Skredkvelder over hele landet
Tusenvis av mennesker kommer på skredkveld den kommende uken - fra Longyearbyen i nord til Kristiansand i sør.
- Det er fantastisk å være på ski i fjellet, men det kan også være krevende og noen ganger farlig, sier Vilde Smeby Hammershaug i DNT.
Snøskred skiller seg fra mange andre naturfarer ved at det er vi mennesker som utløser katastrofen som tar liv.
- Faktisk er så mange som 9 av 10 skredulykker utløst av de som omkommer eller noen de er på tur med, sier Jostein Aasen snøskredvarsler i NVE. I disse dager kommer rapporten fra fjorårets ulykker.
Det spesielle med snøskred er at du sjelden får noen god tilbakemelding på dine egne beslutninger, bortsett fra at det forhåpentligvis ikke gikk noe snøskred.
- Snø har en fantastisk evne til å ligge helt stille uansett hvor mye dumt vi gjør på overflaten, men om du ikke vet hvor nær du var da er det vanskelig å lære, sier Audun Hetland, forsker ved CARE ved UiT Norges arktiske universitet.
- Når skredet først går kan det være for seint. Fjorårets ulykker viser at alle de som omkom ble fanget i det vi kaller terrengfeller. Det kan være at skredet skyver deg utfor et stup, inn i skog eller begraver deg dypt i bunnen av en dal, sier Heidi Bache Stranden, snøskredvarsler i NVE.
Derfor er det viktig å lære både hvordan en bør velge tur etter skredforhold.
- På dager med høy skredfare bør man velge trygt terreng, sier skredinstruktør og filmprodusent Markus Aase.
På skredkveldene vises filmen Remote Lines 2.0. Her følger vi Markus Aase på jakt etter nye nedkjøringer i Kvænangsfjellet. På veien blir vi også med på vurderingene han og turkamerat Christian Lund.
Det handler om å lære seg håndtverket, men også bygge en kultur for å ta skredfare på alvor.
– Fri Flyt har skrevet om toppturer og frikjøring i mer enn 25 år, og i alle disse årene har vi vært opptatt av å gi leserne våre kunnskap om snøskred og trygg ferdsel. Skredkveldene rundt om Norge er flotte møtesteder, der skikjørere kan lære av hverandre og ekspertene. Derfor er vi stolt medarrangør av skredkvelduka, sier Erlend Sande, forlagssjef i Fri Flyt.
I uke 47 blir det skredkvelder på nesten 40 ulike steder over hele landet. Fullstendig oversikt ligger på Skredkvelduka 2024 - Kom på skredkveld! | Varsom.no
Nøkkelord
Kontakter
Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no
Utenom vakttid kan du ta kontakt med NVEs pressetelefon: 489 97 667
Bilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE tilrår nye vilkår for vasskraft-reguleringa av Aurdalsfjorden3.12.2024 11:10:30 CET | Pressemelding
NVE har gitt tilråding til nye vilkår for reguleringa av Aurdalsfjorden i Innlandet. Meir moderne vilkår skal bidra til å betre miljøforholda når vassdraget vert utnytta til kraftproduksjon.
Varsom startet snøskredvarslingssesongen29.11.2024 11:39:29 CET | Pressemelding
Lørdag kl 16 kommer sesongens første snøskredvarsel ut på Varsom. Det er gjeldene for søndag 1. desember. Fra 1. desember til 31. mai vil vi ha daglige oppdaterte varsler for 24 regioner. For resten av landet vil vi varsle dersom vi venter stor eller meget stor snøskredfare.
NVE leverer utredninger og anbefalinger for tre havvindområder28.11.2024 10:14:56 CET | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat har gjennomført strategiske konsekvensutredninger for tre av de 20 havområdene som kan være aktuelle for havvind. Arbeidet er gjort i samarbeid med flere direktorater og etater. NVE anbefaler å øke kapasiteten i Vestavind F noe og utlyse ett nytt prosjektområde i Sørvest F. NVE anbefaler at Vestavind B ikke åpnes for havvind nå.
Rekordstor smelting på breene i Nord-Norge, og brefrontene fortsetter å smelte tilbake28.11.2024 08:30:00 CET | Pressemelding
Nye målinger fra NVE viser rekordunderskudd og stor tilbakegang i 2024 for isbreene i Nord-Norge. Det skyldes en varm sommer og mindre snø enn normalt. Det ble målt dobbelt så stor sommersmelting som i et normalår. Årets målinger av brefronter viser at tre breer i Nord-Norge hadde størst tilbakesmelting.
NVE omgjør deler av vedtaket for ny kraftledning mellom Åfjord og Snilldal27.11.2024 10:17:02 CET | Pressemelding
Statnett får delvis medhold i deres klage om ekspropriasjon knyttet til kraftledningen mellom Åfjord og Snilldal i Trøndelag. Statnett får tillatelse til ekspropriasjon for den delen av søknaden som gjelder grunneiere og eventuelle andre rettighetshavere. Samtidig opprettholder NVE avslaget på søknaden om ekspropriasjon ovenfor reindrifta på Fosen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom