Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Barentshavet er både en skattekiste og en livsnerve for Norge. Men hvordan sikrer vi en bærekraftig fremtid i et havområde som står under press fra klimaendringer, økt aktivitet og endrede økosystemer?
Når forskningsprosjektet Arven etter Nansen nå går inn for landing, inviterer vi pressen til å være med på å utforske de store spørsmålene som angår både forskning, havnæringene og forvaltningen av våre nordlige havområder. En rekke av forskerne som har vært involvert i det nasjonale forskningsprosjektet byr på spennende resultater:
Dato og tid: onsdag 4. desember, kl. 11:30–14:00
Sted: Framsenteret, Tromsø
Programmet innledes av statssekretær for forskning og høyere utdanning, Signe Bjotveit, og avsluttes med spørsmål fra media og publikum.
Se hele programmet for dagen her!
Har fått en mer helhetlig forståelse
Arven etter Nansen har bidratt til ny kunnskap om klima og økosystemer i Arktis – kunnskap som kan bli avgjørende for fiskeri, varsling av vær og klima, og hvordan vi skal forvalte området for fremtiden.
– Vi har fått en mye mer helhetlig forståelse av hva det er som påvirker klimaet i de arktiske havområdene, og hvordan det igjen påvirker økosystemet og de høstbare artene, sier prosjektleder og professor ved UiT Norges arktiske universitet, Marit Reigstad.
Foredragene gir en oversikt over hva Arven etter Nansen har gjort for å dekke kunnskapshull.
Blant annet vil havforsker Arild Sundfjord fra Norsk Polarinstitutt gi et innblikk i hvordan Atlanterhavsstrømmen styrer og regulerer klimaet vårt her i nord og om matfisken vår vil endre adferd i et nytt og varmere hav. Forsker ved Havforskningsinstituttet Randi Ingvaldsen skal snakke om det levende havet.
Overførbar verdi fra forskning til næring?
Prosjektet har også testet ut ny teknologi gjennom å sette ut små bøyer, få droner til å overleve i kulden og sende undervannsfartøy under isen.
– Vi har utviklet nye overvåkningsstrategier der forskere undersøkte alt, overalt, på samme tid. Denne nye måten å bruke teknologi på kan videreutvikles og bli formet til helt nye brukere, sier Martin Ludvigsen fra NTNU og peker på at eksempelvis oppdrettsnæringen har stor nytte av raske og gode systemer som overvåker og kartlegger forhold som påvirker helse og miljøet rundt merdene.
– Til slutt vil vi fortelle om hvordan vi kan varsle klima og været for området på en trygg og god måte som igjen vil trygge beredskapen her i nord. Så kom og få en smakebit om hvordan fremtiden ser ut i nord, inviterer Reigstad.
Velkommen!
Nøkkelord
Kontakter
Marit ReigstadProfessorUiT Norges arktiske universitet
Tel:90110092marit.reigstad@uit.noCharlotte StarkKommunikasjonsrådgiverMeteorologisk institutt
Tel:98107206charlottes@met.noBilder
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Over en kvart million besøkte universitetsmuseene24.1.2025 07:55:00 CET | Pressemelding
2024 gav rekordbesøk for universitetsmuseene i Tromsø, drevet av turiststrøm og nordlysturisme. Flest besøkte Polarmuseet, men botanisk hage i Breivika satte også rekord.
Musikkstudentar fyller Tromsø med musikk21.1.2025 12:15:25 CET | Pressemelding
Musikkstudentane ved UiT speler ei stor rolle under Nordlysfestivalen som startar denne veka. Både gjennom eigne konsertar og saman med verdsstjerner.
Klimaovervåking i verdensklasse: Etablerer nytt forskningssenter15.1.2025 12:45:38 CET | Pressemelding
Seks forskningsinstitusjoner har utviklet et system som forutser konsekvenser av klimaendringer i Arktis. I dag blir det verdensledende forskningssystemet COAT et nytt forskningssenter.
COAT blir forskningssenter: Velkommen til åpning!14.1.2025 08:00:00 CET | Presseinvitasjon
Stortinget har i statsbudsjettet sikret finansieringen av Climate-ecological Observatory Arctic Tundra (COAT), systemet som løpende overvåker og varsler klimaendringene i Arktis. Dermed blir COAT nå et forskningssenter.
Regjeringen vil bygge nytt museum i Tromsø sentrum13.1.2025 14:25:32 CET | Pressemelding
Regjeringen vil bygge et nytt nordnorsk universitetsmuseum i Tromsø sentrum. Snart kommer pengene også, tror UiT Norges arktiske universitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom