8 av 10 foretrekker ekte meierismør i julebaksten
Smaken av ekte meierismør trumfer margarin i julebaksten, viser en ny undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Hele 81 prosent av alle som har en preferanse, sier at de foretrekker julekaker bakt med smør.

Ingen tvil om hva som er mest populært
Smør utklasser margarin i smak når det kommer til klassiske julekaker som krumkaker, sandkaker og pepperkaker. Smaken av ekte smør faller særlig i smak av menn (83 prosent) og personer over 30 år (85 prosent).
Ifølge ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i MELK, er det gledelig å se at nordmenn verdsetter smaken av ekte smør, spesielt i høytiden.
– Julen handler om å kose seg litt ekstra, og det er tydelig at smaken av smør står høyt i kurs. Det gir en unik og autentisk smak som mange assosierer med gode tradisjoner, sier Glemminge Arnesen.
Smørtrend på fremmarsj
Salget av meierismør har hatt en markant oppgang på 7,3 prosent så langt i år, selv før julesesongen har startet. Dette kan skyldes en økende interesse for matlaging i hjemmet og et ønske om ekte, gode smaker.
– Nordmenn ser ut til å foretrekke ekte meierismør fremfor varianter av margarin når det gjelder julebakst. Når vi først skal unne oss noe godt i julen, setter vi god smak aller først, legger Glemminge Arnesen til.
Spørsmål: Når du spiser typiske julekaker som krumkaker, berlinerkaker, sandkaker, pepperkaker ol.l, foretrekker du kaker som er bakt med smør eller margarin?
Alle | Menn | Kvinner | 18-29 | 30-44 | 45-59 | 60+ | |
Smør | 81 | 83 | 80 | 69 | 85 | 86 | 81 |
Margarin | 19 | 17 | 20 | 31 | 15 | 14 | 19 |
* Andel av de som har en preferanse (3 av 4 har en preferanse)
Landsrepresentativ undersøkelse av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter i november 2024, 1162 intervjuer
Nøkkelord
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noOm Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
Melketrend: Økologisk helmelk opp 25 prosent20.2.2025 08:36:52 CET | Pressemelding
For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og økologisk melk leder an i veksten. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 % i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 % fra året før. Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.
Salget av melk øker etter flere år med nedgang13.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Meieriprodukter har hatt et sterkt år med vekst i alle kategorier. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at forbruket økte gjennom hele 2024, med spesielt sterk vekst i første og fjerde kvartal. Smør (+7,6 %), fløte (+6 %) og ost (+5,8 %) var blant vinnerne, mens melk økte med 1 %, en positiv vending etter flere år med nedgang.
5 smarte tips for en sunn start på året17.1.2025 03:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt år er ofte forbundet med nye mål og muligheter. Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), deler sine beste råd for å kickstarte året med sunne vaner. Hun trekker frem både trender og forskning for å gi tips som er både praktiske og motiverende over tid.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom