Ny hundeavlsforskrift kan stoppe Mattilsynet
Dagens avlspraksis videreføres i forslag til ny hundeavlsforskrift. Dette er en enorm dyrevelferdskrise for hundene våre.

Forslaget gjør det umulig for Mattilsynet å utføre to av sine viktigste oppgaver; veiledning og håndheving av regelverket. For at den nye forskriften skal være nyttig for Mattilsynet, må den legge til rette for bruk av tilgjengelig teknologi og databaser som kan sikre bedre kontroll med avlen.
Forvaltning i blinde
Hvis Mattilsynet ikke får tilgang til nødvendige verktøy, blir det umulig å vurdere når avlen er på vei i feil retning og når det er behov for å gripe inn for å stoppe avl som bryter loven. Dersom dagens utkast til forskrift blir stående, vil hundeavlssaker fortsette å ende i domstolene, i stedet for å bli håndtert av Mattilsynet. Det som sivilsamfunnet bør kunne anse som normal hundeavl, skal ikke måtte behandles av politiet eller domstolene – dette er Mattilsynets ansvarsområde.
Derfor er det helt avgjørende at forskriften gir Mattilsynet de nødvendige verktøyene for å ivareta sitt forvalteransvar og unngå å belaste rettsvesenet unødvendig.
Konkret beskrivelse
Derfor har Dyrebeskyttelsen Norge sendt et brev til Landbruks- og matdepartementet hvor vi ber om en redegjørelse for hvordan tilsyn og veiledning av hundeavlen konkret skal foregå etter utkastet til forskrift, uten datafangst og populasjonsgenetiske verktøy – altså i blinde, men samtidig innenfor de økonomiske rammene som begrenser Mattilsynets arbeid.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetDaglig leder og veterinærDyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Dokumenter
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Hjertevarm TV-serie om Lisaklinikken20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Seks episoder med sterke historier om dyr og mennesker. Norges første gratis veterinærklinikk har fått sin egen TV-serie.
Informasjonskampanje om kastrering av katt og kanin19.2.2025 10:58:11 CET | Pressemelding
Tusenvis av katter og kaniner lider som følge av hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening oppfordrer til kastrering og ID-merking av katter og kaniner i forbindelse med verdens kastreringsdag 25. februar.
Iøynefallende annonse med søkelys på kastrering og ID-merking11.2.2025 09:31:23 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge har, med pro bono-hjelp fra reklamebyrået Try, laget en informasjonskampanje om kastrering og ID-merking.
Hunder på rømmen, døde sauer og ødelagte øyne21.1.2025 14:47:06 CET | Pressemelding
Nærmere tre av fire vil ha et forbud mot privat fyrverkeri. Skadeomfanget er alvorlig for både dyr og mennesker. Dyrebeskyttelsen Norge ser ingen grunn til at fyrverkeri skal være tilgjengelig for privat bruk.
Ingen 3R-senter og endring for forsøksdyrene20.12.2024 15:05:56 CET | Pressemelding
Regjeringen glemmer forsøksdyrene og lar fortsatt ansvaret for hjemløse dyr tilfalle frivilligheten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom