Trumps valgseier vil ramme unge kvinner og fattige over hele verden
Resultatene er inne – vi står overfor en ny periode med Donald Trump som president i verdens mektigste land. Det er dårlig nytt for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter for kvinner og fattige.
At Trump har vunnet det amerikanske valget er ikke bare et amerikansk anliggende – det får konsekvenser for millioner av mennesker og vil føre til tilbakeslag for rettighetskamper over hele verden.
For vi har sett det før: i 2017 gjeninnførte Trump Mexico City Policy, også kjent som Global Gag Rule, eller munnkurvregelen på godt norsk. Dette kneblet organisasjoner som jobber for retten til å bestemme over egen kropp og stanset amerikansk støtte til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).
«Vi er svært bekymret for hva denne valgseieren vil bety for ungdom, spesielt unge jenter, skeive og kvinners rettigheter og trygghet. Tilgang til prevensjonsmidler, inkluderende helsetjenester og arbeidet for trygg abort vil ifølge alle solemerker bli dramatisk svekket. Framskritt som vi har sett de siste årene vil bli reversert og snudd,» uttaler fungerende daglig leder i Sex og Politikk, Kjersti Augland.
«Nå står vi overfor den samme trusselen. Munnkurvregelen som Trump innførte på sin første dag som president i sin siste periode forbyr amerikansk støtte til organisasjoner som informerer om, henviser til, eller tilbyr aborttjenester.»
Dette vil særlig ramme unge jenter og verdens fattigste – de som allerede har minst tilgang til helsetjenester og grunnleggende menneskerettigheter. I forrige runde utvidet han munnkurvregelen til å omfatte et langt bredere spekter enn noen republikansk president før ham. Det er mange rundt ham som krever ytterligere utviding i hans neste periode.
Antidemokratisk utvikling og europeisk vakuum
En plan utviklet av tenketanken Heritage Foundation kalt Project 2025, skisserer en omfattende plan for en antidemokratisk utvikling i det amerikanske statsapparatet og en enda kraftigere innstramming i støtten til global likestilling og SRHR enn vi var vitne til i 2017. Med Trump bak rattet, risikerer vi at store deler av denne planen realiseres og får dramatiske konsekvenser. USA står for den største helsebistanden globalt med et budsjett til SRHR på 9,3 mrd USD i 2023.
Da Trump vant forrige gang, initierte Nederlands daværende bistandsminister She Decides-kampanjen, for å mobilisere stater og penger. Dette var et viktig initiativ som skulle dekke noe av gapet i finansieringen til aktører som jobber for SRHR, inkludert trygg abort. Norge la også penger på bordet. Siden den gang har Europa sett en bølge av konservative krefter og en sterkere motstand mot både bistand og SRHR, og Nederland har en ny regjering som ikke vil lede an nå. Det er nå et vakuum i Europa for å mobilisere SRHR-støtte.
Én milliard ferske kroner til seksuelle rettigheter
I Norge står SRHR sterkt med tverrpolitisk støtte, og vi er i denne sammenhengen et unikt land. I tillegg har vi en sterk økonomi. Norge har ikke bare en unik rolle, men også en mulighet til å brette opp ermene og mobilisere nasjonalt og globalt for SRHR. Norge alene kan ikke dekke det gapet som vi vet vil komme, derfor må det også til en bred mobilisering.
Sex og Politikk håper at Norge ser sitt ansvar og tar en lederrolle for et sterkere europeisk og globalt samarbeid. I Fremtidspakten som ble vedtatt på FNs høynivåmøte i september i år var et overveiende flertall av statene enige i viktigheten av å fortsette arbeidet for å styrke seksuelle og reproduktive rettigheter.
Vi kan ikke la Trump og anti-rettighetsbevegelser lamme denne enigheten.
«Norge blir ofte sett opp til globalt som en forkjemper for SRHR og et land som selv har oppnådd høy grad av likestilling. En fredsnasjon med et sterkt diplomati som bruker innestemme. Verden trenger en slik stemme nå mer enn noen gang. Norge må gå foran og lede an arbeidet med en global beredskapsplan for seksuelle rettigheter. Det arbeidet må starte med å bevilge én milliard ferske kroner til SRHR,» oppfordrer Kjersti Augland, fungerende daglig leder i Sex og Politikk.
Nøkkelord
Kontakter
Kjersti AuglandAssisterende daglig leder
Tel:917 33 574kjersti@sexogpolitikk.noTore AasheimMedievakt/Pressekontakt
Tel:97 08 04 00tore@sexogpolitikk.noLenker
Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.
Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.
Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk
Presseinvitasjon: Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte5.11.2024 16:37:50 CET | Pressemelding
Sex og Politikk, SNU, Utenriksdepartementet, UNFPA og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FN-rapport om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter på NTNU i Trondheim.
Felles kvinnefront for fjerning av abortnemdene til uke 184.11.2024 15:58:44 CET | Pressemelding
Organisasjonene bak kvinnebevegelsens abortutvalg er enige om at én ting er viktigere enn noe annet.
Nasjonalbudsjettet: Er det ingen voksne på jobb?7.10.2024 15:49:06 CEST | Pressemelding
Seksualitetsundervisning er bare nevnt to ganger i forslag til nasjonalbudsjettet for 2025. Dette til tross for at flere utredninger og fagfolk nevner det som et av de viktigste verktøyene i forebyggingen mot seksuelle overgrep, utenforskap og mobbing.
Invitasjon: Åpen diskusjon om forslaget til ny abortlov3.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Fredag 4. oktober inviterer Sex og Politikk sammen med Kvinnebevegelsens abortutvalg til det første, og kanskje eneste, åpne seminaret om grunnlaget for de foreslåtte endringene i abortloven.
Stor interesse for undersøkelse om eldre og seksuell helse1.10.2024 13:45:46 CEST | Pressemelding
Allerede før undersøkelsen var offisielt lansert var det over 100 personer som hadde besvart spørsmålene på «Eldre og seksuell helse 2024». Til nå har det kommet inn et nytt svar annethvert minutt!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom