Værio - ny tjeneste med avanserte værdata gratis for alle
Meteorologisk institutt samarbeider med CGI om å tilby den avanserte værdatatjenesten Værio for å bidra til økt offentlig sikkerhet.

Værio er en gratis værtjeneste for de som trenger store mengder avanserte værdata. Værvarsler er tilgjengelig for allmennheten på Yr, mens Værio i hovedsak retter seg mot profesjonelle brukere og andre brukere som trenger enkel tilgang til mer detaljert værinformasjon. Løsningen er basert på frie data fra Meteorologisk institutt og er utviklet i samarbeid med teknologiselskapet CGI, et av verdens største uavhengige konsulentselskaper innen IT- og forretningsdrift.
Værio bygger på erfaringene fra værtjenesten «Halo», som beredskapsmyndighetene har brukt i over et tiår. Med Værio er det utviklet en ny teknologiplattform med mange nye funksjoner og et fullstendig redesignet brukergrensesnitt. Dette gjør tjenesten mer intuitiv og brukervennlig. Enorme mengder data tolkes, sammenstilles og presenteres i intuitive, visuelle skrivebord og løsningen er nå optimalisert for mobile enheter.
– Det er mye vær i Norge, og med et klima i endring forventer vi mer ekstremvær. I vårt langstrakte land kan vær og vind endre seg på kort varsel. Værio har oppdaterte, omfattende og lokale værdata som er svært verdifulle for mange. I tillegg er løsningen gratis å bruke, sier værvarslingsdirektør Bård Fjukstad.
Det er mange sektorer i Norge som trenger avanserte værdata for å gjennomføre sine oppdrag. Det gjelder blant annet landbruket, samferdsel, reiseliv og fiskeri.
– Vi har et klart mål om å nå ut til nye målgrupper med Værio. Dette er en løsning som er nyttig for mange som er avhengig av værsituasjonen der de bor eller jobber, forteller nestleder i Senter for utvikling av varslingstjenesten, Tor Skaslien.
– Frivillige organisasjoner, idrettslag og mange andre har stor nytte av værvarsel for å kunne planlegge sine aktiviteter, sier Skaslien.
Nå står julen for tur og vinteren er her allerede. Noen har ansvar for å brøyte veiene du kjører på. Andre har beredskap i fjellet eller på andre måter tar ansvar for vår sikkerhet og trygghet der vi ferdes.
– Vi har tro på at Værio bidrar til å ivareta samfunnsikkerheten på en veldig god måte, avslutter Skaslien.
Meteorologisk institutt er kjent for å ha løsninger som er grundige, presise, brukervennlige og pålitelige. MET valgte CGI som samarbeidspartner, delvis fordi de har omfattende erfaring og ekspertise innen utvikling og drift av kartløsninger.
– CGI drifter flere "Geospatial Centers of Excellence" i Europa og Nord-Amerika, med sterkt fokus på avanserte løsninger innen vær og værrelaterte data. Med en solid tilstedeværelse i Norge samarbeider vi tett med både private og offentlige organisasjoner for å skape effektive resultater. Vår ekspertise har spilt en nøkkelrolle i å transformere Værio til en omfattende og tilgjengelig værtjeneste, noe som gjør den til et verdifullt verktøy for både beredskapsorganisasjoner og vanlige innbyggere, sier Karianne Hoel, leder for CGI Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Grete MentzoniManager, Marketing & Communications, CGI Norge
Tel:92056271annegrete.mentzoni@cgi.comTor SkaslienNestleder ved Senter for Utvikling av Varslingstjenesten, Meteorologisk institutt
Tel:92025029torhs@met.noBilder



Lenker
Om Meteorologiske Institutt og CGI
Meteorologiske Institutt
Siden Meteorologisk institutt ble etablert i 1866, har norske meteorologer stått sentralt i utviklingen av faget og er i dag et ledende internasjonalt kompetansemiljø.
Instituttet varsler været og forsker på vær og klima. Instituttet skal sørge for at befolkningen er i stand til å sikre liv og verdier, planlegge fremover og verne miljøet. Derfor har instituttet tett kontakt med styresmakter, næringsliv og beredskapsmyndigheter.
Felles for alt arbeidet vårt er hovedmålet om å bidra til å sikre liv og verdier.
Om CGI
CGI ble grunnlagt i 1976, og er et av verdens største konsulentselskaper innen IT- og forretningsdrift. Med 90.250 konsulenter og medarbeidere globalt leverer CGI et helhetlig tjenestetilbud som spenner fra strategisk IT- og forretningsrådgivning til systemintegrasjon, driftstjenester, forretningsprosesser og løsninger basert på egenutviklet teknologi. Vi arbeider med lokal tilstedeværelse og global kapasitet på fire kontinenter. I Norge er vi til stede på 7 ulike steder.
I regnskapsåret 2024 rapporterte CGI en omsetning på 14,68 milliarder kanadiske dollar. CGI-aksjen er notert på både TSX (GIB.A) og NYSE (GIB). Les mer på cgi.com.
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
Februar satte nær 100 varmerekoder3.3.2025 15:51:00 CET | Pressemelding
Årets februar er et godt eksempel på at klimaendringene preger været, spesielt i nord: – For 50 år siden var en så mild februar på Svalbard nesten utenkelig. I 2025 er ikke det rekord engang, sier klimaforsker
Giftig cocktail fra skip slippes rett ut i norske havområder19.2.2025 09:06:55 CET | Pressemelding
Eksosvasking fører til så høye nivåer av farlige stoffer at det skader livet i havet, viser ny modell fra MET. Forskningen har bidratt til at både Finland, Sverige og Danmark nylig har forbudt denne teknologien. I Norge er det fortsatt fritt fram.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom