Are Sandbakken skal holde Aarebrotforelesningen 2025
Den syvende Aarebrotforelesningen går av stabelen søndag 19. januar og skal holdes av professor i kammermusikk ved Norges musikkhøgskole, Are Sandbakken.
Minneforelesningen arrangeres av Universitetet i Bergen sammen med Frank Aarebrots familie og Studentersamfunnet i Bergen.
− Det er en stor ære å bli bedt om å holde Aarebrotforelesningen, og det tok meg en stund å forstå omfanget av oppdraget. Frank Aarebrot var en enestående formidler, så det er store sko å fylle, sier Are Sandbakken.
Musikkprofessoren ved Norges musikkhøgskole har i lang tid vært utøvende musiker og ettertraktet pedagog innenfor kammermusikk. Han har hatt en livslang fascinasjon for Edvard Grieg og i forelesningen skal han gjøre et dypdykk i komponistens musikerliv og se på hvilken enorm betydning Grieg hadde som samfunnsengasjert nasjonsbygger i sin tid.
Større enn Taylor Swift
− “Morgenstemning” fra Peer Gynt er en av verdens mest spilte musikklåt. Grieg er mer spilt enn Taylor Swift og hans stykker blir brukt i alle typer reklamefilmer for kommersielle produkter. Hva ville han ha sagt til det? Edvard Grieg var en stor idealist og i forelesningen ønsker jeg å vise hvordan han ønsket å utfordre oss – at han forankret sin musikk i en dyp humanistisk livsholdning. Grieg slutter aldri å fascinere, og det håper jeg folk også kjenner på når forelesningen er over, sier Sandbakken entusiastisk.
Musikkprofessoren er allerede godt i gang med planleggingen av de 200 minuttene han har til rådighet. Han ser på oppdraget som en unik mulighet til å få et bredt publikum med på en reise i det klassiske musikkfeltet, og vise hvordan musikkhistorie fra fortiden påvirker nåtiden.
Og han blir ikke alene på scenen i Universitetsaulaen. Han skal ha med seg studenter fra Griegakademiet, et kammerkor, en pianist og flere strykere. Det er også en sjanse for at publikum får oppleve dans og allsang!
− Mitt livs største stunt!
− Når vi skal dykke ned Griegs tid, hans ideverden og musikk, må jeg bruke musikk aktivt inn i forelesningen slik jeg vanligvis gjør når jeg underviser. Langformatet kombinert med alle live-elementene gjør at jeg må involvere meg fullt ut og være hundre prosent til stede fra første til siste minutt. Dette blir mitt livs største stunt!
Rektor Margareth Hagen er svært glad at UiB for første gang inviterer en person fra kunstfagene til å holde minneforelesningen.
− Are Sandbakken har en imponerende bakgrunn som kammermusiker og en unik evne til å gjøre formidling om klassisk musikk engasjerende. Vi er svært begeistret over å invitere til en forelesning innen kunstfagene med musikk, og det er ekstra fint at han skal ha med seg studenter fra Griegakademiet, sier Hagen.
Kontakter
Are Sandbakken, Mobil: 476 48 276, e-post: are.sandbakken@nmh.no
UiB-kontakt: Kristine Gabrielsen, 477 56 971, e-post: kristine.gabrielsen@uib.no
Fakta Are Sandbakken
- Født i 1967 og kommer fra Oslo.
- Professor i kammermusikk ved Norges Musikkhøgskole siden 2003, utøvende bratsjist og ettertraktet pedagog.
- Studerte fiolin og bratsj med Leif Jørgensen i Oslo og Sandor Vegh i Salzburg.
- Var solobratsjist i Oslo filharmoniske orkester og Det norske kammerorkester, og medlem av Oslo Strykekvartett som mottok Spellemannsprisen i 2013.
- I dag leder han forskningsprosjektet “Romantikkens tolkningstradisjon” som fokuserer på å gjenskape 1800-tallets musikk med autentiske instrumenter og spilleteknikker.
- I nyere tid har Sandbakken vært etterspurt som leder og dirigent for profesjonelle orkestre, da særlig som tolker av verkene til Edvard Grieg og Johan Svendsen
Om Aarebrotforelesningen
- En årlig forelesning som varer i 200 minutter og som skal hedre den muntlige formidlingstradisjonen som Frank Aarebrot var en sterk representant for. Han var professor i sammenliknende politikk ved UiB, og døde i 2017.
- Forelesningen et samarbeid mellom UiB, familien til Frank Aarebrot og Studentersamfunnet i Bergen og arrangeres hvert år en søndag i januar i forbindelse med Aarebrots fødselsdag.
- Tidligere forelesere er Kalle Moene (2024), Anne Spurkland (2023), Lars Fredrik Händler Svendsen (2022) og Kikki Kleiven (2021.
- Forelesningen “Edvard Grieg på 200 minutter” skjer søndag 19. Januar kl 18:00 i Universitetsaulaen
- Arrangementet er gratis og åpent for alle interesserte.
- Forelesningen blir streamet på uib.no og på Viten-TV
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
UiB-eksperter: Hva gjør sosiale medier med oss?4.12.2024 11:13:04 CET | Pressemelding
Skal vi forby sosiale medier for barn? Hvordan påvirker sosiale medier oss? UiB har mange eksperter som kan kommentere på bruk, regulering og effekter av sosiale medier.
Europeisk toppstipend til UiB-forskere3.12.2024 12:01:30 CET | Pressemelding
Førsteamanuensis Marc Vaudel og professor Linda Gröning ved Universitetet i Bergen er tildelt hver sitt ERC Consolidator Grant.
Griegakademiet skal bygges!1.12.2024 20:36:12 CET | Pressemelding
Nybygg for Griegakademiet er inne på det endelige statsbudsjettet som ble presentert søndag. – I kveld ble det bade gull og sølv til Bergen, sier UiB-rektor Margareth Hagen.
UiB bidrar i Netflix-dokumentar19.11.2024 12:25:29 CET | Pressemelding
Universitetet i Bergen er vitenskapelig rådgiver på ny Netflix-serie om havene våre. Serien «Our Oceans» har premiere 20. november.
Nå trives også jentene mindre på skolen12.11.2024 19:00:00 CET | Pressemelding
En ny rapport viser at jentenes trivsel på skolen svekkes, både i Norge og internasjonalt, og at helseplagene øker dramatisk. Resultatene i undersøkelsen overrasker forskerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom