Handle smart på Black Friday
Black Friday-kampanjene er allerede godt i gang, og med det lokker handelsstanden med fristende tilbud som kan legge press på økonomien til mange forbrukere.

Den økonomiske situasjonen i Norge har blitt mer krevende de siste årene, med økte kostnader, høy inflasjon og stigende renter. Dette kan gjøre høytidens forbruk enda mer utfordrende.
Ifølge Levekårsundersøkelsen 2023 fra Statistisk sentralbyrå oppga 970.000 nordmenn at de ikke ville hatt mulighet til å håndtere en uforutsett utgift på 20.000 kroner uten å ta opp lån eller selge eiendeler. Videre viser SIFOs Dyrtid-rapport fra samme år at 11 prosent av norske husholdninger sliter økonomisk, og at 6 prosent står overfor alvorlige økonomiske problemer. Dette gir et tydelig bilde på hvordan mange allerede har en presset økonomi før julehandelen starter.
Forbruksgjelden vokser
Black Friday, som tradisjonelt markerer starten på julehandelen, vil kunne forsterke det økonomiske presset. Tall fra Fair Collection viser at antallet inkassosaker har økt med 14 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Gjeldsregisteret kan også melde om en økning i ikke-rentebærende forbruksgjeld på 9,8 prosent i tredje kvartal.
– Kostnadsveksten har gjort at flere har opplevd reallønnsnedgang. Mange kommer til kort med å dekke løpende kostnader, og tar opp forbrukslån eller benytter i større grad kredittkort. Gjeldsutviklingen kan tyde på at flere har havnet i en ond spiral, og har utfordringer med å betale tilbake disse lånene. Det er bekymringsverdig, sier administrerende direktør i Fair Group, Christian Aandalen.
Forebyggende tiltak
Det finnes imidlertid måter å handle smart og unngå økonomiske problemer på. Silje Sandmæl, tidligere forbrukerøkonom i DNB, anbefaler å stille seg selv følgende spørsmål før man handler:
- Trenger jeg dette?
- Kan det kjøpes brukt, leies eller lånes?
- Bør jeg heller bruke pengene på noe annet som jeg trenger mer eller som gir meg eller andre mer glede?
Forbrukerrådet oppfordrer også folk til å skrive opp hva man er på jakt etter og foreta en prissjekk før man handler. Det er nemlig ikke alltid slik at produkter som er på tilbud faktisk er rabattert. I mange tilfeller har butikkene satt opp prisen i forkant. Ved å planlegge kjøpene på forhånd og lese seg opp på hva som er faktiske tilbud, kan man unngå å la seg friste av impulskjøp.
– Et annet viktig tips er å sette et realistisk budsjett og holde seg til det. Bruk kun penger du faktisk har, og unngå kredittkort og avbetalingsordninger med høye renter. Black Friday kan være en god mulighet til å spare penger, men kun dersom du handler med fornuft, avslutter Aandalen.
Nøkkelord
Kontakter
Christian AandalenAdministrerende direktørFair Group
ca@fair.noBilder

Om Fair Group
Fair Group ble grunnlagt i 2018 og tilbyr fakturerings- og innfordringstjenester. Konsernets distribusjonsdel, Fair Distribution, sender ut over 36 millioner klimakompenserte fakturaer årlig og fokuserer på høy digitalisering for raskere betaling og lavere klimaavtrykk. Inkassoselskapet Fair Collection er Norges raskest voksende, håndterer mer enn en million saker årlig, og tilbyr bærekraftige løsninger som har spart forbrukerne for over 10 millioner i gebyrer og salærer i 2023.

Følg pressemeldinger fra Fair Group
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fair Group på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fair Group
Tøffere tider for varehandelen: 52 prosent konkursoppgang i mars1.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
I mars gikk 347 bedrifter konkurs, en økning på 27 prosent fra tilsvarende måned i fjor, da 274 bedrifter gikk konkurs. Spesielt utsatt er varehandelen, som skiller seg negativt ut i mars med 44 konkurser, 52 prosent mer enn mars i fjor. I løpet av første kvartal har totalt 1038 bedrifter gått konkurs. Til sammen sto disse bedriftene for en omsetning på 7,4 milliarder kroner.
Konkurspause i februar – forventer kraftig økning i mars1.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
I februar gikk 332 bedrifter konkurs, en nedgang på 8 prosent sammenlignet med samme periode i 2024. Selv om februar viser en liten nedgang i konkursomfanget, fortsetter serveringsbransjen som en av de mest utsatte næringene. Fair Collection frykter at konkursnedgangen kan være kortvarig og forventer høye konkurstall i mars.
Bitter start på året for serveringsbransjen: 44 prosent flere konkurser1.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
I januar gikk 359 bedrifter konkurs. Det er en oppgang på 3 prosent sammenliknet med januar i fjor. Serveringsbransjen utpeker seg med en blytung start på året – hele 46 restauranter og serveringssteder gikk konkurs i årets første måned. Det er 44 prosent flere enn januar i fjor. Dersom dette setter standarden for 2025 ligger man til å få et konkursomfang på over 4000 konkurser.
Fair tar nye løft – styrker laget med inkassotopper fra konkurrent9.1.2025 08:58:51 CET | Pressemelding
Fair Group ansetter to inkassotopper fra Europas største inkassokonsern, Intrum. Stig Storm-Hansen går inn i rollen som Chief Financial Officer, mens Espen Birketveit blir kommersiell direktør. Rekrutteringene skal bidra til å drive Fairs videre vekst i Norge og Norden.
Konkursåret 2024: Høyeste konkursomfanget på fem år - nærmere 4000 gikk over ende i løpet av året31.12.2024 13:51:08 CET | Pressemelding
I årets siste måned gikk 328 bedrifter konkurs. Det er en økning på syv prosent mot desember i fjor, viser tall fra Fair Group. I 2024 gikk totalt 3954 bedrifter konkurs, en konkursvekst på rundt fem prosent og det høyeste konkursomfanget på fem år.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom