Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.
Du har kanskje en gammel mobil eller to i skuffen hjemme, eller en utdatert PC som du skulle ha levert til gjenvinning? I slike produkter finnes det metaller som er sjeldne eller dyre å utvinne, som for eksempel kobber, nikkel og kobolt. Vi trenger disse metallene for å lage nye elektroniske produkter.
I Norge har vi et godt system for innsamling og gjenvinning av elektriske produkter. Vi har høy gjenvinning av de mest brukte metallene og materialene. Men ettersom elektronikken har blitt mer avansert, har også produktene blitt mer sammensatte og kompliserte, og det brukes en rekke metaller i elektronikk i dag som vi ikke har gode gjenvinningsprosesser for. Dette er for eksempel sjeldne jordartsmetaller og andre som er definert som kritiske råmaterialer av EU.
Nå vil vi i NORCE samarbeide med internasjonale partnere for å øke gjenvinningen.
– Vårt bidrag til å løse råvarekrisen er å påvirke ulike stadier av verdikjeden med avanserte teknologier, innovative prosesser og nye forretningsmodeller. Noe av det aller viktigste er å automatisere de prosessene i gjenvinningen som i dag utføres manuelt, sier Nabil Belbachir, forskningsleder i NORCE.
Det er nemlig helt urealistisk at dagens manuelle sorteringssystemer på gjenvinningsstasjoner kan klare å hente ut alle de kritisk viktige metaller og mineraler som bare finnes i små mengder i elektrisk og elektronisk avfall. Altså alt avfall som går på strøm eller batteri, bruker eller leder strøm.
Hente ut mer
Forskerne vil utvikle prosesser basert på skalerbare, fleksible roboter utstyrt med kunstig intelligens for å få mer presis, effektiv og lønnsom gjenvinning. Først da kan en mye større andel av de viktige metallene og mineralene hentes ut og gjenvinnes.
EUs direktiv om kritiske råvarer som ble vedtatt i mars 2023, har som et mål at EU selv skal dekke 25 prosent av forbruket av kritiske råvarer ved gjenvinning.
– Kunstig intelligens og robotikk er helt avgjørende for å nå dette målet og sikre tilgang til kritiske råmaterialer. Vi i NORCE vil bruke vår ekspertise på feltet til å utvikle teknologien slik at både Norge og resten av Europa når sine mål om økt gjenvinning, sier Belbachir.
RENAS er en av partnerne i prosjektet. De samler inn, behandler og gjenvinner over 80 000 tonn elektronikkavfall og 1200 tonn batterier årlig.
– Mer gjenbruk av verdifulle komponenter og materialer vil gi mer bærekraftige og robuste verdikjeder. Robotisering og kunstig intelligens kan bidra til bedre sortering og identifisering av kritiske materialer, så vi virkelig kan utnytte materialpotensialet i produktene vi allerede omgir oss med, sier Bjørn Arild Thon, administrerende direktør i RENAS.
RENAS er opptatt av å utvikle ny kunnskap og ny teknologi for å oppnå økt gjenbruk og gjenvinning fra teknologiprodukter og batterier. På den måten sparer vi natur og miljø for uttak av nye materialer samtidig som vi genererer verdi for industri og samfunn.
Manuelt og farlig
I dag blir demontering og sortering i all hovedsak gjort manuelt. Det er mennesker som demonterer utstyr og kabler. Splitting av kabler for å få ut kobber er for eksempel en delvis manuell prosess. Det er også mennesker som tar ut farlig avfall, som batteri og gassflasker, fra det elektrisk og elektronisk avfallet (EE-avfallet). EE-avfall blir kvernet opp og separert i materialtyper, før det går til smelteverk i Norge eller utlandet. De store metalltypene og plasten blir sortert automatisk, men mange av de mindre forekomstene av kritiske råmaterialer går i dag tapt i prosessen.
Prosjektet er et SFI-initiativ og heter Re-and De-Manufacturing: Effective Critical Raw Materials Recovery from Urban. NORCE leder SFI-en.
SFI står for Senter for forskningsdrevet innovasjon og utvikler kompetanse som er viktig for innovasjon og verdiskaping. Ordningen finansieres av Forskningsrådet.
Nøkkelord
Kontakter
Veronica HelleSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 995 50 421vehe@norceresearch.noNabil BelbachirForskningslederNORCE
Tel:401 08 137Tel:401 08 137nabe@norceresearch.nowww.norceresearch.no/personer/nabil-belbachir/625Bjørn Arild ThonAdministrerende direktørRENAS
Tel:918 01 026Tel:918 01 026bjorn.a.thon@renas.norenas.no/om-oss/Bilder
Lenker
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter7.10.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
Norske vassdrag bør overvåkes for miljøskadelig gassovermetning som kan gi fiskedød24.9.2024 09:06:20 CEST | Pressemelding
Det er potensial for periodisk gassovermetning i mer enn 400 norske vannkraftverk spredt over hele landet. Det viser nytt studie der risikoen for gassovermetning i 2.252 kraftverk i Norge, Tyskland og Østerrike har blitt vurdert. Fisk og bunndyr kan dø av gassovermetning og derfor bør dette overvåkes, mener forskere i NORCE som står bak studien.
Utforsker ukartlagt fjord i Grønland: Slik kan Sognefjorden ha sett ut6.9.2024 11:48:36 CEST | Pressemelding
Banebrytende forskning i Independence Fjord kan gi innsikt i fortidens klima og fremtidens utfordringer.
Svalbard blir grønnere4.9.2024 14:53:34 CEST | Pressemelding
Oppvarmingen av Arktis har gått nesten fire ganger raskere enn i resten av verden. Det viser målinger fra de siste fire tiårene. Arktis er nå i gjennomsnitt omtrent 3°C varmere enn det var i 1980.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom