Arve Tellefsen feirer 88 år med relansering av to legendariske fiolinkonserter
I dag blir to store høydepunkter fra Tellefsens lange og lysende karriere relansert og digitalistert - fiolinkonsertene til Beethoven og Sjostakovitsj.

LYTT TIL - Beethoven: Violin Concerto in D Major, Op. 61 (Remaster)
LYTT TIL - Shostakovich: Violin Concerto No. 1 Op. 77
Arve Tellefsen har vært Norges ubestridte mest populære klassiske musiker gjennom en utrolig lang og lysende karriere. Han er et ikon, et norsk felleseie som har betydd mer for den klassiske musikkinteressen enn noen annen her til lands - og han har gitt oss utallige uforglemmelige opplevelser gjennom et langt liv. Tellefsen er fremdeles aktiv som utøvende fiolinist, og øver på sin fiolin hver eneste dag. Konsertene i dag er ofte av en lettere karakter og i en mer kammermusikalsk form.
Det er jo helt utrolig at man i en slik alder fremdeles kan glede og berøre publikum i den grad bare Arve Tellefsen kan.
Naturlig nok er det mange år siden vi hørte ham som solist med et stort symfoniorkester i de mest berømte fiolinkonsertene. I en alder av 88 år er dét en umulig oppgave bemerker Arve. Men heldigvis, det finnes radio-, TV- og plateopptak som dokumenterer Arves fremførelser med forskjellige orkestre.
Den 14.desember fyller Arve Tellefsen 88 år – og i den anledning relanseres to fiolinkonserter som er store høydepunkter fra karrieren. Den ene er Dimitrij Sjostakovitsj: Fiolinkonsert No. 1 Op. 77 som ble innspilt i 1973, som aldri har blitt digitalisert tidligere. Den andre er Ludwig van Beethoven: Fiolinkonsert i D-Dur, op. 61, innspilt i 1994, i re-mastret utgave. Fiolinkonserter som i dag tilhører kjernerepertoaret for fiolinister og også de er også blant musikklitteraturens mest spilte verk.
Den eldste av disse produksjonene er innspillingen av Sjostakovitsj fra 1973. Arve har et helt spesielt forhold til denne konserten. Sjostakovitsj skrev konserten til sin venn fiolinisten David Oistrakh og Arve hørte den første gang som ung student i København i 1957 eller 58 – fremført av nettopp av David Oistrakh. En fremførelse som gjorde et uutslettelig inntrykk på den unge studenten, og han bestemte seg allerede den gang at denne konserten, den skulle han spille!
Arve Tellefsen var konsertmester i Sveriges Radio Symfoniorkester på denne tiden som innspillingen ble gjort, og Arve husker selv med stor glede hvordan musikerne i orkesteret engasjerte seg i innspillingen – alle ville bidra til at dette ble noe spesielt – det var Arves venner og kolleger som satt i orkesteret. Og nettopp orkestermusikernes engasjement er en sterk kvalitet i denne innspillingen sammen med Arves intensitet og formidlingsevne.
Noe som gir denne konserten en ekstra dimensjon i dag er at Sjostakovitsj var russer mens hans venn Oistrakh var fra Ukraina.
Innspillingen av Beethovens fiolinkonsert ble gjort i 1994 med intet mindre enn London Philharmonic Orchestra og dirigent Vernon Handley. Innspillingen av denne konserten kom nok som et resultat av en konsert i London der Arve var solist med London Philharmonic Orchestra nettopp i denne Beethoven-konserten. En fremførelse som høstet stor begeistring og strålende kritikker. Bare noen måneder senere ble det altså innspilling - en innspilling vi nå kan nyte i 24bits lydgjengivelse og forbedret kvalitet.
Som forberedelse til denne innspillingen hadde Tellefsen vært så heldig å få en hel uke sammen med den legendariske ungarske fiolinisten Joseph Szigeti på et kurs i Amerika. Her fikk Arve god innsikt i tidens litt romantiske måte å spille Beethoven på. Arve oppsummerer dette som litt langsommere tempi enn det som er vanlig i dag i enkelte partier – og som han selv sier – kanskje litt mer reflektert og ettertenksomt. Uansett – en spennende tolking der Arves umiskjennelige klang og uttrykksfulle tone virkelig kommer til sin rett.
Disse innspillingene viser med all tydelighet Arve Tellefsens musikalske nivå og kvaliteter på alle plan. De dokumenterer også han internasjonale status helt fra 1970 tallet og inn i på 2000 tallet – innspillinger av disse sentrale fiolinkonsertene med verdens fremste symfoniorkestre er det bare de ypperste utøverne som får anledning til å gjøre.
Andre kunstnere som forfattere og billedkunstnere lager kunst som lever videre og som kan leses og oppleves av nye generasjoner. For en utøvende musiker er det kun gamle opptak som dokumenterer et kunstnerskap. Derfor er disse opptakene som nå kommer i ny og bedre gjenutgivelse viktige både for Arve selv og for et publikum som kanskje aldri fikk høre og oppleve Arve Tellefsen i disse verkene.
Arve sier selv, med stor ydmykhet og litt beskjedenhet, at han faktisk selv er litt overrasket over hvor bra han spiller her – og han er både stolt og glad over at innspillingene står seg så godt selv så mange år etter at de ble laget. Det tror jeg vi alle i høyeste grad kan være enige i.

Omtaler fra da albumene originalt ble utgitt:
Schostakovich fiolinkonsert nr.1
"From the opening phrases of the tragic Nocturne, played with a strong but sweet uncloying tone, ut was clear thet Mr Tellefsen was an outstanding player, able to cope easily with the pyrotechics and also to encompass its varitety of emotion. In fact, there were times when he made the Shostakovich a bigger, more cohesive work even than did its dedicatee, David Oistrakh"
- The Daily Telegraph
"Tellefsen´s mastery of the virtuoso elements of this concerto was such that his total understanding of its underlying profundity was able to emerge with the utmost clarity."
-Music and Musicians
"Tellefsen´s startling and electric perormance of the Shostakovich"
- Musical America
Beethoven Concerto
"Overdøvende ovasjoner belønnet en mesterlig interpretasjon" - Svenska Dagbladet
"Vi har fått en nordisk Paganini. Hans tone med dens sensuelle forheksede kraft er i seg selv en sensasjon. Hans spill var dyptfølt og hans teknikk perfekt" - Dagens Nyheter, Stockholm

Nøkkelord
Kontakter
Jade Marie HasselgårdLabel Manager / A&R / Promotion
Heilo / Odin / Hubro / Simax
Bilder





Lenker
Om Grappa Musikkforlag
Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum.
Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.
Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Andre språk
Følg pressemeldinger fra Sounds Like Gold
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sounds Like Gold på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sounds Like Gold
Frode Alnæs synger om "Ferie", andre singel i varmende Ry Cooder-landskap er ute i dag!20.6.2025 09:45:00 CEST | Pressemelding
Låta "Ferie" er en låt for sommeren, andre singel fra kommende album «Cooderland». Sammen med et stjernelag av norske musikere, som Adam Douglas, Monica Rennan Hjelle og Rikke Normann på kor, er det umulig å ikke synge med!
Andreas Rotevatn med liveplate - Weather Report møter Odd Nordstoga20.6.2025 09:25:00 CEST | Pressemelding
Fest eller flinkis, klubb eller kyrkje, håvamål eller autotune, alternativ pop eller tilgjengeleg jazz? Trombonist, komponist og artist Andreas Rotevatn gjev deg alt saman, og alt midt i mellom - no live fra Vestlandet!
Benedicte Maurseth slipper «Sommarbeite», den første singelen fra sitt nye album i dag20.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Etter det kritikerroste gjennombruddsverket Hárr (2022) er den prisvinnende hardingfelespilleren, komponisten og forfatteren Benedicte Maurseth tilbake med ny musikk. Nå slipper hun første singel, «Sommarbeite», fra albumet Mirra, som lanseres høsten 2025.
Benedicte Maurseth releases first single from her upcoming album – “Sommarbeite” out now20.6.2025 09:00:00 CEST | Press release
Following her critically acclaimed breakthrough work Hárr (2022), award-winning Hardanger fiddle player, composer, and author Benedicte Maurseth returns with new music. Today she releases the first single, “Sommarbeite” (Summer Pasture), from the upcoming album Mirra, set for release in autumn 2025.
I grenselandet mellom drøm og virkelighet – første singel fra Liv Andrea Hauge Trios nye album - "Natt Natt Natt" ute nå.20.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
5. september slipper Liv Andrea Hauge Trio sitt tredje album Døgnville, et utforskende og stemningsrikt verk som beveger seg i grenselandet mellom drøm og virkelighet. I dag kommer første singel fra plata -Natt natt natt – en låt for sene sommerkvelder som gir lytteren en første smak av trioens nye musikalske landskap.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom