Usynlig lys som velferdsindikator
Dyr som lever med en fysisk skade eller har usynlige tegn på stress kan identifiseres visuelt ved hjelp av fluorescerende lys, viser forskning fra Nofima.

Det er et økende behov for metoder som nøyaktig kan måle stress hos arter i oppdrett, uten å skade organismen. Hyperspektral avbildning av biofluorescens er en slik metode, da den potensielt kan måle tidlige tegn på stress hos både fisk og virvelløse dyr.
Dyr som viser biofluorescens sender nemlig ut farget lys når de utsettes for blått lys med høyere energi. Denne sterke fluorescensen er ikke synlig for det blotte øye, men den kan måles med hyperspektral avbildning.
– Fisk kan vise velferdsegenskaper på måter som er usynlige for det menneskelige øyet, og et av målene våre er å utforske ny teknologi som kan avsløre utfordringer med velferd i sanntid, sier Evan Durland, forsker i genetikk.
Dyr som opplever kronisk stress er sårbare for sykdom, har lavere vekst. Det kan i tur føre til høyere dødelighet. Dagens metoder for å identifisere tidlige tegn på stress hos marine arter har visse begrensninger.
Gløder når fisken er stresset
Teknologiforsker Samuel Ortega og gjestestudent Thomas Juhasz undersøkte derfor nytten av å bruke hyperspektral avbildning av biofluorescens som en velferdsindikator for marine arter, spesielt rognkjeks, kongekrabbe og grønne kråkeboller.
De fant at rognkjeks og kongekrabber slapp ut sterkere fluorescerende stoffer etter at de ble eksponert for stressfaktorer. Sagt med enkle ord glødet dyrene sterkere når de opplevde akutt stress. Forskerne fant også at kråkeboller med brukne pigger eller lesjoner lyser sterkere i områdene der de er rammet.
For videre arbeid har Ortega ideer til hvordan man kan forbedre teknologien:
– Vi ønsker å se om vi kan integrere kunstig intelligens (KI) i denne metoden. KI kan analysere biofluorescensdataene som er hentet inn gjennom hyperspektral avbildning, og varsle oss hvis den oppdager fluorescensendringer som kan tyde på stress hos dyrene. Jeg tror at dette kan bidra betydelig til fremtidens velferdsmåling i havbruk, sier Samuel Ortega.
Forskningen ble finansiert av EUs Horizon 2020 program gjennom AquaVitae prosjektet, og av Nofima gjennom Deep Vision prosjektet. Forskningen ble gjort i samarbeid med Marie Curie PhD student Thomas Juhasz i 2022.
Nøkkelord
Kontakter
Samuel Ortega SarmientoNofima - Avdeling Sjømatindustri
Tel:+47 77629062Tel:+47 92058823samuel.ortega@nofima.nonofima.com/employee/samuel-ortega-sarmiento/Evan DurlandNofima, Avdeling Avl og genetikk
Tel:+47 64970174Tel:+47 92251745evan.durland@nofima.nonofima.com/employee/evan-durland/Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noBilder


Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Torsk i garn: Jo kortere tid, jo bedre kvalitet – og dyrevelferd4.11.2025 10:09:40 CET | Pressemelding
«Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
Smaken av gresskar30.10.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Gresskar blir stadig mer populært på norske middagsbord, og utvalget vokser for hvert år. Nå har Nofimas smaksdommere bedømt syv utvalgte matgresskar – slik at det skal bli enklere å velge den beste sorten til suppen, gryten eller paien.
Nofima har ansatt ny direktør i vikariat20.10.2025 14:10:59 CEST | Pressemelding
Finn A. Weltzien er tilsatt som direktør for akvadivisjonen i forskningsinstituttet Nofima, i et vikariat fra 1. november til sommeren 2026.
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom