Eventyrlig vekst: Lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder
Salget av lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder både i verdi og volum. Siste året har det vært en eventyrlig vekst og en omsetning på totalt 12.3 milliarder kroner. Veksten omfatter alle salgskanaler og alle fylker.

- Dette er virkelig flotte tall! 12,3 milliarder i omsetning, økning i alle salgskanaler og i alle fylker. Økt etterspørsel etter lokalmat og drikke - til tross for høye priser og økonomisk press - viser at forbrukerne virkelig ønsker å handle disse produktene, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da årets salgstall ble lagt fram.
- Med vekst i volum og verdi og over hele landet, er vi på god vei mot det ambisiøse målet om å omsette 25 milliarder kroner innen 2035, fortsatte en blid statsråd.
Økning på hele 12,2 %
Den totale omsetningen for norsk lokalmat- og drikke var på 12,3 milliarder kroner for perioden 2023-2024, med en økning på 12,2 % sammenlignet med foregående år.
Lokalprodusert mat og drikke styrker dermed sin posisjon i både innen dagligvarehandelen og storhusholdningsmarkedet. Det er i tillegg et godt og økende salg hos Bondens Marked, gårdsbutikker, Reko-ringer o.l.
Lokalmat øker mer enn mat generelt
- Med all fokus på dyrtid og tomme lommebøker, turte jeg ikke å håpe på en sånn eventyrlig vekst. Når lokalmat- og drikke øker med 11,2 % i butikk, mens øvrige mat og drikkekategorier øker med 7%, er det bare å ta fram smilet. Dette betyr at forbrukeren vil ha mer av det rike utvalget og mangfoldet norske lokalmatprodusenter gir, sier en fornøyd Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk Mat og tilføyer:
- Lokalmat har blitt en viktig del av hverdagen for mange, fra butikkhyller til restaurantbord og direkte fra bonden til forbrukeren. Dette har også ringvirkninger i alle fylker og skaper lokale arbeidsplasser. Om det offentlige også kommer mer på banen og kjøper inn lokalmat til sine kjøkkener, så blir det virkelig vei i vellinga, avslutter Sundqvist.
Salgstallene er utarbeidet i samarbeid med Reiler Consulting.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder



Dokumenter
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
Lokalmat på sitt beste - Galåvolden Gård med to nye Spesialiteter27.7.2025 08:15:22 CEST | Pressemelding
To nye produkter fra Galåvolden Gård er nå en del av det ypperste innen norsk lokalmat. Under en høytidelig markering ble “Sitrondrøm” og “Festkaramell” tildelt kvalitetsmerket Spesialitet av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom