Statlige selskaper: For enkelt å få lederbonus
Det er for enkelt for ledere å få bonus i noen av selskapene som staten har eierandeler i, viser Riksrevisjonens nye undersøkelse.
– Enkelte bonusordninger bryter med forutsetningen om at bonus bør gis til ledere som har oppnådd resultater utover hva som er forventet. Det mener vi er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Forventer moderasjon
I eierskapsmeldingen redegjør regjeringen for retningen i det statlige eierskapet, og hva som er statens mål som eier i hvert selskap.
De tre siste meldingene stiller blant annet forventninger til moderasjon i innretningen av bonusordninger for ledere, og til at godtgjørelsene skal være konkurransedyktig, men ikke lønnsledende sammenlignet med tilsvarende selskaper. Den siste eierskapsmeldingen sier i tillegg at resultatavhengig godtgjørelse, som hovedregel, bør reflektere at lederne har bidratt til å oppnå resultater ut over det forventede.
Lite variasjon i opptjent bonus
Riksrevisjonen har undersøkt bonusordningene for ledere i 21 selskaper med statlige eierandeler fra 2015 til 2023. En av konklusjonene er at det er små variasjoner i opptjent bonus fra år til år i flere av selskapene.
– Når bonus varierer lite fra år til år, kan man jo spørre seg om de faktisk gir insentiver til å gjøre det lille ekstra, eller om de i praksis bare er et fast tillegg til fastlønnen, sier Schjøtt-Pedersen.
Hel- og deleide selskaper
Blant de 14 selskapene som er heleid av staten, er det minst variasjon i opptjent bonus blant ledende ansatte i Argentum, Folketrygdfondet, Gassco, Statkraft og Nysnø.
Blant de deleide selskapene er det minst variasjon over tid for konsernsjefene i DNB, Kongsberg Gruppen, Telenor og Yara. I 13 av 21 selskaper har ledende ansatte opptjent bonus og/eller aksjer hvert år fra 2015 til 2023.
Årsaker kan være at
- selskapet har et bredt spekter av bonuskriterier, og at det varierer hvilke kriterier som gir uttelling
- terskelen for å oppnå bonus er satt for lavt
- selskapet har hatt gode eller stabile resultater over tid
– Det siste punktet er positivt. Vi ønsker jo at statlige selskaper skal oppnå stabilt gode resultater. Samtidig ser vi at statens forsterkede forventninger ikke ser ut til å ha den ønskede effekten, og at ikke alle selskapene har fulgt dem godt nok opp. Det mener vi er lite tilfredsstillende, sier Schjøtt-Pedersen.
Nøkkelord
Kontakter
Stian FjelldalPressekontakt
Tel:915 43 760sfj@riksrevisjonen.noOm oss
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Fortsatt for svak IT-sikkerhet på norske sykehus27.11.2024 13:00:00 CET | Presseinvitasjon
Riksrevisjonen testet sårbarheter og fikk kontroll på en betydelig mengde pasientopplysninger i oppfølgingsundersøkelse av IT-sikkerheten på norske sykehus.
Pressekonferanse i dag: Bonusordninger i statlige selskaper og IT-sikkerhet på sykehus27.11.2024 07:30:00 CET | Presseinvitasjon
I Riksrevisjonens årlige kontroll av statlig eide selskaper har vi blant annet undersøkt bonusordninger i statlige selskaper og fulgt opp IT-sikkerhet ved norske sykehus og Bane NORS drift, vedlikehold og investeringer. Velkommen til pressekonferanse kl. 13 i dag.
Spenner sektorprinsippet bein på løsningene?25.11.2024 14:00:00 CET | Pressemelding
Mange av våre største samfunnsutfordringer krever løsninger på tvers. Er staten rigget for det? Riksrevisjonen bruker klima og kunstig intelligens som eksempler og spør – spenner statens sektorprinsipp bein på løsningene? Velkommen til Forbedringskonferansen torsdag 28. november.
Pressekonferanse: Riksrevisjonens kontroll av statens selskaper25.11.2024 09:58:48 CET | Presseinvitasjon
I årets kontroll har vi blant annet undersøkt bonusordninger i statlige selskaper og fulgt opp IT-sikkerhet ved norske sykehus og Bane NORS drift, vedlikehold og investeringer. Velkommen til pressekonferanse onsdag 27. november.
Riksrevisor: Sterk kritikk mot Helseplattformen24.10.2024 11:11:51 CEST | Presseinvitasjon
Innføringen av Helseplattformen har truet sikkerheten til pasienter i Midt-Norge. Helse Midt-Norges grunnlag for valg av konsept var mangelfullt og prosjektet hadde svak styring, viser Riksrevisjonens rapport.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom