Dronningen av "havets sølv" vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
- Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.

Sildedronninga fra Romsdalskysten
- Det finnes ingen større ære i mat-Norge. Ingrid Espelid Hovig var så viktig, og det oppleves stort å motta en pris i hennes navn. Ingrid Espelid Hovig var en "mor" i alle hjem, sa Hanne-Cecilie Sporsheim da hun mottok Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.
Hanne-Cecilie Sporsheim har satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes og tilpasses moderne smaker. Med sitt unike engasjement for havets ressurser har hun sammen med broren Jon-Ragnvald Sporsheim skapt innovative produkter av «havets sølv», samtidig som hun har holdt fast ved sildas dype forankring i norsk matkultur. Sporsheim har inspirert både bransjefolk og forbrukere med sin entusiasme og kunnskap om sildens uante muligheter.
- Silda er både trendy og et kulturikon. For framtiden kommer den til å bli en viktig matkilde på alle norske matfat, avslutter Sporsheim.
Ærespris til Heidi Bjerkan
Ingrid Espelid Hovig ville fylt 100 år i år. I 100-årsjubilantens ånd ble fagjuryens ærespris tildelt Heidi Bjerkan. I fagjuryens begrunnelse står det at Bjerkan har revolusjonert den norske matbevisstheten gjennom sitt mangeårige arbeid som kokk, restauranteier, og ambassadør for bærekraftig matlaging med fokus på gode, lokale råvarer, god dyrevelferd og norske mattradisjoner.
- Heidi Bjerkan viser at mat er mer enn bare smak; det kan være en kraft for positiv endring, et symbol på respekt for naturens premisser og et verktøy for å bygge fellesskap rundt bordet, sa landbruks og matminister Geir Pollestad.
Om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
I anledning Ingrid Espelid Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd samme år utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat. I år skulle prisen gå til en inspirerende formidler av norsk sjømat.
Kontakter
Anne Mette JohnsenKonstituert administrerende direktørStiftelsen Norsk Mat
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@norskmat.noNina Wærnes HegdahlFagsjef lokalmat og advokat
Tel:928 50 959nina.hegdahl@norskmat.noBilder




Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
Lokalmat på sitt beste - Galåvolden Gård med to nye Spesialiteter27.7.2025 08:15:22 CEST | Pressemelding
To nye produkter fra Galåvolden Gård er nå en del av det ypperste innen norsk lokalmat. Under en høytidelig markering ble “Sitrondrøm” og “Festkaramell” tildelt kvalitetsmerket Spesialitet av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom