Stiftelsen Norsk Mat

Dronningen av "havets sølv" vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Del

- Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.

Hanne-Cecilie Sporsheim vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. F.v. finalist Arne Sørvig, finalist Arne Hjeltnes, vinner Hanne-Cecilie Sporsheim, landbruks- og matminister Geir Pollestad og styreleder i Stiftelsen Norsk Mat Håkon Mageli. Fraværende: Finalist Elin Richardsen.
Hanne-Cecilie Sporsheim vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. F.v. finalist Arne Sørvig, finalist Arne Hjeltnes, vinner Hanne-Cecilie Sporsheim, landbruks- og matminister Geir Pollestad og styreleder i Stiftelsen Norsk Mat Håkon Mageli. Fraværende: Finalist Elin Richardsen. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Sildedronninga fra Romsdalskysten

- Det finnes ingen større ære i mat-Norge. Ingrid Espelid Hovig var så viktig, og det oppleves stort å motta en pris i hennes navn. Ingrid Espelid Hovig var en "mor" i alle hjem, sa Hanne-Cecilie Sporsheim da hun mottok Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. 

Hanne-Cecilie Sporsheim har satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes og tilpasses moderne smaker. Med sitt unike engasjement for havets ressurser har hun sammen med broren Jon-Ragnvald Sporsheim skapt innovative produkter av «havets sølv», samtidig som hun har holdt fast ved sildas dype forankring i norsk matkultur. Sporsheim har inspirert både bransjefolk og forbrukere med sin entusiasme og kunnskap om sildens uante muligheter. 

- Silda er både trendy og et kulturikon. For framtiden kommer den til å bli en viktig matkilde på alle norske matfat, avslutter Sporsheim. 

Ærespris til Heidi Bjerkan 

Ingrid Espelid Hovig ville fylt 100 år i år. I 100-årsjubilantens ånd ble fagjuryens ærespris tildelt Heidi Bjerkan. I fagjuryens begrunnelse står det at Bjerkan har revolusjonert den norske matbevisstheten gjennom sitt mangeårige arbeid som kokk, restauranteier, og ambassadør for bærekraftig matlaging med fokus på gode, lokale råvarer, god dyrevelferd og norske mattradisjoner.

- Heidi Bjerkan viser at mat er mer enn bare smak; det kan være en kraft for positiv endring, et symbol på respekt for naturens premisser og et verktøy for å bygge fellesskap rundt bordet, sa landbruks og matminister Geir Pollestad.

Om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

I anledning Ingrid Espelid Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd samme år utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat. I år skulle prisen gå til en inspirerende formidler av norsk sjømat. 

Kontakter

Bilder

Finalistene Arne Hjeltnes (t.v) og Arne Sørvig (t.h) gratulerer vinner Hanne-Cecilie Sporheim med prisen.
Finalistene Arne Hjeltnes (t.v) og Arne Sørvig (t.h) gratulerer vinner Hanne-Cecilie Sporheim med prisen.
Foto: Stiftelsen Norsk Mat.
Last ned bilde
Landbruks- og matminister delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris til Hanne-Cecilie Sporsheim.
Landbruks- og matminister delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris til Hanne-Cecilie Sporsheim.
Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Last ned bilde
Landbruks- og matminister Geir Pollestad delte ut fagjuryens ærespris til Heidi Bjerkan.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad delte ut fagjuryens ærespris til Heidi Bjerkan.
Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Last ned bilde
Hanne-Cecilie Sporsheim på kaia i Juvika.
Hanne-Cecilie Sporsheim på kaia i Juvika.
Øyvind Try Leiner
Last ned bilde

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye