Kirken bidrar med flere milliarder på kulturfeltet
En ny rapport forteller at Den norske kirkes arbeid innen kultur og kulturarv bidrar med verdiskaping på 4,3 milliarder kroner. Årlig verdiskapes det 1 milliard kroner fra kulturaktivitetene i kirken.

– Den norske kirke er en landsdekkende kulturaktør med bygg, kunst, instrumenter, musikere, formidlere og frivillige. Det er spennende å for første gang se hva dette er verdt i kroner og øre for det norske samfunnet.
Det sier Harald Hegstad, leder i Kirkerådet etter at en fersk rapport om folkekirkens verdiskapning på kulturfeltet offentliggjort torsdag.
Den norske kirkes samfunnsøkonomiske bidrag til kultur og kulturarv er tallfestet til 4,3 milliarder kroner årlig. Hegstad mener rapporten viser hvilken rolle kirken har som kulturaktør:
– Kunst, musikk og kultur er viktige elementer i et lokalsamfunn. De skaper fellesskap, tilhørighet og beveger noe i mennesker. Denne rapporten løfter frem det store arbeidet som skjer i landets menigheter og kirkebygg og får frem kirkens rolle som formidler og kulturaktør i lokalsamfunnet.
Trykk her for å åpne rapporten (pdf)
En tiendedel av statens kulturbudsjett
Rambøll Management Consulting har gjennomført en samfunnsøkonomisk analyse av Den norske kirkes bidrag innen kultur og kulturarv. Det er første gang en slik rapport har blitt utarbeidet.
Av den totale verdiskapningen på 4,3 milliarder kroner, utgjør kirkebygg 3,3 milliarder og kirkens øvrige kulturvirksomhet rundt 1 milliard hvert år.
– Når vi vet at statsbudsjettet i 2022 satte av totalt 10 milliarder til kulturformål generelt, er det interessant at verdiskapningen av kirkens kulturaktiviteter tilsvarer en tiendedel av dette, påpeker Hegstad.
Rapporten omfatter både musikk, språk, litteratur, samisk kulturliv, bygg, arkitektur, visuell kunst, turisme og kulturfrivillighet.
Jon Martin Sjøvold i Rambøll Management Consulting forklarer at de økonomiske beløpene i rapporten kan være høyere:
– Rapporten bruker både kvalitative og kvantitative metoder for å gjøre beregningene. Flere av tallene er usikre og summen på 4,3 milliarder kroner årlig er derfor et konservativt anslag. Vi har heller ikke sett på ringvirkninger, så det er grunn til å tro at det reelle tallet er høyere.
Verdsettingen oppsummeres i rapporten slik:
Kategori |
Verdi (i millioner kroner) |
Musikk- og kulturarrangementer |
627 |
Litteratur og språk |
10 |
Bygg og arkitektur |
3 227 |
Visuell temporær kunst |
2,4 |
Turisme |
37 |
Kulturfrivillighet |
194 |
Øvrige kulturelle aktiviteter |
168 |
Totalt |
4 266 |
Rapporten har også vurdert samisk kultur og kulturarv. Det er ikke tilstrekkelig datagrunnlag til å vurdere dette økonomisk, og derfor er det gjort en kvalitativ vurdering av dette. På en skala fra 1 til 9, der 9 er det mest positive, blir kirkens arbeid med samisk kultur og kulturarv vurdert til 7.
Fakta om rapporten:
- Utarbeidet av Rambøll Management Counsulting på oppdrag fra Kirkerådet, bestilt i mai 2023 og levert i november 2024.
- Rapporten bygger på både kvantitativ og kvalitativ verdisetting. I tillegg inneholder rapporten historier fra seks ulike menigheter for å illustrere tallene.
- Tar for seg datagrunnlag fra 2019 og 2022, og beregningene baserer seg på et fiktivt år med utgangspunkt i gjennomsnitt mellom 2019 og 2022.
- Omfatter ikke kirkens gudstjenestelige og diakonale virksomhet, bare kulturvirksomhet i kirken og Den norske kirkes ansvar for kulturarv
- Rapporten måler kun de direkte verdiene, ikke indirekte verdier, effekter over tid og ringvirkninger
- Tallene viser verdier som skapes årlig, og dermed er for eksempel ikke eksisterende kirkebygg, kunst og musikk en del av beregningene.
Nøkkelord
Kontakter
Anders Emil KaldholPressekontakt og rådgiver, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:98801428ak547@kirken.noBilder

Lenker
Om oss
65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.
Mer himmel på jord
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Historiske Samiske kirkedager åpnet27.6.2025 18:10:58 CEST | Pressemelding
I Alta er Samiske kirkedager nå i gang. Tilreisende fra tre nordiske land, men først og fremst fra Sápmi, er på plass i Nordlyskatedralen og Alta for å bli inspirert, begeistret, provosert, oppløftet og kanskje litt klokere.
Ny strategi skaper forventninger24.6.2025 09:41:00 CEST | Pressemelding
– Et livssynsåpent samfunn handler ikke om at Den norske kirke skal gjøre mindre, men at flere kan bidra med mer, sier Harald Hegstad om regjeringens nye strategi for det livssynsåpne samfunn.
Sikrer Svalbard-kirken: – Et viktig løft for nærvær og beredskap i nord17.6.2025 15:15:56 CEST | Pressemelding
Den norske kirke har fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. AP, SV og SP er enige om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til kirkens arbeid på Svalbard for å sikre beredskap og tilbud på hele øygruppen.
Lægdene, Norbye og Skoglund videre som bispekandidater13.6.2025 10:30:00 CEST | Pressemelding
Etter en rådgivende avstemming blant seks kandidater, er det nå tre kandidater til å bli biskop i landets nordligste bispedømme. Ny biskop tilsettes av Kirkerådet 18. september.
Klokkeringing og festgudstjenester – slik markeres pinse i kirken6.6.2025 14:06:09 CEST | Pressemelding
Det er pinse i helgen, til minne om da disiplene til Jesus fikk Den hellige Ånd. – Du ser den ikke, men du ser hva den gjør, forklarer biskop Ragnhild Jepsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom