Ikke slipp taket: Ungdom trenger hjelp
Undersøkelsen 5 a Day Europe, som utføres årlig av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at barn under 13 år spiser mer frukt og grønnsaker enn før. Men når barna blir ungdommer spiser de mindre.
For barn under 13 år har det daglige inntaket økt fra 3,3 porsjoner i 2023 til 3,7 i 2024. Ungdom mellom 14 og 17 år spiser mindre, kun 3 porsjoner daglig – langt under Helsedirektoratets anbefaling om minst 5, og helst 8 porsjoner frukt og grønt per dag.
Foreldrenes ansvar
– Det er gledelig at de yngste spiser mer frukt og grønt. Undersøkelsen indikerer imidlertid at det er viktig og ikke gi ungdom frie tøyler. Ungdom spiser ikke nok frukt og grønt og det er fortsatt foreldrenes ansvar å tilrettelegge for et sunt kosthold. En fristende matpakke, med nok fiber fra frukt, grønt, bær og grove kornprodukter, gir jevn energi og legger til rette for god læring, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG og fortsetter;
– Består lunsjen av boller, energibarer, energidrikker eller ostehorn vil ungdommene få dårligere forutsetninger for læring på skolen og vil ha lite energi når de skal videre på fritidsaktiviteter.
7 av 10 voksne har overvekt eller fedme – sunne vaner starter tidlig
– Foreldre har et viktig ansvar for å gi barn gode matvaner som varer livet ut. Dette kan redusere risikoen for alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes type 2, som tar flest liv og leveår. Gode vaner må etableres tidlig og opprettholdes gjennom ungdomsårene, avslutter Sagen.
Ernæringsrådgiverens 5 tips til foreldre
- Ikke glem grønnsaker: Kutt opp grønnsaker og legg i små bokser. Dette kan fint gjøres dagen før mens du lager middag.
- Sørg for at favorittfruktene alltid er i huset, og be dem ta med to frukter i sekken.
- Lag smoothie i store porsjoner: Frys på flasker – de tiner perfekt i løpet av skoledagen.
- Involver ungdommen på kjøkkenet: La dem teste oppskrifter de liker fra sosiale medier. Kanskje finner de noe spennende som passer i matpakken og som også inneholder mye frukt og grønt.
- Bruk middagsrester: Lag ekstra middag, og oppfordre til å pakke inn rester som grønnsaksomeletter, salater eller grove tacolefser til neste dag.
Generelt om frukt-og grøntforbruket: Tross negativ utvikling det siste tiåret, peker nå forbruket i riktig retning. Helsedirektoratets rapport Utviklingen i Norsk kosthold 2024 viser en nedgang i forbruket av frukt på 15 prosent fra 2013 til 2023, og 5 prosent på grønnsaker. Samtidig peker 5 a Day Europe, fra september 2024, på en positiv utvikling – for første gang siden 2019 spiser vi mer frukt og grønt. Blant voksne har forbruket økt fra 2,9 porsjoner i fjor, til 3,3 porsjoner i år.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen19.12.2024 09:03:39 CET | Pressemelding
Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.
Klementiner eller mandariner? Slik vet du forskjell16.12.2024 08:05:15 CET | Pressemelding
Klementiner og mandariner forveksles ofte, men det finnes klare forskjeller. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt gir innsikt i hva som gjør disse små sitrusfruktene unike, og hvorfor klementiner har blitt en julefavoritt.
Kvinner spiser 30 % mer frukt og grønt enn menn29.11.2024 07:34:53 CET | Pressemelding
Undersøkelsen “5 a Day Europe”, som utføres årlig av Opplysningskontoret for Frukt og grønt (OFG) viser at kvinner spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn menn.* I snitt spiser kvinner 3,7 porsjoner om dagen, mens menn bare spiser 2,9 porsjoner – dette utgjør en forskjell på hele 30 %.
Nordmenn spiser mer frukt og grønt – men ligger fortsatt bak britene27.11.2024 09:27:04 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe* som gjennomføres på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser for 2024 en positiv utvikling i nordmenns frukt- og grøntinntak, men likevel er vi et godt stykke bak mange andre land i Europa, særlig sammenlignet med britene, som spiser aller mest. Grøntløftet pekes på som en del av løsningen.
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom