7000 nordmenn lader elbilen kun med hurtiglader
Nordmenns ladevaner er ikke bare godt nytt for elbilbatteriene. En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Zaptec, viser at over 83 000 norske elbileiere ikke tar noen hensyn for å bevare elbilbatteriet.
Jevn og skånsom “saktelading” av elbil forlenger elbilbatteriets levetid. Det er ett av flere tiltak elbileiere kan ta for å ta vare på elbilbatteriet. Et annet tiltak er å hurtiglade elbilen kun hvis det er helt nødvendig. Hurtiglading kan være praktisk i mange tilfeller, men hyppig bruk kan øke slitasjen på batteriet. Likevel viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Zaptec, at nesten 7 000 nordmenn kun lader elbilen med hurtiglader.
– Den store fordelen med hjemmelading er at du kan lade bilen når den står parkert hjemme og starte med "full tank" hver eneste dag. Å lade bilen hjemme er også veldig rimelig drivstoff og langt billigere enn å lade på hurtiglader, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I den samme undersøkelsen svarer 13 prosent, tilsvarende 83 000 norske elbileiere, at de ikke tar noen hensyn for å ta vare på elbilbatteriet.
Smålading gir stor gevinst
– Den største uvanen mange elbileiere har, er at de venter med å plugge inn bilen til laderen hjemme til batteriet er relativt tomt, for så å fullade det. Det er bedre for batteriet å smålade hver dag. Så fremfor å vente til batteriet er tomt, plugg heller inn bilen til lading hver gang du kommer hjem og parkerer, oppfordrer Sødal.
For dem som ikke har mulighet til å lade bilen hjemme, mener han det er lurt å velge en kommunal lader fremfor en hurtiglader. Det sliter mindre på batteriet og er også billigere enn hurtiglading, særlig om du lader bilen om natten.
Ikke lad bilen til 100 prosent hver gang
Sødal anbefaler å ikke lade bilen til mer enn 80 prosent i hverdagen. Det tar både lengre tid og krever mer av batteriet å lade bilen de siste 20 prosentene opp til å være helt fulladet, og det er heller ikke behov for det i hverdagen hvis du har en “vanlig” bruk av bilen. 43 prosent av norske bileiere følger dette rådet, mens nesten like mange sier de som oftest lader bilen helt full.
– Skal du på langtur kan du selvsagt lade bilen til 100 prosent. Batteriet er likevel den desidert dyreste delen i en elbil, og de fleste ønsker å ta godt vare på det. Ta derfor en titt i instruksjonsboka til bilprodusenten og finn ut hva de anbefalte ladegrensene til din bil er, forklarer Sødal.
Penger å spare
Det er også god økonomi i å lade riktig, og hvis du har en smartlader kan ladingen automatisk tilpasses når strømprisen er lav eller når du har mindre forbruk.
– Du kan si at borte er bra, men hjemmelading er best. Ikke bare er det enklere å lade mens du er hjemme, men du kan også styre ladingen etter strømprisen og strømforbruket ditt hvis du har en smartlader. Med riktig utstyr og gode ladevaner er det enklere å ta vare på bilen og bilbatteriet, sier Fredrik Hegland, ladeekspert i Zaptec.
Slik tar du best vare på elbilbatteriet ditt
- Unngå unødvendig fullading: Lad til 80 % i hverdagen.
- Smålade ofte: Koble til laderen hver dag for å holde batterinivået jevnt.
- Bruk hjemmelader: Unngå hyppig hurtiglading som kan slite på batteriet.
- Forvarm batteriet om vinteren: Dette gir bedre ytelse og mindre slitasje.
- Følg produsentens råd: Les instruksjonsboken og følg anbefalingene.
Dette er nordmenns ladevaner
- 43 prosent lader som oftest bilen til 80 prosent
- 39 prosent lader som oftest bilen til 100 prosent
- 40 prosent lader bilen på kveldstid/natten
- 35 prosent har satt en ladegrense i tråd med bilprodusentens råd
- 25 prosent forvarmer batteriet når det er kaldt ute
Nøkkelord
Bilder
Følg pressemeldinger fra Zaptec
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Zaptec på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.