Fiskevelferd i møte med ny teknologi: Invitasjon til dialogmøte
Er du opptatt av fiskevelferd og ny teknologi i oppdrettsnæringen? Da oppfordrer vi deg til å delta på dialogmøte 4. desember under Tekmar-konferansen.

Oppdrettsnæringen utvikler stadig nye, spennende teknologiløsninger. Men hvordan kan vi være sikre på at den nye teknologien er bra for fisken? Dette vil forskere finne ut av.
Innovasjon møter velferd
Loven sier at all teknologi i oppdrett må være bra for fisken, men det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal sjekke om det faktisk er tilfelle.
− Enten det gjelder avlusningsenheter, produksjonsenheter, fiskepumper, eller annen teknologi krever lovverket at løsninger og rutiner som benyttes i husdyrhold skal ivareta dyrenes velferd. Dette må også kunne dokumenteres, sier forsker og prosjektkoordinator René Alvestad i Nofima.
Fiskevelferd først i ny fremgangsmåte
Hvordan kan dette gjøres på en god måte? Og hvordan skal vi forholde oss til gjeldende lovverk og retningslinjer? Gjennom det Nofima-ledede VELDOK-prosjektet skal det lages forslag til en ny fremgangsmåte for hvordan man kan sjekke at ny teknologi er bra for fiskens velferd. Med på laget er Åkerblå, DNV, Sintef Ocean, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Oslo.
Fremgangsmåten skal være både forutsigbar og anvendelig for ulike typer teknologier og arter.
− Vi vil høre hva du som er teknologiutvikler, leverandør, eller oppdretter mener om dette, sier Alvestad, som oppfordrer: − Bli med å forme fremtidens oppdrettsnæring i tråd med fiskevelferd: Meld deg på i dag!
Dialogmøte
Dialogmøtet gjennomføres for næringsaktører i forbindelse med TekMar den 4. desember 2024 fra klokken 13.45 til 16.00 på Clarion hotell Trondheim.
Under dialogmøtet ønsker forskerne diskusjon og innspill på:
- Hva bør inkluderes i en veileder for dokumentering av fiskevelferd for ny teknologi?
- Har dere erfaringer fra utfordrende og /eller vellykkede utviklingsløp?
- Hvor godt kjenner dere til dagens regelverk for utvikling av nye metoder?
- Hva er en hensiktsmessig inndeling av teknologier?
- Hva er utfordringer med dagens rammeverk?
Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering - FHF. Prosjektet ledes av Nofima. Partnere er Åkerblå, DNV, Sintef Ocean, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Oslo.
For påmelding til dialogmøtet, klikk HER. Frist for påmelding er 17. november 2024.
For spørsmål eller innspill knyttet til prosjektet kan René Alvestad kontaktes via e-post: rene.alvestad@nofima.no eller telefon: 77 62 92 11.
Om prosjektet på fhf.no: Dokumentasjon av fiskevelferd ved utvikling av ny teknologi (VELDOK)
Nøkkelord
Kontakter
René AlvestadNofima / Produksjonsbiologi
Tel:+47 47311886rene.alvestad@nofima.noReidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noBilder



Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom