Vil galskapen ingen enda ta?
Strømprisene til ekstreme høyder og det varsles om priser opp mot 14 kroner og vi spør: Kjære speil på veggen der - hvem er grådigst i landet her? Det er energiminister Terje Aasland det! Han syntes selv dette er helt forjævlig (hans uttrykk). Sist det støyet som verst om strømprisene var det krigen i Ukraina og en knusk tørr sommer som var årsaken. At utenlandskablene som den var i innkjøringen skulle by på problemer var utenkelig sa han den gang, mens vi og svært mange sa; hva var det vi sa!
Norges Hytteforbund (NHF) var selvsagt ikke alene om å frykte senariet vi nå opplever og kanskje snakket vi den gang for mye for "vår syke mor" -eiere av fritidsboliger og mangel på strømstøtte.
Tilbud og etterspørsel
Prinsippet om tilbud og etterspørsel fungerer i mange tilfelle utmerket, men her slår det feil ut. Vi må også erkjenne at strømstøtten definitivt ikke har løst utfordringen med høye strømpriser. Det vil heller ikke skje. Ordningen om strømstøtte gjorde ikke annet enn å forsike oppryddingen. Når staten må subsidiere oss for å roe ned gemyttene er det opplagt at strømprisene er helt ute av proposjoner.
Det koster fortsatt ikke mer enn 12-13 øre å produsere 1 kwh og strømmen som sendes ut av landet via utenlandskablene er norske borgere sin eiendom. Ringvirkningene som dette gir næringslivet i by og bygd er store.
Dårligforvaltning av våre ressurser
Har man helt glemt at ressursene skal forvaltes til beste for oss alle. Vannfallsrettighetsloven sier i §1:
Landets vannkraftressurser tilhører og skal forvaltes til beste for allmennheten. Dette skal sikres gjennom offentlig eierskap på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå. Innbyggerne eier vannressursene som skal komme alle innbyggere til nytte og glede. Offentlige selskaper og etater har dermed plikt til å forvalte ressursene til det beste for forbrukerne. Norske forbrukere er ikke regulære «kunder» og skal ikke betale for dyr strøm som en slags ekstraskatt.
Lite kan NHF gjøre med strømproduksjonen i Norge og slettes ikke i Tyskland, men med elektrifisering av samfunnet kan det se ut til at man tvinges til å se på alternative strømkilder.
Sånn kan vi ikke ha det!
Nøkkelord
Kontakter
Trond G Hagen, StyrelederNorges Hytteforbund
Tel:905 46 528Trond.hagen@hytteforbund.noErik HELLI, RedaktørNorges Hytteforbund
Tel:900 23 128Erik.helli@hytteforbund.noBilder
Norges Hytteforbund har siden oppstarten i 1971 tatt opp hyttepolitiske saker og fungert som høringsinstans for saker fra myndighetene. Med over 370 velforeninger, samt tusenvis av individuelle medlemmer har vi tyngde i diskusjoner med det offentlige.
Følg pressemeldinger fra Norges Hytteforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Hytteforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Hytteforbund
Flere søknader om bygging i strandsonen innvilges16.9.2024 20:48:06 CEST | Pressemelding
Til tross for at det i 2023 ble sendt inn færre søknader om bygging i strandsonen, ble hele 88 prosent av søknadene innvilget. Etter flere år med høy byggeaktivitet, ble det i fjor sendt inn 23 prosent færre søknader om bygging i strandsonen sammenlignet med året før. Antall innvilgede søknader falt også med 18 prosent, fra 1060 i 2022 til 873 i 2023.
Gausdal kommune tilsidesetter Sivilombudets uttalelse19.6.2024 09:33:20 CEST | Pressemelding
Siden 2022 har hytteeiere i Gausdal kommune hevdet at kommunens retaksering av fritidsboliger bryter med lovens bestemmelser. Nylig har Sivilombudet gitt hytteeierne medhold og samtidig kritisert kommunen. Til tross for dette har kommunestyret i Gausdal kommune valgt å ignorere Sivilombudets avgjørelse, begrunnet med økonomiske hensyn.
Byggeaktivitet nesten halvert i hyttemarkedet; disse kommunene utmerket seg:22.3.2024 20:47:30 CET | Pressemelding
Etter eventyrtilstander i hyttebygging fra 2020 til 2022, har byggeaktiviteten bremset kraftig: Nedgangen var størst i Trysil, Gausdal og Flå. Etter en periode med svært høy byggeaktivitet under pandemien ser vi at bygging av nye fritidsboliger har bremset kraftig. Tidligere har det vært veldig høy aktivitet, og nå nærmer vi oss mer normale tilstander.
Prisen på solcelleanlegg har stupt22.12.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
For hytteeiere som vurderer å installere solcelleanlegg kan ledig kapasitet hos installatører gi gunstige priser. Den siste tiden har tilsynelatende alt blitt dyrere - mat, boliglån og strøm til både hus og hytte. Men priser på solcelleanlegg har derimot falt drastisk, og ligger 30 til 40 prosent lavere enn toppnivåene i 2022.
Det er oppdaget feil i beregningsgrunnlaget for selvkostprinsippet28.11.2023 13:48:24 CET | Pressemelding
Norges Hytteforbund (NHF) har i en landsomfattende undersøkelse kartlagt hvordan den enkelte kommune beregner sine utgifter, med særlig fokus på vann & avløp. Feil i beregningene kan bli dyrt for hytteeieren, og feil er det.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom