Kartverket

Vellykket test av laser mot satellitt

Del

Snart kommer en SLR (satellite laser ranging) til jordobservatoriet i Ny-Ålesund. Instrumentet som NASA har utviklet, besto nylig testene. SLR måler avstanden til satellitter på millimeteren, og kan presist beregne havnivå og jordas massemiddelpunkt.

En stor, hvit VLBI-antenne ved det geodetiske jordobservatoriet i Ny-Ålesund, Svalbard, omgitt av snø.
Jordobservatoriet i Ny-Ålesund er det nordligste observatoriet i sitt slag. Det inngår i et verdensomspennende forskningsnettverk innen geodesi. Fra observatoriet måler Kartverket jordas bevegelser og posisjon med flere geodetiske måleteknikker til samme tid og på samme sted. Foto: Per Anders Bjørklund / Kartverket. Bildet kan brukes i omtale av jordobservatoriet og må krediteres.

Ved jordobservatoriet i Ny-Ålesund på Svalbard har Kartverket avansert geodetisk utstyr. Det siste instrumentet som ennå ikke er installert, er en SLR (satellite laser ranging) som lages av NASA.

– SLR-en sporet nylig sin første satellitt i bane over Washington DC i USA, ved å måle avstanden med laser. Det betyr at utstyret snart kan monteres ved vårt jordobservatorium, forteller fagdirektør Gro Grinde i Kartverkets geodesidivisjon.

Forteller oss om jordas form og bevegelse

SLR er et av instrumentene som er nødvendig for å gi oss mer informasjon om jordas form og bevegelser. Instrumentet gir informasjon om hvor satellittene befinner seg i forhold til jorda.

– Dette gjør igjen at satellitter kan brukes til både navigasjonsformål og klimaovervåking. Et slikt geodetisk laserinstrument på 79 grader nord forbedrer kraftig satellittdataene som brukes til å overvåke hav- og isendringer, sier Grinde.

I tillegg gir det informasjon om hvordan sentrum av jorda beveger seg. Dette er 0-punktet (origo) i koordinatsystemene til kart- og navigasjonssystemer.

Hva er SLR (satellite laser ranging)?

SLR er den viktigste teknikken for å bestemme satellittenes avstand til jordas massemiddelpunkt med millimeters presisjon. Et laserlys fra bakken sendes mot satellittenes speil (en laserreflektor) der det sendes i retur.

Ved å ta tiden på når lyset ble sendt og når det kommer tilbake, kan vi bestemme avstanden til satellitten, siden vi kjenner lysets hastighet. Ved å gjenta målingene hver gang satellitten passerer, kan vi beregne satellittens nøyaktige bane.

Fire%20personer%20st%E5r%20p%E5%20en%20plattform%20ved%20siden%20av%20satellittantenner%20under%20f%F8rste%20steg%20av%20installasjonen%20av%20SLR%20ved%20jordobservatoriet%20i%20Ny-%C5lesund.
Første steg av installasjonen av satellittavstandsmåleren (SLR) ved jordobservatoriet i Ny-Ålesund i 2022. F.h. statsråd Bjørn Arild Gram, NASA-direktør Dr. Karen St. Germain, kartverkssjef Johnny Welle, stasjonsleder Susana Garcia Espada. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Kartverket. Bildet kan brukes i omtale av jordobservatoriet og må krediteres.

Fakta

Norges geodetiske jordobservatorium i Ny-Ålesund

Geodesi er vitenskapen som kartlegger bevegelser i jordoverflaten, jordas rotasjon og jordas nøyaktige plassering i verdensrommet.

Det geodetiske jordobservatoriet i Ny-Ålesund er det nordligste observatoriet i sitt slag. Det inngår i et verdensomspennende forskningsnettverk innen geodesi.

Jordobservatoriet er Norges viktigste bidrag til en bedre geodetisk referanseramme for jorda, noe FNs generalforsamling oppfordrer verdens land til å styrke.

Fra observatoriet måler Kartverket jordas bevegelser og posisjon med flere geodetiske måleteknikker til samme tid og på samme sted.

NASA og Kartverket

Kartverket har i flere tiår hatt et samarbeid med NASA om forskning og kunnskapsutveksling. 

NASA og Kartverket signerte en ny avtale om forskningssamarbeid i 2017.

Kontrakten mellom Kartverket og NASA er et utviklingsprosjekt, som skal levere SLR til observatoriet.

Samarbeidet har stor betydning for jordobservasjon i nordområdene. SLR vil gi en kraftig forbedring av satellittdata som brukes til å overvåke hav- og isendringer.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Gro Grinde fra Kartverket smiler.
Gro Grinde er fagdirektør i geodesidivisjonen i Kartverket.
Foto: Kartverket. Bildet kan brukes mot kreditering.
Last ned bilde
En stor, hvit VLBI-antenne ved det geodetiske jordobservatoriet i Ny-Ålesund, Svalbard, omgitt av snø.
Jordobservatoriet i Ny-Ålesund er det nordligste observatoriet i sitt slag. Det inngår i et verdensomspennende forskningsnettverk innen geodesi. Fra observatoriet måler Kartverket jordas bevegelser og posisjon med flere geodetiske måleteknikker til samme tid og på samme sted.
Foto: Per Anders Bjørklund / Kartverket. Bildet kan brukes i omtale av jordobservatoriet og må krediteres.
Last ned bilde
Fire personer står på en plattform ved siden av satellittantenner under første steg av installasjonen av SLR ved jordobservatoriet i Ny-Ålesund.
Første steg av installasjonen av satellittavstandsmåleren (SLR) ved jordobservatoriet i Ny-Ålesund i 2022. F.h. statsråd Bjørn Arild Gram, NASA-direktør Dr. Karen St. Germain, kartverkssjef Johnny Welle, stasjonsleder Susana Garcia Espada.
Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Kartverket. Bildet kan brukes i omtale av jordobservatoriet og må krediteres.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Kartverket ble etablert i 1773 og er den eldste tekniske etaten i Norge som fremdeles er i drift. Oppgavene våre har endret seg i takt med digitaliseringa av samfunnet. Vi er en moderne og innovativ virksomhet med blikk for framtida.

Følg pressemeldinger fra Kartverket

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kartverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kartverket

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye