Kjøpte syk hund, oppdretter må betale
Dyrebeskyttelsen Norge mottar mange henvendelser fra valpekjøpere som ikke har fått den valpen de har krav på i henhold til forbrukerkjøpsloven. Hundene som de har kjøpt har utviklet arvelige lidelser i ung alder. I sommer ble en oppdretter dømt til å betale erstatning til valpekjøper.
Østre Innlandet Tingrett avsa i sommer en dom om prisavslag og erstatning som følge av mangler ved hund. Saken dreier seg om en bulldog som måtte avlives rundt treårs alder grunnet sterk grad arvelig hofteleddsdysplasi og forkalkninger i ryggsøylen (spondylose) som ga hunden store smerter.
Det er mange som kontakter Dyrebeskyttelsen Norge med tilsvarende saker, og det gjelder mange ulike raser.
Oppdretter må betale
I dommen står det blant annet at en hund med kronisk og alvorlig hofteleddsdysplasi og spondylose med tilhørende store leddsmerter, og som kun lever i tre år, ikke er en normalt forventet frisk hund.
Oppdretter tapte hele saken, og ble dømt til å tilbetale valpekjøper hele kjøpsprisen samt å dekke saksomkostninger.
Oppdrett i næringsvirksomhet
Hundeavl oppfattes i mange sammenhenger som hobbyvirksomhet, men i denne dommen regnes salg og oppdrett av hund som næring. I denne saken dreier det seg om et oppdrett med i snitt ett kull i året over 15 år. Oppdrettet trenger altså ikke å være av et stort omfang for å anses som næring. Dommen fastslår også at en oppdretter ikke trenger å være formelt registrert som næringsdrivende for å kunne dømmes etter forbrukerkjøpsloven.
– Denne dommen er veldig viktig. Jeg håper flere valpekjøpere begynner å stille krav til oppdrettere av syke hunder. Det skal ikke lønne seg å avle syke hunder. Heldigvis har forbrukeren juridisk beskyttelse, der dyrene mangler tilstrekkelig vern. Vi håper at forskrift for hundeavl, som etter hvert kommer på høring, vil medføre modernisering av hundeavlen og en styrking av hundenes rettsvern. På den måten kan arvelige sykdommer blir en sjeldenhet og ikke slik som i dag, der noen raser er svært utsatt for arvelige sykdommer, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetDaglig leder og veterinærDyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Bilder
Dokumenter
Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Ny hundeavlsforskrift kan stoppe Mattilsynet28.11.2024 11:14:52 CET | Pressemelding
Dagens avlspraksis videreføres i forslag til ny hundeavlsforskrift. Dette er en enorm dyrevelferdskrise for hundene våre.
Kritisk til ny viltressurslov29.10.2024 12:45:50 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge mener den foreslåtte viltressursloven på en bedre måte må reflektere dyrs egenverdi, dyrevelferd og naturmangfold.
Ny start for Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland24.10.2024 14:36:17 CEST | Pressemelding
Etter et ekstraordinært årsmøte avholdt på Åsane kulturhus tirsdag denne uken, kan Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland med glede meddele at avdelingen nå har fått på plass et nytt lokalstyre.
Fem statsbudsjettkutt for bedre dyrevelferd17.10.2024 13:26:05 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge foreslår fem besparende tiltak over statsbudsjettet 2025 som vil gi bedre dyrevelferd.
Dyrebeskyttelsen Norge feirer 165 år16.10.2024 10:38:41 CEST | Pressemelding
Siden 1859 har Dyrebeskyttelsen Norge kjempet for en bedre dyrevelferd. I store deler av landet vil frivillige på 165-årsdagen den 17. oktober ha lokale arrangementer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom