Anlegg behandler farlig avfall for dårlig
En landsomfattende tilsynsaksjon viser at mange anlegg som tar imot og behandler farlig avfall, ikke driver miljømessig forsvarlig.
– Dette er nedslående, da det er gjennomført tilsynsaksjoner mot disse anleggene over lang tid. Konsekvensene ved uforsvarlig drift kan være alvorlig for miljøet, sier Henning Gøhtesen, fungerende seksjonsleder i Miljødirektoratet.
Ingen forbedring fra 2018
Statsforvalteren gjennomførte i alt 93 tilsyn i alle fylker. Siden forrige store kontrollaksjon i 2018 har ikke bransjen blitt bedre til å håndtere farlig avfall, selv om enkelte anlegg har forbedret seg.
I aksjonen som statsforvalteren gjorde i samarbeid med Miljødirektoratet, fant vi at et av fem anlegg hadde alvorlige brudd på regelverket og ikke følger miljøkravene. De mest alvorlige feilene var uforsvarlig lagring og håndtering av farlig avfall som ikke var i tråd med tillatelsen fra statsforvalteren.
To anlegg ble pålagt stans i mottak av farlig avfall
I denne tilsynsaksjonen er det tatt i bruk strengere virkemidler hos de anleggene som hadde de alvorlige bruddene. To anlegg fikk vedtak om å stanse mottak av farlig avfall inntil feilene er blitt rettet opp. I tillegg er det gitt varsel om tvangsmulkt til fem anlegg og pålegg om tiltak ved to anlegg.
– Det er første gang at miljømyndighetene krever stans i mottak av farlig avfall hos mottaksanlegg i en tilsynsaksjon. Når vi finner gjentagende brudd hos de samme aktørene, kan vi ty til slike strenge reaksjoner, sier Henning Gøhtesen.
Miljøkonsekvenser i forbindelse med slokking av brann
Nytt i år var at det også ble kontrollert hvilke vurderinger virksomhetene gjør av miljøkonsekvenser i forbindelse med slokking av brann, siden slukkevann kan inneholde betydelige mengder forurensning. Det ble avdekket brudd på risikovurdering av miljøkonsekvenser ved brann ved et av tre anlegg.
I aksjonen ble det også funnet at mange anlegg ikke hadde lagret farlig avfall i tråd med kravene som er stilt fra forurensningsmyndighetene, og at de ikke hadde gjort en tilstrekkelig miljørisikoanalyse for anlegget.
Det var også flere som ikke hadde gode rutiner for dokumentasjon. Dette tyder på at bransjen har utfordringer med å lage gode systemer for å ivareta kravene i miljøregelverket.
Fortsetter å kontrollere bransjen
Miljødirektoratet fortsetter å kontrollere denne bransjen. Vi retter innsatsen spesielt mot lagring av farlig avfall og miljørisikovurderinger for å forbedre tilstanden. Dette vil bli fulgt tett opp av statsforvalterne.
Miljødirektoratet har også tett dialog med bransjeorganisasjonen. Vi har hatt møte med dem hvor vi la fram resultatene og tydeliggjorde våre forventninger når det gjelder videre oppfølging. Det er viktig med et videre samarbeid mellom Norsk forening farlig avfall og Miljødirektoratet for å sikre bedre regelverksetterlevelse i bransjen.
Resultatene fra tilsynsaksjonen vil også bli presentert på Farlig avfallskonferansen nå i november.
Det er aktuelt å stramme inn med ytterligere virkemiddelbruk. Det kan være både tvangsmulkter, innskrenkning av tillatelsene eller stans i mottak av avfall.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Lenker
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Anlegg behandlar farleg avfall for dårleg7.11.2024 08:30:25 CET | Pressemelding
Ein landsomfattande tilsynsaksjon viser at mange anlegg som tek imot og behandlar farleg avfall, ikkje driv miljømessig forsvarleg.
Mykje feil faremerking av kjemikaliar kjøpt på nett5.11.2024 09:11:55 CET | Pressemelding
65 prosent av kjemikaliane Miljødirektoratet handla i 23 nettbutikkar hadde feil og manglar ved faremerkinga på etikettane og emballasje.
Mye feil faremerking av kjemikalier kjøpt på nett5.11.2024 09:11:17 CET | Pressemelding
65 prosent av kjemikaliene Miljødirektoratet handlet i 23 nettbutikker hadde feil og mangler ved faremerkingen på etikettene og emballasje.
Ung spekkhogger døde med rekordhøye nivåer av miljøgift30.10.2024 08:35:15 CET | Pressemelding
Den tre år gamle spekkhoggeren Elida ble funnet død i Sognefjorden i 2021. Ny rapport viser at hun var full av 40 år gamle miljøgifter.
Ung spekkhoggar døydde med rekordhøge nivå av miljøgift30.10.2024 08:35:07 CET | Pressemelding
Den tre år gamle spekkhoggaren Elida vart funnen død i Sognefjorden i 2021. Ny rapport viser at ho var full av 40 år gamle miljøgifter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom