Trolig ny bunnrekord for laksefisket
Årets laksefiske ser ut til å bli tidenes dårligste, viser nye tall. – Stengingen av 33 lakseelver i juni var nødvendig, sier miljødirektør Ellen Hambro.
– I undersøkte elver som var åpne for laksefiske hele sommeren ble det fanget bare 72 prosent av den mengden laks man tok i fjor, som også var et veldig svakt år, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Tall fra over 100 elver
De nye foreløpige tallene fra laksefisket fremkommer i et notat, som Norsk institutt for naturforskning (NINA) har laget på oppdrag fra Miljødirektoratet (vedlagt pressemeldingen). NINA har sammenfattet fangster fra fire kilenotstasjoner, og innrapporterte fangsttall og fisketellinger fra drøyt 100 lakseelver i hele landet. 53 av elvene var åpne for laksefiske gjennom hele sesongen. Spesielt ser det ut til at det kom veldig få laks på over tre kilo til elvene fra Vestland til Trondheimsfjorden.
Lite stor og mellomstor laks
I juni så Miljødirektoratet seg dessverre nødt til å stenge fisket i 33 store lakseelver fra Sør-Norge og nordover til og med Trøndelag. 17 av elvene forble stengt gjennom hele sommeren, mens 16 ble gjenåpnet for et svært begrenset fiske etter snaut tre uker. Hovedgrunnen til stengingene var at det kom svært lite laks på mer enn tre kilo, som i disse elvene er ekstra viktige for å sikre at det blir nok lakseunger til at det blir forsvarlig å fiske også i fremtiden.
– Ved å stenge laksefisket i 33 elver i juni bidro vi til at flere laks fikk formere seg, noe som er svært viktig når det kom så få laks til elvene som i år, sier miljødirektør Ellen Hambro.
– Ny føre var-strategi i utsatte elver
I to av elvene som forble stengt resten av sommeren, ser det ut til at det etter hvert kom noe mer laks enn fryktet. Dette gjelder Glomma, og Uskedalselva ytterst i Hardangerfjorden. På det tidspunktet Miljødirektoratet vurderte hvilke av de stengte elvene som kunne gjenåpnes, var antakelsen at det ville komme for lite laks også til Glomma og Uskedalselva.
– Når laksen er så presset som den er nå, kan det også i fremtiden bli nødvendig å stanse fisket når det ser ut til å komme for lite laks til elvene. Samtidig legger vi fra neste år om til en føre var-strategi i de mest utsatte elvene, der vi er restriktive i starten av sesongen, for så å heller åpne mer opp senere dersom det viser seg at det kommer nok laks, sier Ellen Hambro.
Ber om planer for forsvarlig fiske
Miljødirektoratet ber om å motta planer fra elveeierlag i ekstra utsatte elver, for hvordan laksefisket skal holdes på et forsvarlig nivå. Dette gjelder spesielt elver hvor det har vært lite laks over noen år, eller svært lite laks bare i år. Uten slike planer vil Miljødirektoratet trolig innføre senere start av fiskesesongen i disse elvene enn det er i dag.
Planene bør beskrive hvordan elveeierlagene vil sørge for et forsvarlig laksefiske i sine elver, og hvilke effekter de mener tiltakene vil ha på mengden laks som blir fisket. Planene bør også beskrive når og hvordan elveeierlagene skal beregne hvor mye laks som har kommet til elva, og hvor mye som har blitt fanget. Når en elv har redusert fisket sammenlignet med tidligere år, trengs mer informasjon enn fangsttall for å vurdere hvor mye laks som har kommet til elva. Dette kan være telling av laks, eller oppsummering av fiskernes inntrykk av mengden laks i elva sammenlignet med tidligere år. Fristen for å sende planene til Miljødirektoratet er innen utgangen av 2024. Neste vår vil endringer i bestemmelsene om fisket bli vedtatt i en forskrift, etter at berørte parter har fått gi innspill til et forslag i forkant.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Dokumenter
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Truleg ny botnrekord for laksefisket12.11.2024 17:33:10 CET | Pressemelding
Årets laksefiske ser ut til å bli dårlegare enn nokon gong, viser nye tal. – Stenginga av 33 lakseelvar i juni var nødvendige, seier miljødirektør Ellen Hambro.
Anlegg behandlar farleg avfall for dårleg7.11.2024 08:30:25 CET | Pressemelding
Ein landsomfattande tilsynsaksjon viser at mange anlegg som tek imot og behandlar farleg avfall, ikkje driv miljømessig forsvarleg.
Anlegg behandler farlig avfall for dårlig7.11.2024 08:28:52 CET | Pressemelding
En landsomfattende tilsynsaksjon viser at mange anlegg som tar imot og behandler farlig avfall, ikke driver miljømessig forsvarlig.
Mykje feil faremerking av kjemikaliar kjøpt på nett5.11.2024 09:11:55 CET | Pressemelding
65 prosent av kjemikaliane Miljødirektoratet handla i 23 nettbutikkar hadde feil og manglar ved faremerkinga på etikettane og emballasje.
Mye feil faremerking av kjemikalier kjøpt på nett5.11.2024 09:11:17 CET | Pressemelding
65 prosent av kjemikaliene Miljødirektoratet handlet i 23 nettbutikker hadde feil og mangler ved faremerkingen på etikettene og emballasje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom