Opplysningskontoret for Meieriprodukter

8 av 10 foretrekker ekte meierismør i julebaksten

Del

Smaken av ekte meierismør trumfer margarin i julebaksten, viser en ny undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Hele 81 prosent av alle som har en preferanse, sier at de foretrekker julekaker bakt med smør.

Normenn elsker smaken av ekte smør i julekakene.
Normenn elsker smaken av ekte smør i julekakene. Foto: MELK

Ingen tvil om hva som er mest populært
Smør utklasser margarin i smak når det kommer til klassiske julekaker som krumkaker, sandkaker og pepperkaker. Smaken av ekte smør faller særlig i smak av menn (83 prosent) og personer over 30 år (85 prosent). 

Ifølge ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i MELK, er det gledelig å se at nordmenn verdsetter smaken av ekte smør, spesielt i høytiden.

– Julen handler om å kose seg litt ekstra, og det er tydelig at smaken av smør står høyt i kurs. Det gir en unik og autentisk smak som mange assosierer med gode tradisjoner, sier Glemminge Arnesen.

Smørtrend på fremmarsj
Salget av meierismør har hatt en markant oppgang på 7,3 prosent så langt i år, selv før julesesongen har startet. Dette kan skyldes en økende interesse for matlaging i hjemmet og et ønske om ekte, gode smaker.

– Nordmenn ser ut til å foretrekke ekte meierismør fremfor varianter av margarin når det gjelder julebakst. Når vi først skal unne oss noe godt i julen, setter vi god smak aller først, legger Glemminge Arnesen til.

Spørsmål: Når du spiser typiske julekaker som krumkaker, berlinerkaker, sandkaker, pepperkaker ol.l, foretrekker du kaker som er bakt med smør eller margarin?

Alle Menn Kvinner 18-29 30-44 45-59 60+
Smør 81 83 80 69 85 86 81
Margarin 19 17 20 31 15 14 19

* Andel av de som har en preferanse (3 av 4 har en preferanse)
Landsrepresentativ undersøkelse av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter i november 2024, 1162 intervjuer

Nøkkelord

Kontakter

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye