Denne uka i FN: Hva skjer med menneskerettighetene i Norge?
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Hva skjer med menneskerettighetene i Norge?
I dag, den 4. november, blir Norges menneskerettighetssituasjon gransket i FN – for fjerde gang. FN-sambandet gir deg alt du bør vite. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I november har Storbritannia presidentskapet. Månedens arbeidsprogram vil bli offentliggjort i begynnelsen av denne uken.
Mandag: Sikkerhetsrådet vil holde en orientering om Nord-Korea for å diskutere oppskytingen av interkontinentale ballistiske missiler 31. oktober. Rådet vil også holde konsultasjoner for å diskutere gjennomføringen av resolusjon 2735 fra 10. juni, som ønsket velkommen forslaget om våpenhvile i krigen mellom Israel og Hamas, som ble kunngjort av USAs president Joe Biden den 31. mai 2024.
Tirsdag: Rådet vil få en orientering med lederen av Jemens sanksjonskomité om komiteens arbeid, og en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om FNs midlertidige sikkerhetsstyrke for Abyei (UNISFA).
Torsdag: Sikkerhetsrådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om situasjonen i Sør-Sudan.
Ellers denne uken er det trolig at Sikkerhetsrådet vil fortsette behandlingen av et utkast til en resolusjon om Myanmar. Det er også ventet at medlemmene vil diskutere et resolusjonsutkast om krigen i Gaza, som er utarbeidet av Rådets innvalgte medlemmer (E10). Rådsmedlemmene kan fortsette å forhandle om et resolusjonsutkast som ber generalsekretæren om å starte planleggingen av å omdanne det multinasjonale sikkerhetsstøtteoppdraget (MSS) på Haiti til en fredsbevarende FN-operasjon.
Hva betyr Israels forbud mot UNRWA?
Israel har vedtatt en lov som forbyr FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, fra å operere i Israel og okkuperte Øst-Jerusalem. Men, hvilke konsekvenser vil dette få? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.
UNRWA: Norge ber om FN-avklaring om Israels folkerettslige ansvar
Norge ber FNs generalforsamling om å be ICJ om en rådgivende uttalelse: Bryter Israel folkeretten når de hindrer FN, internasjonale humanitære organisasjoner og stater i å hjelpe palestinerne under okkupasjon? Les saken på regjeringens sider.
FN-organisasjonen Israel har forbudt, er større enn alle andre hjelpeorganisasjoner – til sammen
Flyktninghjelpens Jan Egeland er i harnisk etter at Israels nasjonalforsamling vedtok to lover som forbyr FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) å drive nødhjelpsarbeid i Gaza. — Blir nesten som å fjerne statsapparatet her i Norge. UNRWA er uunnværlig for det palestinske folk, sier Redd Barnas Nora Ingdal. Les saken i Panorama nyheter.
UNRWA: Uttalelse fra utenriksminister Eide om det israelske parlamentets vedtak
— Norge tar sterk avstand fra Knessets vedtak, som i praksis gjør det umulig for UNRWA å arbeide i Palestina, sa utenriksminister Espen Barth Eide. Les saken på regjeringens sider.
— Stopp angrepet på palestinerne i Gaza og på dem som prøver å hjelpe dem
Lederne for 15 FN-organisasjoner og humanitære organisasjoner oppfordrer nok en gang alle parter som kjemper i Gaza til å beskytte sivile, og ber staten Israel om å stanse angrepet på Gaza og på de humanitære som forsøker å hjelpe. Les saken på OCHAs sider.
Libanon: FN-organisasjoner ber om våpenhvile mens krigen går fra vondt til verre
Den humanitære situasjonen i Libanon har overgått ødeleggelsene etter krigen med Israel i 2006, opplyser FN-organisasjoner. De publiserer de siste oppdateringene fra bakken, samtidig som de oppfordrer til en umiddelbar våpenhvile. Les saken på UN News.
Sudan: Krisen eskalerer – angrep i Al Jazirah utløser masseflukt
FNs generalsekretær António Guterres har på det sterkeste fordømt de eskalerende angrepene fra Rapid Support Forces (RSF) i delstaten Al Jazirah i Sudan, etter at nye rapporter viser at over 135 000 sivile har blitt drevet på flukt i løpet av bare ti dager. Les saken på UN News.
Nord-Korea: Norge fordømmer oppskytning av et interkontinentalt ballistisk missil
— Norge fordømmer Nord-Koreas oppskytning av et interkontinentalt ballistisk missil torsdag 31. oktober. Oppskytinger som benytter ballistisk missilteknologi er i strid med Sikkerhetsrådets resolusjoner, sier utenriksminister Espen Bart Eide. Les saken på regjeringens sider.
Freden i Colombia – åtte år etter
Den colombianske utenriksministeren og lederen av den tidligere FARC-geriljaen besøker Oslo denne uken for å markere åtte år siden fredsavtalen ble undertegnet. Les saken på regjeringens sider.
Ukraina: Norge øker støtten til tvangsdeporterte med 80 millioner. Les saken på regjeringens sider.
Menneskerettigheter
Israel krever at FN-ekspert går av etter folkemord-uttalelse
Israels FN-ambassadør krever at en FN-ekspert som har sagt Israel bedriver folkemord på palestinere, må gå av med umiddelbar virkning. Les saken i Dagsavisen.
UNESCO: 85 prosent av alle journalistdrap forblir ustraffet på verdensbasis
Ifølge en ny UNESCO-rapport er straffefriheten for drap av journalister fortsatt sjokkerende høy, på 85 prosent, med en nedgang på bare 4 prosentpoeng på seks år. Les saken på UNESCOs sider.
Thailand: «Historisk utvikling» vil gjøre slutt på statsløshet for nesten 500 000 mennesker
Thailands regjering har tatt et viktig skritt mot å få slutt på statsløshet ved å godkjenne en raskere vei til permanent oppholdstillatelse og statsborgerskap for nesten en halv million statsløse, noe som markerer et av regionens mest betydningsfulle statsborgerskapsinitiativer. Les saken på UN News.
Rusbrukeres rettigheter på agendaen
Regjeringens forebyggings- og behandlingsreform på rusfeltet følger opp flere av NIMs anbefalinger. Samtidig har reformen skapt stor debatt, særlig knyttet til rusavhengiges døgnbehandlingstilbud og strafferettslige virkemidler mot rusbruk. Les saken på NIMs sider.
Sør-Sudan: Krever plan for demokratiske valg
Representanter for Troikaen for Sør-Sudan (Storbritannia, USA og Norge) møttes nylig i Oslo for å finne en ny tilnærming til arbeidet for fred i Sør-Sudan. Landene krever at Sør-Sudans myndigheter lager en troverdig plan for hvordan de skal forberede valg. Les saken på regjeringens sider.
Familien på flukt er håndplukket til å bo i Norge. Nå strammer regjeringen inn
Familien Qagimi er blant tusen mennesker på flukt som kommer til Norge som kvoteflyktninger via FN i år. Neste år vil bare 200 få den samme muligheten. Les saken på FriFagbevegelses sider.
Marshalløyene: FN-ekspert etterlyser handling nå for å ta tak i dobbel fordrivelseskrise. Les saken på UN News.
Georgia: Uttalelse fra de nordiske utenriksministrene om parlamentsvalget. Les saken på regjeringens sider.
Russland: Tortur er nå «et verktøy for undertrykkelse hjemme og aggresjon i utlandet». Les saken på UN News.
Belarus: Mishandling av innsatte og mulige tvungne forsvinninger er fortsatt et problem, sier FN-eksperter. Les saken på OHCHRs sider.
Tyskland: Loven om kjønnsidentifisering tar ikke hensyn til konsekvensene for kvinner og jenter, sier spesialrapportør. Les saken på OHCHRs sider.
Menneskerettighetenes fokus på fakta, lov og medmenneskelighet er spesielt viktig i krigens tåke, sier Türk til journalister. Les saken på OHCHRs sider.
Arbeidsliv
Ubetalt omsorgsarbeid hindrer 708 millioner kvinner i å delta i arbeidsmarkedet
Omsorgsansvar utestenger og hindrer millioner av kvinner fra å ta lønnet arbeid. Med klima- og demografiske endringer som vil øke etterspørselen etter omsorg, må man ta grep og sette på plass tiltak for å støtte omsorgsøkonomien, ifølge en ny ILO-rapport. Les saken på ILOs sider, og se intervju med Andreas Motzfeldt Kravik, statssekretær i Utenriksdepartementet, om hvorfor omsorgsarbeid er viktig for Norge på YouTube.
Hvordan ligger det an med bærekraftsmålet for likestilling?
Kvinner må inkluderes mer i forhandlinger, styrerom og tariffavtaler for at vi skal lykkes med bærekraftsmålene. Fagbevegelsen spiller en viktig rolle for å oppnå likestilling. Les saken på LOs sider.
Får Trump viljen sin, kan tusenvis av norske jobber ryke
Donald Trump vil gjøre USA «stort» igjen. Nå truer presidentkandidaten med en handelskrig vi ikke har sett maken til etter 1945. Det vil ramme norske arbeidsplasser. Les saken på FriFagbevegelses sider.
Flere skal få jobbe til de blir 72 år
Regjeringen vil fjerne muligheten for kommuner og bedrifter til å sette egne aldersgrenser, slik at flere kan jobbe til de er 72 år dersom de ønsker det. Les saken på regjeringens sider.
Universell utforming av IKT på arbeidsplassen er lønnsomt. Les saken på regjeringens sider.
Matsikkerhet
«Katastrofal» sult vedvarer i flere land, advarer FAO og WFP
«Katastrofale nivåer av akutt matmangel» på grensen til sult forventes å ramme hundretusener av mennesker i de kommende månedene, hovedsakelig på grunn av vold og konflikt. Fem sultområder er særlig bekymringsfulle: Haiti, Mali, de okkuperte palestinske områdene, Sør-Sudan og Sudan, opplyser FN-organisasjonene FAO og WPF. Les saken på UN News.
Sør-Sudan: Sult- og kolerakrisen eskalerer, behovene øker kraftig
Sør-Sudan står overfor en eskalerende humanitær krise med sult og kolera i flere deler av landet. FN-organisasjoner har slått alarm om økende sult, underernæring og sykdomsutbrudd i verdens yngste nasjon, og ber om mer internasjonal støtte og tiltak for å lindre de omfattende lidelsene. Les saken på UN News.
Mali: WFP trapper opp støtte etter ødeleggende oversvømmelser som har rammet 350 000 mennesker
Verdens matvareprogram (WFP) trapper opp sin livreddende respons til mennesker som er rammet av de ødeleggende oversvømmelsene i Mali. Siden starten av regntiden i juni har uvanlig kraftige regnskyll forårsaket oversvømmelser i mange regioner, noe som tvang regjeringen til å erklære nasjonal katastrofetilstand i august, samtidig som de ba om umiddelbar støtte til 350 000 berørte mennesker. Les saken på WFPs sider.
Helse
Tuberkulose er igjen den mest dødelige infeksjonssykdommen
En ny rapport laget av Verdens helseorganisasjon (WHO) avslører at omtrent 8,2 millioner mennesker ble diagnostisert med tuberkulose i 2023 – det høyeste antallet siden WHO startet global overvåking av tuberkulose i 1995. Dette er en betydelig økning fra 7,5 millioner i 2022, som gjør at tuberkulose igjen var den mest dødelige smittsomme sykdommen i 2023, og overgår covid-19. Les saken på WHOs sider.
M-kopper: WHO og partnere utplasserer for første gang det globale helseberedskapskorpset
I oktober 2024 aktiverte WHO og partnere, i samarbeid med medlemsland, det globale helseberedskapskorpset (GHEC) for første gang for å gi støtte til land som står overfor utbrudd av m-kopper. Les saken på WHOs sider.
Gaza: Angrep rammer helsesenter mens poliovaksinekampanje gjenopptas i det herjede nord
Den etterlengtede siste fasen av en FN-støttet poliovaksinekampanje startet lørdag i det bombarderte og beleirede nordlige Gaza, selv om det kom rapporter om at ett vaksinasjonssenter hadde blitt rammet under en humanitær pause, ifølge FN-organisasjoner på bakken. Les saken på UN News.
Norge investerer 240 millioner kroner i global pandemiberedskap. Les saken på regjeringens sider.
Klima og miljø
Spania: Dødelige oversvømmelser understreker behovet for å minske klimagassutslippene
De rekordstore nedbørsmengdene og de dødelige oversvømmelsene som rammet Spania forrige uke, understreker hvorfor det å redde liv når klimaendringene setter turbo på ekstremværet, må være en topp prioritet, sier Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Les saken på WMOs sider.
Ny internasjonal havmiljøavtale på høring
Regjeringen vil at Norge slutter seg til den nye internasjonale havmiljøavtalen om bevaring og bærekraftig bruk av internasjonale havområder. Les saken på regjeringens sider.
COP16: Over 110 land har levert mål for å nå Naturavtalen
Naturtoppmøtet COP16, ble avsluttet på overtid i Colombia på lørdag. Da hadde mer enn 110 land levert mål for hvordan de skal oppfylle målene i Naturavtalen, inkludert målet om 30 prosent beskyttelse av land og hav globalt. Norge leverte med Naturmeldingen både mål og handlingsplan før naturtoppmøtet begynte. Les saken på regjeringens sider.
COP16: Norge gir 27 millioner kroner til globale naturkart
Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik annonserte under naturtoppmøtet COP16 i Colombia at Norge gir 27 millioner kroner i støtte til å utvikle et nytt verktøy for å samle og dele data om verdens økosystemer. Les saken på regjeringens sider.
COP16: Norge støtter naturfond med 150 millioner kroner
Norge gir 150 millioner kroner til et internasjonalt fond under naturavtalen som går til land som ønsker støtte for å ta vare på sårbar natur. Det kunngjorde klima- og miljøminister Tore Sandvik under naturtoppmøtet COP16 i Cali i Colombia. Les saken på regjeringens sider.
COP16: Norge øker støtten til fred og skogbevaring i Colombia
Sammenhengen mellom fred og miljøvern blir stadig tydeligere. Ødelegging av natur kan føre til konflikt – og konflikt kan føre til ødelegging av natur. Les saken på regjeringens sider.
COP16: Norge gir Colombia 220 millioner kroner til kampen mot avskoging. Les saken på regjeringens sider.
IMO-UNEP-Norway Innovation Forum retter kikkerten mot løsninger for avkarbonisering av maritim sektor. Les saken på UNRICs sider.
Utdanning
UNESCO: 251 millioner barn og unge går fortsatt ikke på skolen, til tross for flere tiår med fremgang
Antall barn og unge som ikke går på skolen har bare minsket med én prosent på nesten ti år, ifølge UNESCOs ferske utdanningsrapport Global Education Monitoring Report 2024. Kronisk underinvestering i utdanning, særlig i lav- og lavere mellominntektsland, er en av hovedårsakene til dette. UNESCO oppfordrer medlemsland til å ta i bruk innovative finansieringsmekanismer, som for eksempel bytte av gjeld mot utdanning. Les saken på UNESCOs sider.
Utvikling
Cuba: Generalforsamlingen fornyer oppfordring til USA om å avslutte embargo
FNs generalforsamling oppfordrer USA – igjen – til å oppheve den omfattende embargoen mot Cuba. Dette er et krav som har blitt fremmet hvert år siden 1992. Les saken på UN News.
Invitasjon til norsk næringsliv, organisasjoner og forskningsmiljøer om å slutte seg til Den globale digitale pakten
FNs medlemsland ga 22. september sin tilslutning til Fremtidspakten under Fremtidens toppmøte for å jobbe for reform av globalt styresett, øke finansiering til arbeidet med bærekraftsmålene og styrke menneskerettigheter, likestilling og digitalt samarbeid. Les saken på regjeringens sider.
FN-sambandet rundt om i landet
Sudan-konflikten til debatt i Holtahallen
Tirsdag stilte 10. trinn opp for debatt i Holtahallen, under regi av FN-sambandet. Med finstasen på, og som representanter fra hvert sitt FN-land, debatterte de Sudan-konflikten. Les saken i Lillesands-Posten.
Nordmenn i FN
Vil bruke millioner for å få flere nordmenn inn i FN
Har du lyst på jobb i FN eller en annen internasjonal organisasjon? Da bør du følge med til neste år. Regjeringen vil nemlig bruke mye mer penger enn før på å rekruttere og betale for nordmenn som jobber i internasjonale organisasjoner. Les saken i Panorama nyheter.
Merk deg! Kommende arrangementer
28. oktober–7. november: Den 352. sesjonen av ILOs styremøte. Les mer om arrangementet.
28. oktober–7. november: Den 142. sesjonen i Menneskerettighetskomiteen (CCPR). Les mer om arrangementet.
28. oktober–22. november: Den 81. sesjonen i Komiteen mot tortur (CAT). Les mer om arrangementet.
4.–15. november: Den 47. sesjonen av FNs landhøringer om menneskerettigheter, Universal Periodic Review (UPR), der 14 land skal gjennomgås. Norge vurderes på mandag 4. november. Les mer om arrangementet.
4. november: Lansering av rapporten om «de minst utviklede landene» 2024. Les mer om arrangementet.
4. november: Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik har et møte med FN sin spesialrapportør for trosfrihet, Nazila Ghanea, i Oslo. Les mer om arrangementet.
4.–5. november: Høynivåkonferansen «Styrking av internasjonalt samarbeid om terrorbekjempelse og oppbygging av smidige mekanismer for grensesikkerhet – Kuwait-fasen av Dusjanbe-prosessen». Les mer om arrangementet.
4.–8. november: Den 12. sesjonen av Verdens urbane forum (WUF12), som arrangeres av FNs bosettingsprogram (UN-Habitat), vil finne sted i Kairo, Egypt, og vender dermed tilbake til det afrikanske kontinentet etter mer enn 20 år siden starten i Nairobi, Kenya, i 2002. Les mer om arrangementet.
7. november: Sex og Politikk, SNU, FN-sambandet, Utenriksdepartementet og UNFPA inviterer til et arrangement om «Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte». Statssekretær Bjørg Sandkjær i Utenriksdepartementet åpner og deltar i en panelsamtale med ungdomspolitikere og UNFPA. Les mer om arrangementet, og meld deg på.
7. november: Frokostmøte om hva som står på spill under årets klimatoppmøte, arrangert av ForUM for Utvikling og Miljø. Les mer om arrangementet.
7. november: Panelsamtale om skattekonvensjon i FN, arrangert av Kirkens Nødhjelp og Changemaker. Utenriksminister Espen Barth Eide deltar. Les mer om arrangementet.
7. november: FNs miljøprogram (UNEP) vil offisielt lansere sin årlige rapport om tilpasningsgapet. Les mer om arrangementet.
8. november: Lansering av 2024-utgaven av rapporten «State of Food and Agriculture in the World (SOFA)». Les mer om arrangementet.
Fra FN-kalenderen:
- 5. november: Verdensdag for bevissthet om tsunamier
- 6. november: Internasjonal dag mot miljøødeleggelser i krig og væpnede konflikter
- 10. november: Verdens vitenskapsdag for fred og utvikling
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Løvslett DanboltSenior kommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Denne uka i FN: Begrepene du bør kunne for å følge forhandlingene på COP1628.10.2024 13:35:53 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Oslo rådhus åpner dørene for nesten 1 000 skolebarn på FN-dagen22.10.2024 14:28:34 CEST | Pressemelding
På FN-dagen torsdag 24. oktober skal nærmere 1 000 tredje- og fjerdeklassinger ta turen til Oslo rådhus for å markere FN-dagen. Temaet er fred.
Denne uka i FN: Slik feires FN-dagen 2024 landet rundt21.10.2024 14:14:53 CEST | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: FN-kutt i statsbudsjettet – hva du bør vite14.10.2024 13:05:08 CEST | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Regjeringen foreslår å kutte FN-systemet – igjen7.10.2024 13:31:45 CEST | Pressemelding
— Viktige bevilgninger til FN blir kuttet med ostehøvel. Dette skjer på et tidspunkt hvor vi trenger mer, ikke mindre, støtte til internasjonalt samarbeid, understreker Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom