Norsk Folkehjelp- Amerikanske miner i Ukraina vil føre til lemlestelse og hindre utvikling i generasjoner
- Det er uakseptabelt at USA åpner for å sende anti-personellminer til Ukraina, når vi vet hvordan denne typen våpen fører til lemlesting av barn og sivile, ødeleggelse av matjord og hindrer fred og utvikling i områdene de brukes i. Dette sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, en av verdens største humanitære mineryddingsorganisasjoner.
- Landminer skiller ikke mellom sivile og soldater, og er laget for å ødelegge kroppene til alle mennesker som kommer i nærheten av dem.
- Denne typen våpen skader mennesker og ødelegger muligheten til utvikling for folk, bedrifter og samfunn i mange år etter at de først blir brukt, sier Johansen.
Anti-personellminer har svært alvorlige humanitære konsekvenser, og er forbudt etter minekonvensjonen, som Norge var blant pådriverne bak. Anti-personellminer dreper og lemlester i generasjoner etter at en konflikt er over; de blokkerer humanitær tilgang, levebrød, forhindrer tilbakeføring av fordrevne befolkninger og flyktninger til sine hjem, hindrer gjenoppbyggings- og utviklingsarbeid.
Norsk Folkehjelp er en av de tre største humanitære aktørene innenfor rydding av miner- og eksplosiver. Siden 1992 har Norsk Folkehjelp fjernet mer enn 2 millioner antipersonellminer og eksplosive krigsrester i 40 land, og frigjort 1 milliard kvadratmeter land til produktiv bruk. Johansen reiser selv til Kambodsja og Vietnam neste uke, hvor Norsk Folkehjelp fortsatt rydder miner og klasevåpen som ble brukt i området på 60- og 70-tallet.
- Vi ser i land som Kambodsja og Vietnam hvordan bruk av landminer virkelig er som å pisse i buksa for å holde seg varm.
- 60 år etter at denne typen våpen ble brukt fører de fortsatt til lidelse og hindrer utvikling i land som Kambodsja. Dette må verden bidra til å unngå i Ukraina, sier Johansen.
Norge har vært en av pådriverne til den internasjonale minekonvensjonen som trådde i kraft i 1999, som forbyr bruk av landminer. Som en av 164 statsparter til konvensjonen, er Ukraina forpliktet til å ikke bruke antipersonellminer.
- Det er viktig at alle som støtter opp om forbudet mot denne typen inhumane våpen nå tydelig advarer mot denne typen våpenstøtte til Ukraina, sier Johansen, og påpeker at andre stater som er part i minekonvensjonen, inkludert Norge, må oppfylle sine juridiske forpliktelse til å motvirke bruk av denne typen våpen.
- Den russiske krigføringen har vært av en urovekkende brutalitet. Nå er det viktig at land som støtter opp om Ukraina viser seg som forsvarere av folkerett, sivile og muligheten for framtidig utvikling.
- Det er i hele verdens interesse at USA nå snur, og ikke legitimerer bruk av anti-personellminer i Ukraina. Amerikanske miner i Ukraina vil føre til lemlestelse og hindre utvikling i generasjoner, sier Johansen.
Fakta om Norsk Folkehjelps arbeid med miner:
-
Siden 1992 har Norsk Folkehjelp fjernet mer enn 2 millioner antipersonellminer og eksplosive krigsrester i 40 land, og frigjort 1 milliard kvadratmeter land til produktiv bruk.
-
Norsk Folkehjelps første mineryddingsaksjon fant sted i Kambodsja i 1992. I dag dekker Norsk Folkehjelp hele livssyklusen til våpen og ammunisjon – med ulike aktiviteter for å beskytte sivile før, under og etter konflikt.
-
I 2023 arbeidet Norsk Folkehjelp med mine- og eksplosivrydding, og beskyttelse av sivile mot eksplosive våpen i 19 land.
-
Parallelt med rydding av landminer og eksplosiver, har Norsk Folkehjelp tatt en ledende rolle i sivilsamfunnets press for at stater skal forhandle, vedta, overholde og implementere internasjonale våpenavtaler som antipersonellmineforbudstraktaten, klasevåpenkonvensjonen og traktaten om forbud mot atomvåpen.
Fakta om minekonvensjonen:
-
Minekonvensjonen som trådte i kraft i 1999, forbyr bruk og produksjon av miner som er laget for å eksplodere som følge av en persons nærvær, nærhet eller berøring. Dette betyr at konvensjonen forbyr miner som utløses av ofrene, mens bruken av noen miner som fjernutløses, er tillatt.
-
Mange land har allerede klart å rydde alle sine minelagte områder. Men fortsatt gjenstår det et betydelig arbeid før målet om en minefri verden er nådd.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardNorwegian Peoples Aid/Norsk Folkehjelp
Tel:95045667hakono@npaid.orgBilder
Om oss
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i mer 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norwegian People's Aid: American mines in Ukraine will lead to maiming and prevent development for generations20.11.2024 12:39:10 CET | Press release
The US decision to transfer internationally banned anti-personnel mines to Ukraine does not only go against its own U.S. Anti-Personnel Landmine Policy, but is a desperate measure pushing Ukraine to breach international law. States and militaries know full well the lack of military utility and grave humanitarian impacts of antipersonnel mines.
Norsk Folkehjelp – en svart dag for FN, for Midt Østen og for palestinerne28.10.2024 22:08:14 CET | Pressemelding
Vedtaket som Israel gjorde i dag om å forby UNRWA er en katastrofe for hele den sosiale infrastrukturen for palestinerne.
Norsk Folkehjelp: en svært verdig fredsprisvinner11.10.2024 12:34:22 CEST | Pressemelding
– Dette er en utrolig viktig anerkjennelse av arbeidet til hibakushaene, de overlevende etter Hiroshima og Nagasaki, som vi er stolte av å ha samarbeidet med over flere år i kampen mot atomvåpen, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Raymond Johansen.
Norsk Folkehjelp: – Regjeringens manglende satsning på den frivillige redningstjenesten kan sette liv i fare7.10.2024 15:31:26 CEST | Pressemelding
Det burde være soleklart for regjeringen at behovene for de frivillige ressursene er økende, både innen redningstjenesten og helseberedskapen, mener Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: 200 kvoteflyktninger er smålig av regjeringen7.10.2024 13:02:21 CEST | Pressemelding
Aldri har så mange mennesker vært på flukt i verden. Med over 117 millioner på flukt globalt er behovet for internasjonal solidaritet og beskyttelse større enn noen gang. At regjeringen nå igjen kutter i antall kvoteflyktninger Norge skal ta imot i 2025, er nok en gang et svik mot verdens mest sårbare mennesker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom