Sex og Politikk

Presseinvitasjon: Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte

Del

Sex og Politikk, SNU, Utenriksdepartementet, UNFPA og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FN-rapport om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter på NTNU i Trondheim.

Bilde fra SWOP-rapporten 2024/UNFPA
Bilde fra SWOP-rapporten 2024/UNFPA

Det har skjedd store fremskritt innen seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, men ikke for alle.

Stadig sterkere motkrefter truer seksuell og reproduktiv helse og rettigheter verden over, samtidig som det skjer store fremskritt. Likevel er det alt for mange som ikke nyter godt av dette, politisk og sosialt er kloden i ferd med å bli delt i to.

Torsdag 7. november kommer blant andre statssekretær Bjørg Sandkjær til NTNU for å diskutere FNs årlige SWOP-rapport (State of the World Population) med representanter fra NTNU, lokale ungdomspolitikere og Verdens befolkningsfond (UNFPA).

Bakgrunn:

I løpet av de siste tiårene har det vært store fremskritt innen seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR). Flere ungdommer har tilgang på seksualitetsundervisning, og flere ungdommer, kvinner og par har tilgang til prevensjon og kan bestemme om, når og antall barn de ønsker. Færre kvinner dør under fødsel. Færre jenter giftes bort i tidlige ekteskap. 

Denne fremgangen har dessverre ikke kommet alle til gode. Mange jenter og kvinner kan fortsatt ikke bestemme over sin egen kropp. De kan ikke si nei til sex med partneren, bestemme om de skal bruke prevensjon eller oppsøke lege. Minoritetsgrupper blir utelatt, inkludert etniske og religiøse grupper, urfolk, seksuelle minoriteter, fattige kvinner, kvinner på landsbygda og personer med funksjonsnedsettelse. Globalt ser vi i dag en politisk og sosial polarisering, hvor skeives rettigheter, tilgang til prevensjon og abort, og likestilling ofte blir fanget i kryssilden.

Det er imidlertid håp om raske positive endringer. Forbedringene har gått raskere blant de fattigste, og vi vet mer om hvem vi fortsatt trenger å nå og hvordan vi kan gjøre det. Vi vet også at økt innfrielse av seksuelle og reproduktive rettigheter vil føre til økt likestilling og dermed til stabilitet og forebygging av konflikt.

Så hva med veien videre i en verden med alvorlige væpnede konflikter og et amerikansk valg som kan gi store konsekvenser for SRHR over hele verden?

Det skal politikere, fagfolk og ungdomspolitikere diskutere på NTNU 7. november.

Tid og sted: Torsdag 7. november kl. 10:30-12:00, NTNU, Kalvskinnet, i Akrinn, auditorium A001

Arrangører: Sex og Politikk, SNU, FN-sambandet, Utenriksdepartementet og UNFPA

Program: 

Hva blir veien videre? Det skal politikere, fagfolk, kunstnere og ungdomspolitikere fortelle oss mer om. På dette arrangementet vil man lære mer om jenters og kvinners rettigheter i norsk utviklingsbistand, høre mer om rapportens funn, finne ut hvordan kunst og kommunikasjon kan bidra, og hva som er viktig for innfrielse av ungdoms seksuelle rettigheter i politikk og utdanning.

Gå ikke glipp av denne viktige samtalen med:

  • Bjørg Sandkjær, statssekretær i Utenriksdepartementet

  • Ulla Müller, direktør, UNFPAs nordiske representasjonskontor

  • Stine H. Bang Svendsen, førsteamanuensis i pedagogikk, studieprogramleder for master i pedagogikk for lærere, NTNU, Institutt for lærerutdanning

  • Sofie Volden Thorstensen, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Og debatten med:

  • Ine Lind Skyrud, SNU – Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom

  • Lise Amalie Christensen, sentralstyremedlem i Unge Høyre

  • Ola Vollan, ungdomskandidat fra Grønn Ungdom

  • Bendik Løkken, styremedlem i Trøndelag Unge Venstre

  • Nora Hansen-Bergli, leder i Trondheim Sosialistisk Ungdom

  • Daniela Jørgensen, leder for FN-studentene Trondheim

Pressen er velkommen – påmelding er ikke nødvendig.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye