Syria: Prisen på brød har økt med 900 prosent i Aleppo og Idlib
Stor matmangel i hele landet. Overfylte mottakssentre for folk som er fordrevet. Folk i Syria har fått håpet tilbake, men hjelpebehovene vokser.
– Folk vi snakker med i Syria nå, er glade og håpefulle. Det er samtidig store behov for nødhjelp og utviklingshjelp. De må møtes for at en fredelig utvikling skal bli mulig, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
Bertinussen bodde selv i Syria i fjor, og besøkte landet senest i september. Det er et variert bilde som tegnes i alle meldingene hun får fra kollegaer og venner.
– På den ene siden er det stor jubel. Mange fester lit til det når de som nå har tatt makten sier at de vil respektere kvinners rettigheter og at kvinner skal kunne kle seg som de vil. Men vi får også meldinger fra kristne som er redde og rapporter om kvinner som har fått beskjed om å dekke seg til. Så gjenstår det å se hva av det som skjer akkurat nå som reelt gjenspeiler det nye styrets ambisjoner, sier Bertinussen.
Hun minner om at det nå er viktig at man ser på hva som gjøres i praksis, og at syrere nå ikke overlates til seg selv.
– Hjelpebehovene i Syria var store også før regimet falt. Flere er nå fordrevet. Mangel på mat og matvarer gjør at prisene presses opp. Ifølge FN har brødprisene i Aleppo og Idlib økt med 900 prosent, sier Bertinussen.
Bare siden 28. november er mer enn 1 million mennesker, de fleste kvinner og barn, fordrevet fra ulike områder, ifølge FN.
– I nordøst ser vi at mottakssentrene er overfylte. Folk sover i biler og på gata i bitende kulde. Det er kritiske behov for grunnleggende ting som mat, vann, varme klær, husly, drivstoff til oppvarming og matlaging, sier Bertinussen.
Hun peker på diplomatiet som viktig for å sikre humanitær tilgang og at støtte til et sivilsamfunn vil bli avgjørende for en fredelig utvikling i landet.
– Det er helt avgjørende med økt humanitær innsats i Syria nå. Lokalt sivilsamfunn må også få økt støtte, ikke minst kvinneorganisasjoner. Hvis utviklingen skal kunne skje slik folk i Syria nå ønsker det, må sivilsamfunnet rustes så de er i stand til å få sine stemmer hørt i den vanskelige prosessen som nå ligger foran dem, sier Bertinussen.
CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og har vært tilstede i Syria siden 2013. I dag jobber CARE over hele landet.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noFølg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
– Nå har folk håp om at et fritt Syria er mulig8.12.2024 15:46:39 CET | Pressemelding
Folk i Syria har levd i et skrekkregime – Nå feirer folk at det brutale Assad-regimet har falt, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
Ansatte i CARE-partnere drept i Syria7.12.2024 13:31:13 CET | Pressemelding
– Nok en gang betaler lokale hjelpearbeidere en ekstremt høy pris i forsøket på å hjelpe folk i krise, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
Afghanistan: forbyr kvinner helseutdanning4.12.2024 15:42:50 CET | Pressemelding
Taliban har siden de tok makten i Afghanistan innført en rekke begrensninger i kvinners frihet. Nylig ble kvinners stemmer forbudt i det offentlig rom. Nå strammes det enda mer inn.
FN: 305 millioner trenger nødhjelp4.12.2024 09:47:20 CET | Pressemelding
En dramatisk økning i voldelige konflikter skaper enorme behov for nødhjelp verden over, viser en ny rapport fra FN. – Vi er vitne til umenneskelig lidelse, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
1000 dager med krig i Ukraina19.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er gått tusen dager siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Sivile – og særlig kvinner – betaler den største prisen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom