun har forsket på kvinner i yrkesfag i en årrekke, vært fagarbeider og med å starte organisasjonen Kvinner i mannsyrker (KIM) på 1980-tallet.
Vagle, Hedvig Skonhoft Johannesen, også professor ved Oslo Met og Ellen Møller, avdelingsleder ved Etterstad videregående skole, har sammen skrevet en artikkel om kvinnenettverk i tekniske yrkesfag i siste utgave av Tidsskrift for kjønnsforskning.
– Vi ønsket å belyse kvinner som minoritet i tekniske yrkesfag, og undersøke hvem som startet opp kvinnenettverkene og hva de kan bidra med, forteller Johannesen.
– Vi vet at nettverkene for kvinner i tekniske yrkesfag er viktige, men vi ønsket å vite mer om hvorfor.
Fikk svar fra 133 kvinner
Studien er basert på en nettbasert spørreundersøkelse fra 2020, som ble sendt ut til seks kvinnenettverk. Deltakerne svarte på hva slags yrke de hadde, erfaringer som kjønnsminoritet på arbeidsplassen og hva det betydde å være med i et kvinnenettverk.
– Spørreskjemaet hadde også rom for en del fritekst, som er grunnlaget for analysen vår, forklarer Johannesen.
– Bredden i yrker blant deltakerne er stor og spenner fra skogsarbeidere til bilmekanikere.
133 kvinner fra 27 ulike yrkesgrupper svarte på undersøkelsen. Forskerne har delt inn svarene i fire kategorier etter hvor viktige kvinnene opplever at nettverkene er for dem – og hvorfor.
– De aller fleste kvinnene var fornøyde med å tilhøre et nettverk og opplevde at det ga samhørighet, sosial støtte og trygghet, sier Vagle.
Noe dette sitatet, hentet fra artikkelen, er et eksempel på: «Møte flotte mennesker, dele erfaringer. Selv om vi har veldig forskjellige bakgrunner så har vi mange like opplevelser. Og hvis det en dag skjer noe som gjør meg usikker og redd på jobb så er det godt å vite at jeg har et nettverk å støtte meg på. Det er en trygghet.»
– Det var bare 10 prosent som ga uttrykk for at de ikke ønsket nettverk, blant annet fordi de ikke ønsket særbehandling, eller rett og slett fordi de hadde det bra på jobb.
Oppfatningen av kvinnenettverk som lite viktig kommer til uttrykk i dette sitatet: «Nettverket betyr ingenting, jeg har det bra på jobben.»
Hovedfunnet er at selv om nesten alle kvinnene ser på nettverkene som viktige, gir de liten reell beskyttelse mot dårlige arbeidsforhold. For eksempel kommer nettverket til kort når det gjelder konkrete tiltak for å beskytte mot trakassering på arbeidsplassen, forteller forskerne.
– Våre funn viser at det først og fremst trengs et lovverk som fungerer. I tillegg må arbeidsgiver ta ansvaret for å skape trygge arbeidsforhold for kvinner som er i minoritet på arbeidsplassen sin, utdyper Johannesen.
Les hele artikkelen i Kildens nyhetsmagasin.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Kvinner er mer positive til kjønnsmangfold enn menn6.12.2024 10:21:40 CET | Pressemelding
Færre støtter opp om mangfoldig kjønnsidentitet og et tredje juridisk kjønn enn likelønn, men kvinner er mer positive enn menn. Det viser en nylig undersøkelse.
Pris til artikkel om seksuell vold mot kvinner i Sápmi15.11.2024 13:19:13 CET | Pressemelding
Mye tyder på at samiske kvinner er mer utsatte for seksuell vold sammenliknet med svenske kvinner for øvrig.
Ny forskning viser at kvinner jobber i snitt ett år mindre enn menn5.11.2024 17:05:01 CET | Pressemelding
– En av forklaringene kan væreovergangsalderen, forteller forsker Suzanne Merkus.
– Loven om eggdonasjon beskytter kjernefamilien31.10.2024 10:57:02 CET | Pressemelding
I 2020 ble det tillatt med eggdonasjon i Norge, men donor må være ukjent de første 15 årene av barnets liv. – Man har lagt seg på en linje som begrenser hva en familie er og kan være, sier forsker Ingvill Stuvøy.
USA-valget 2024: Historisk stort gap mellom hva kvinner og menn stemmer på30.10.2024 10:24:28 CET | Pressemelding
Kjønn kan bli avgjørende i det amerikanske valget 2024. Det handler om mer enn at Kamala Harris kan bli landets første kvinnelige president.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom