Legger frem den første stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter
Den første stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter inneholder over 50 tiltak for at Norge skal være et av verdens beste land å starte og drive virksomhet i.
– Gründere og oppstartsbedrifter er helt avgjørende for næringslivet. Det er de som skaper arbeidsplasser og vekst. Vi trenger flere som tør å satse og skape sin egen arbeidsplass. Vi vil legge til rette for gode og forutsigbare rammevilkår, slik at enda flere gründere over hele landet kan lykkes med å skape bedrifter som vokser, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
Norge står foran en krevende omstilling i årene som kommer. Digitaliseringen går i en rasende fart. Det blir knapphet på arbeidskraft, vi blir flere eldre, og økonomien skal gå fra å være fossilbasert til å bli grønn og fornybar. En ny EU-rapport viser at Europa henger etter når det gjelder teknologiutvikling og innovasjon, og at konkuranseevnen har svekket seg de siste tiårene.
– Vi trenger gründere mer enn noen gang! De er viktige ikke bare for å opprettholde næringslivets konkurransekraft, men også for å bidra til nytenking og for å finne løsninger på mange av utfordringene samfunnet står overfor. Stortingsmeldingen er en milepæl i arbeidet med å gi gründerne støtten de trenger i en raskt skiftende verden, sier Myrseth.
Kapital, kompetanse og nettverk
Stortingsmeldingen viser status for gründerskap i Norge, presenterer helheten i regjeringens politikk og peker fremover. I arbeidet med meldingen har det vært gjennomført innspillsmøter over hele landet. Stortingsmeldingen skal gi gründere og oppstartsbedrifter enda bedre tilgang til de tre mest sentrale byggesteinene på veien fra idé til bedrift; kapital, kompetanse og nettverk. Meldingen inneholder 53 tiltak for å svare på behovene som gründere og oppstartsbedrifter har:
- Tiltak som gir gründere over hele landet et bedre og mer tilgjengelig tilbud, både gjennom kompetanse, kapitaltilgang og nettverk
- Tiltak som fremmer bedre rammevilkår, for eksempel gjennom forenkling og digitalisering
- Tiltak for et enda bedre virkemiddelapparat, spisset mot gründere
- Tiltak som fremmer gründerskap blant kvinner
– Næringslivet går godt og det etableres mange bedrifter, men for få vokser. Med meldingen vil vi utvikle enda mer treffsikre ordninger som bidrar til både finansering og kompetanse i en krevende oppstartfase. Vi må sørge for at oppstartsbedrifter har tilgang til nettverk som støtter og legger til rette for samarbeid både nasjonalt og internasjonalt, sier Myrseth.
Fremme gründerskap blant kvinner
Norge er et av verdens mest likestilte land, men likevel er det betydelig færre kvinner enn menn som blir gründere og etablerer aksjeselskaper. I meldingen er derfor gründerskap i et likestillingsperspektiv vektlagt, og det er flere tiltak som skal løfte kvinnelige gründere.
– Vi trenger at flere kvinner lykkes som gründere. Det handler ikke bare om likestilling, men også om å utnytte alle ressursene i samfunnet vårt. Mangfold i næringslivet skaper innovasjon og øker lønnsomheten, sier Myrseth.
Noen sentrale tiltak i stortingsmeldingen
Kapital, kompetanse og nettverk:
- Gi Investinor i oppdrag å vurdere hvordan Investinor i partnerskap med private eiere som pensjonskasser og lignende, kan samarbeide med sikte på å bedre kapitaltilgangen i det norske tidligfasemarkedet
- Styrke finansieringsvirkemidler særlig rettet mot oppstartsbedrifter med vekstpotensial, herunder etablerertilskudd, innovasjonskontrakter og oppstartslån
- Arbeide for at utdanningssystemet tilpasses næringslivets behov for kompetanse, også rettet mot entreprenørskap og innovasjon og foreslå en kompetansereform for livslang læring som skal gi økt kompetanse i norsk næringsliv.
- Styrke Innovasjon Norges arbeid rettet mot å utvikle økosystemer for oppstartsbedrifter
- Videreutvikle de praktiske informasjons- og veiledningstjenestene som skal bidra til å øke kunnskapen om å starte og drive bedrift i Norge
Fremme gründerskap blant kvinner
- Måle utviklingen av andelen kvinnelige gründere i norsk næringsliv, og som andel av brukerne i virkemiddelaktørenes ordninger.
- Se nærmere på hvordan kvinner kan prioriteres i virkemiddelapparatet når kvaliteten anses som lik i et prosjekt.
- Styrke Innovasjon Norges arbeid med kompetanse, mobilisering, involvere kapitalmiljø og motivere til gründerskap blant kvinner.
Et godt tilbud over hele landet
- Kartlegge det samlede lokale og regionale tilbudet til gründere og oppstartsbedrifter i samarbeid med kommuner og fylkeskommuner.
- Samarbeide med fylkeskommuner, kommuner og virkemiddelapparatet for å sikre gode distriktsrettede virkemidler for gründere og oppstartsbedrifter.
- Evaluere det samlede tilbudet av møteplasser, arenaer og nettverk i hele landet i samarbeid med fylkeskommuner, kommuner og brukere
Forenkling
- Utvide løsningen Én vei inn med mål om å inkludere alle relevante virkemiddelaktører på sikt
- Redusere næringslivets kostnader knyttet til pålagte regler og utfylling av offentlige skjemaer
- Fremme forslag om nytt og moderne regelverk for Enhetsregisteret og Foretaksregisteret
- Gjennomføre en tydelig forenkling av anskaffelsesregelverket
Sosiale ordninger
- Vurdere behovet for informasjonstiltak som kan gjøre det enklere for selvstendig næringsdrivende og frilansere å få bedre oversikt over og kunnskap om egne rettigheter og plikter
- Vurdere grensen for skjønnsfastsettelse av sykepengegrunnlaget for arbeidstakere og frilansere.
- Vurdere utformingen av de individuelle forsikringsordningene for tilleggssykepenger for selvstendig næringsdrivende og frilansere i folketrygden.
Fakta om gründerskap
- Regjeringens innsats for gründere er høyere enn før pandemien. Foretak fem år eller yngre mottok til sammen nesten tre milliarder i tilskudd fra virkemiddelapparatet i 2023. I tillegg kommer støtte fra Skattefunn på nesten 1,4 milliarder kroner og ytterligere 1,4 milliarder kroner i lån og garantier fra Innovasjon Norge.
- Det store flertallet av gründerbedriftene viser ikke kraftig vekst.. I 2022 er det drøyt 3100 bedrifter som er vurdert som oppstartsbedrifter med vekstpotensial, noe som utgjør om lag 7 prosent av alle oppstartsbedriftene.
- Vekstbedriftene er ikke likt fordelt i landet. Mye av veksten, både i antall bedrifter og tilbudet av kapital, ser ut til å være konsentrert i storbyregioner, spesielt Oslo. Forskjellen mellom fylkene blir mindre når vi ser dette opp mot antall innbyggere, men utviklingen i andre regioner har ikke vært like sterk og det kan derfor være mer utfordrende å fremme vekstorientert gründerskap i andre deler av Norge.
- Samlet sett etableres hvert tredje foretak av kvinner. Av enkeltpersonforetakene, er nesten fire av ti etablert av kvinner. Når vi ser på etablering av aksjeselskap, selskapsformen best tilpasset vekst, er kvinneandelen lavere. Kun hvert femte aksjeselskap er etablert av kvinner.
Om oss
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no
Du kan følgje NFD på LinkedIn og Flickr, og regjeringa på X/Twitter og Facebook
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Bjarte Rambjør Heide er ny direktør i Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard1.11.2024 13:02:16 CET | Pressemelding
Bjarte Rambjør Heide er i statsråd i dag beskikket som direktør i Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF).
Presseinvitasjon: Næringsministeren til Agenda Nord-Norge1.11.2024 12:30:07 CET | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth deltar på Agenda Nord-Norge i Tromsø.
Ny frihandelsavtale med Moldova trer i kraft1.11.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
Fredag 1. november trer den nye frihandelsavtalen mellom Moldova og Norge i kraft.
Enighet om norsk-russisk fiskeriavtale for 202531.10.2024 19:00:00 CET | Pressemelding
Norge og Russland har gjennom digitale forhandlinger blitt enige om en fiskeriavtale for 2025. Det er viktig å sikre en forsvarlig bærekraftig forvaltning av bestandene i Barentshavet.
Presseinvitasjon: Fiskeri- og havministeren til Ålesund 31. oktober og 1. november30.10.2024 14:47:51 CET | Pressemelding
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss besøker Ålesund torsdag 31. oktober og fredag 1. november.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom