COP29: –Trumps valgseier vil sette verden på prøve

Del

Neste uke samles verden til de internasjonale klimaforhandlingene (COP29) i Baku, Aserbajdsjan. Forrige gang Trump var president i USA trakk han landet fra Parisavtalen og viste lite interesse for internasjonalt klimasamarbeid. I forkant av forhandlingene i Baku understreker Naturvernforbundet viktigheten av at verden ikke mister fokus.

Leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen
Leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen Fartein Rudjord

Vi står midt i en klima- og naturkrise som krever akutt handling. Hvis politikken ikke skjerpes, går vi mot minst 2,6 graders oppvarming og en fremtid preget av farligere vær, tap av natur og økende ulikheter. Årets klimaforhandlinger er avgjørende.

Internasjonalt samarbeid avgjørende for å møte klimautfordringene

Politikere fra over 190 land skal møtes i Baku for å finne felles løsninger på klimakrisen. De skal forhandle om alt fra utslippskutt og klimafinansiering til tiltak for å beskytte natur og mennesker. Det er Bidens administrasjon som møter på vegne av USA, men Trumps valgseier kan få konsekvenser på både kort og lang sikt.

Trumps valgseier vil sette verden på prøve, men på klimatoppmøtet må vi se konkret handling og ambisiøse målsettinger som samsvarer med den krisen vi står overfor. Vi kan ikke risikere at kortsiktig politikk i ett land skal bremse den globale innsatsen for en tryggere fremtid, sier Gulowsen.

Han fortsetter:

Klimatoppmøtet må sende et tydelig signal om at det internasjonale klimaarbeidet er sterkt og vil fortsette uansett politiske vinder. Samarbeid på tvers av landegrenser er i alle lands egeninteresse, og toppmøtet gir en unik mulighet til å vise styrke og samhold.

Gulowsen sier at nesten 200 land fortsatte sitt arbeid med å redusere utslipp da Trump trakk USA fra Parisavtalen i forrige presidentperiode. Ofte i samarbeid med amerikanske delstater og organisasjoner.

Uansett president forventer vi at amerikanske delstater, lokalsamfunn og næringsliv igjen vil opprettholde USAs klimaforpliktelser, sier Gulowsen.

USA risikerer å bli etterlatt i kappløpet om ren energi

Lederen til Naturvernforbundet sier verden går raskt mot en fremtid der klimahandling og grønn teknologi setter premissene for økonomisk og politisk makt.

På klimatoppmøtet vil vi se hvilke land som går foran i klimaarbeidet. Dersom USA isolerer seg fra den grønne omstillingen, risikerer de å bli akterutseilt i det økonomiske kappløpet mot en klimavennlig fremtid, sier Gulowsen.

For Norges del forventer vi en kraftig opptrapping av innsatsen for å kutte egne utslipp på hjemmebane, at vi forplikter oss til å bidra med minst 67 milliarder kroner årlig til klimatiltak i utviklingsland, og at vi leverer nye klimamål med økte ambisjoner i tråd med Parisavtalen, fortsetter Gulowsen.

Ingen klimarettferdighet uten sosial rettferdighet

Naturvernforbundet påpeker at klimarettferdighet henger uløselig sammen med sosial rettferdighet, og at klimatoppmøtet må anerkjenne dette i sine beslutninger.

En politikk som ekskluderer og undertrykker utsatte grupper undergraver også klimakampen. Vi trenger en klimakamp som inkluderer og beskytter alle. La årets klimatoppmøte bli et vendepunkt hvor vi setter handling foran ord, og samarbeid foran isolasjon, avslutter Gulowsen.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye