Vellykket test av laser mot satellitt
Snart kommer en SLR (satellite laser ranging) til jordobservatoriet i Ny-Ålesund. Instrumentet som NASA har utviklet, besto nylig testene. SLR måler avstanden til satellitter på millimeteren, og kan presist beregne havnivå og jordas massemiddelpunkt.
Ved jordobservatoriet i Ny-Ålesund på Svalbard har Kartverket avansert geodetisk utstyr. Det siste instrumentet som ennå ikke er installert, er en SLR (satellite laser ranging) som lages av NASA.
– SLR-en sporet nylig sin første satellitt i bane over Washington DC i USA, ved å måle avstanden med laser. Det betyr at utstyret snart kan monteres ved vårt jordobservatorium, forteller fagdirektør Gro Grinde i Kartverkets geodesidivisjon.
Forteller oss om jordas form og bevegelse
SLR er et av instrumentene som er nødvendig for å gi oss mer informasjon om jordas form og bevegelser. Instrumentet gir informasjon om hvor satellittene befinner seg i forhold til jorda.
– Dette gjør igjen at satellitter kan brukes til både navigasjonsformål og klimaovervåking. Et slikt geodetisk laserinstrument på 79 grader nord forbedrer kraftig satellittdataene som brukes til å overvåke hav- og isendringer, sier Grinde.
I tillegg gir det informasjon om hvordan sentrum av jorda beveger seg. Dette er 0-punktet (origo) i koordinatsystemene til kart- og navigasjonssystemer.
Hva er SLR (satellite laser ranging)?
SLR er den viktigste teknikken for å bestemme satellittenes avstand til jordas massemiddelpunkt med millimeters presisjon. Et laserlys fra bakken sendes mot satellittenes speil (en laserreflektor) der det sendes i retur.
Ved å ta tiden på når lyset ble sendt og når det kommer tilbake, kan vi bestemme avstanden til satellitten, siden vi kjenner lysets hastighet. Ved å gjenta målingene hver gang satellitten passerer, kan vi beregne satellittens nøyaktige bane.
Fakta
Norges geodetiske jordobservatorium i Ny-Ålesund
Geodesi er vitenskapen som kartlegger bevegelser i jordoverflaten, jordas rotasjon og jordas nøyaktige plassering i verdensrommet.
Det geodetiske jordobservatoriet i Ny-Ålesund er det nordligste observatoriet i sitt slag. Det inngår i et verdensomspennende forskningsnettverk innen geodesi.
Jordobservatoriet er Norges viktigste bidrag til en bedre geodetisk referanseramme for jorda, noe FNs generalforsamling oppfordrer verdens land til å styrke.
Fra observatoriet måler Kartverket jordas bevegelser og posisjon med flere geodetiske måleteknikker til samme tid og på samme sted.
NASA og Kartverket
Kartverket har i flere tiår hatt et samarbeid med NASA om forskning og kunnskapsutveksling.
NASA og Kartverket signerte en ny avtale om forskningssamarbeid i 2017.
Kontrakten mellom Kartverket og NASA er et utviklingsprosjekt, som skal levere SLR til observatoriet.
Samarbeidet har stor betydning for jordobservasjon i nordområdene. SLR vil gi en kraftig forbedring av satellittdata som brukes til å overvåke hav- og isendringer.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel Kanstadkommunikasjonsrådgivar og presseansvarlegkommunikasjonsavdelinga i Kartverket
Tel:51 85 88 28Tel:99 51 38 48sissel.kanstad@kartverket.noBilder
Lenker
Om oss
Kartverket ble etablert i 1773 og er den eldste tekniske etaten i Norge som fremdeles er i drift. Oppgavene våre har endret seg i takt med digitaliseringa av samfunnet. Vi er en moderne og innovativ virksomhet med blikk for framtida.
Følg pressemeldinger fra Kartverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kartverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kartverket
Kartverket styrker global skipsfart17.12.2024 15:17:34 CET | Pressemelding
Kartverket gir internasjonal skipsfart tilgang til 99 prosent av verdens offisielle elektroniske sjøkart. Dekningen ble utvidet i desember da Marokko ble nytt medlemsland.
Kartverket styrker samarbeidet med DNT22.11.2024 12:43:54 CET | Pressemelding
Kartverket flytter kartløsningen fra sin egen app «Hvor?» til Den Norske Turistforening sin populære turplanlegger UT.
Kartverket gir seg ikkje, gjentar Nyvember-suksessen16.10.2024 15:36:16 CEST | Pressemelding
Språkrådet har kunngjort årsresultata over korleis statlege verksemder handhever språklova. Sjølv om Kartverket ikkje tar statleg og staseleg gull i 2023, er ikkje kampen over for 2024.
Høg vasstand i Drammen og indre Oslofjord 23. august5.9.2024 13:12:36 CEST | Pressemelding
Mange følgde spent med på vasstanden i Drammen fredag 23. august. Nokre hadde ein Elvefestival og eit tivoli å passe på, andre følgde med på båtar og brygger. Om femti år kan denne vasstanden vere ei årleg hending.
Sjømåler på Svalbard i sommer16.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Det er fortsatt store områder på Svalbard med dårlige dybdedata og «hvite områder» som ikke er kartlagt i det hele tatt. Kartverket prioriterer å bruke hele sommersesongen til å sjømåle på Svalbard – fra midten av juni til slutten av september.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom