Felles kvinnefront for fjerning av abortnemdene til uke 18
Organisasjonene bak kvinnebevegelsens abortutvalg er enige om at én ting er viktigere enn noe annet.
Regjeringens forslag til ny abortlov har skapt politisk debatt og mange har hatt sterke meninger om lovteksten.
Nå slår Kvinnebevegelsens abortutvalg ring rundt regjeringens forslag, mindre uenigheter legges til side, det viktigste nå er å sikre fri abort fram til 18. uke.
Kvinnebevegelsens abortutvalg består av Sex og Politikk, Kvinnegruppa Ottar, Kvinnefronten, Norsk kvinnesaksforening, Sex og samfunn, Norske kvinners sanitetsforening og Norges kvinnelobby.
Alle disse organisasjonene går nå ut med en underskriftskampanje som skal sikre at regjeringens forslag om selvbestemt abort fram til uke 18 ikke blir forhandlet bort på Stortinget.
Underskriftene vil bli overlevert saksordfører Sandra Bruflot (H) før stortingsbehandlingen 3. desember.
Den 3. desember skal Stortinget stemme over en ny abortlov, en beslutning som vil påvirke alle kvinner i Norge.
Det er usikkert om loven kommer til å få flertall. Underskriftskampanjen tar mål av seg å påvirke Stortinget til å stemme for en ny abortlov uten nemnder før 18.uke.
Abortnemnder umyndiggjør ellers myndige og samtykkekompetente kvinner. Erfaringene med nemnder i Norge viser at de fungerer som et forsinkende og kompliserende ledd, og øker stigma og belastning.
Hvert år gjennomføres omtrent 11.000 aborter i Norge. Tallene har vært jevnt synkende, akkurat som fødselstallene. 95 prosent av abortene skjer før utgangen av tolvte uke. Abortene bestemmes av den gravide aleine, eller hun bestemmer seg sammen med den eller de hun velger å søke råd hos. Dette fungerer svært bra.
Sverige har hatt selvbestemt abort til 18.uke siden 1976, og andelen seinaborter er omtrent det samme som i Norge. Danmark har vedtatt selvbestemmelse til 18.uke fra 2025. Island utvidet selvbestemmelsen til 22.uke i 2019.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
For kommentarer fra Kvinnebevegelsens abortutvalg,
Cahrtine Linn Kristiansen, leder Kvinnefronten, 922 50 214
Ane Stø, leder Kvinnegruppa Ottar, 928 36 697
Nøkkelord
Kontakter
Kjersti AuglandAssisterende daglig leder
Tel:917 33 574kjersti@sexogpolitikk.noTore AasheimMedievakt/Pressekontakt
Tel:97 08 04 00tore@sexogpolitikk.noBilder
Lenker
Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.
Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.
Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk
Trumps valgseier vil ramme unge kvinner og fattige over hele verden6.11.2024 12:05:55 CET | Pressemelding
Resultatene er inne – vi står overfor en ny periode med Donald Trump som president i verdens mektigste land. Det er dårlig nytt for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter for kvinner og fattige.
Presseinvitasjon: Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte5.11.2024 16:37:50 CET | Pressemelding
Sex og Politikk, SNU, Utenriksdepartementet, UNFPA og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FN-rapport om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter på NTNU i Trondheim.
Nasjonalbudsjettet: Er det ingen voksne på jobb?7.10.2024 15:49:06 CEST | Pressemelding
Seksualitetsundervisning er bare nevnt to ganger i forslag til nasjonalbudsjettet for 2025. Dette til tross for at flere utredninger og fagfolk nevner det som et av de viktigste verktøyene i forebyggingen mot seksuelle overgrep, utenforskap og mobbing.
Invitasjon: Åpen diskusjon om forslaget til ny abortlov3.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Fredag 4. oktober inviterer Sex og Politikk sammen med Kvinnebevegelsens abortutvalg til det første, og kanskje eneste, åpne seminaret om grunnlaget for de foreslåtte endringene i abortloven.
Stor interesse for undersøkelse om eldre og seksuell helse1.10.2024 13:45:46 CEST | Pressemelding
Allerede før undersøkelsen var offisielt lansert var det over 100 personer som hadde besvart spørsmålene på «Eldre og seksuell helse 2024». Til nå har det kommet inn et nytt svar annethvert minutt!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom