Nordmenn spiser mer frukt og grønt – men ligger fortsatt bak britene
Undersøkelsen 5 a Day Europe* som gjennomføres på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser for 2024 en positiv utvikling i nordmenns frukt- og grøntinntak, men likevel er vi et godt stykke bak mange andre land i Europa, særlig sammenlignet med britene, som spiser aller mest. Grøntløftet pekes på som en del av løsningen.

Nordmenn og finner spiser mer frukt og grønt – svenskene og danskene spiser minst
I Norge har frukt- og grøntinntaket økt fra 2,9 porsjoner i fjor til 3,3 porsjoner i år, og andelen som når anbefalingen om minst 5 porsjoner daglig har gått fra 18,6 % til hele 24,5 %. I Finland sees også en positiv trend, der er snittet helt likt og det er også flere som når anbefalingen enn tidligere. Det er derimot en negativ utvikling i Sverige og Danmark, der de i snitt spiser kun 2,7 porsjoner daglig.
Lærdom fra Storbritannia
Britene oppgir å spise mest frukt og grønt helt siden undersøkelsen “5 a day Europe” ble gjennomført første gang i 2017. Britene topper listen med et gjennomsnittlig daglig inntak på 4 porsjoner, etterfulgt av Frankrike og Spania med 3,7 porsjoner.
Silje Thoresen Tandberg er leder merkevarebygging i OFG og forteller at det er blitt gjort en betydelig innsats i Storbritannia de siste årene for å øke tilgjengeligheten av britisk produserte frukt og grønnsaker, samt utvide sortimentet av oppkuttet frukt og grønt i de store kjedene. De har også samarbeidet på tvers av verdikjeden, og helsemyndighetene har vært involvert. Blant annet har de gjennomført kampanjen «Eat them to defeat them», en svært vellykket kampanje rettet mot barnefamilier med gratis reklameplassering på de store tv kanalene ITV og Channel4, som har gitt stor oppmerksomhet.
– Vi har mye å lære av Storbritannia og deres målrettede arbeid for å styrke folkehelsen, påpeker Tandberg, og viser til Grøntløftet som en del av løsningen.
Grøntløftet skal løfte forbruket i Norge
– Det er helt avgjørende med en felles innsats i hele verdikjeden for å få enda flere nordmenn til å nå anbefalingene fra Helsedirektoratet om å spise minst 5, og helst 8 porsjoner frukt og grønt. Dette er vi i full gang med gjennom satsningen på Grøntløftet, og flere store dagligvareaktører kan allerede etter kort tid vise til vellykkede kampanjer i etterkant av lansering av nye kostråd og at de forpliktet seg til Grøntløftet.
Dette er Grøntløftet:
-
Grøntløftet er et samarbeid mellom hele grøntnæringen i Norge, inkludert dagligvarehandelen, med mål om å øke forbruket og andelen av norske frukt og grønnsaker. Det er Stiftelsen Norsk Mat og OFG som tilrettelegger for koordinert kampanjeinnsats i Grøntløftet.
-
Norgesgruppen, Coop, Oda, ISS, og Rema 1000 er blant aktørene som har signert og gitt sin forpliktelse i Grøntløftet. Se alle aktørene som har signert og deres forpliktelser her.
* Les mer om 5 a day Europe og om funnene her.
Nøkkelord
Kontakter
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom