Ingen enighet om finansiering på FNs naturforhandlinger
Etter en brå slutt, langt på overtid endte naturforhandlingene uten enighet om finansering for implementering av naturavtalen. Dette vil ha dramatiske konsekvenser for vern av biologisk mangfold og implementering av naturavtalen globalt, mener Spire.
Ingen enighet om finansering
Finansiering har vært et av de mest betente temaene på naturforhandlingene. Ved slutten av årets naturforhandlinger mangler det fortsatt flere hundre milliarder dollar for å lukke finansieringsgapet. Før toppmøtet lå dette gapet på 700 milliarder dollar årlig for å sikre målene i avtalen. Etter store diskusjoner de siste to ukene om hvem som skal bidra til finansiering og hvor fondet skal ligge, ender forhandlingene på overtid uten noe enighet om hvordan finansiering av naturavtalen skal gjennomføres.
– Vi er sjokkert over utfallet på årets naturforhandlinger. Verden står overfor en global naturkrise. Det hjelper lite med en ambisiøs naturavtale om man ikke har finansiering til å implementere den, sier Emma Steig Vandeskog fra Spire.
– Det globale nord skylder resten av verden å bidra med ambisiøs finansiering for å kunne nå målene i naturavtalen, sier Ellinor Briseid Rødland fra Spire.
Kommersielle aktører skal betale for bruk av digitale genetiske ressurser
Før møtet ble lukket rakk partene å komme til enighet om det høyt debatterte fondet for mer rettferdig fordeling av fordelene fra digitale genetiske ressurser. Digitalisert geninformasjon fra levende organismer brukes blant annet av store multinasjonale selskaper til å utvikle medisiner og vaksiner. Mange land i det globale sør har etterspurt kompensasjon fra aktører som profitterer på naturmangfoldet i deres land. Lørdagsmorgen ble det besluttet at kommersielle aktører som tjener på digitale genetiske ressurser i utgangspunktet betale enten 1% av profitten eller 0,1% av inntektene til det nye fondet.
– Til nå har det vært fritt frem for multinasjonale selskap å profittere på digitale genetiske ressurser. Lokalsamfunn, småskala bønder og urfolk som har forvaltet og utviklet kunnskap om disse ressursene får ingenting. Det er grovt urettferdig, sier Ellinor Briseid Rødland fra Spire.
Et viktig premiss for opprettelsen av fondet har vært at en stor andel av midlene skal gå til urfolk og lokalsamfunn. Ellinor legger til at:
– Selv om den endelige beslutningen indikerer at halvparten av fondet skal gå til urfolk, åpnes det for flere smutthull. Det er vesentlig at finansieringen når frem til urfolksgrupper direkte, ettersom hele 80% av verdens biologiske mangfold er bevart av urfolksgrupper.
Opprettes organ for urfolk
Fra dag én har det også vært store diskusjoner om lokalsamfunn og urfolks rolle i implementeringen av naturavtalen. Natt til lørdag ble det enighet om et permanent, rådgivende organ for urfolk under konvensjonen om biologisk mangfold (CBD).
– Vi er avhengig av urfolkskunnskap for å bevare verdens biologiske mangfold. Urfolk og deres kunnskap er ofte neglisjert og diskriminert, derfor er denne anerkjennelsen historisk viktig. Sier Emma Steig Vandeskog.
I tillegg anerkjennes “people of African descent” og deres rolle i bevaring av biologisk mangfold for første gang gjennom denne beslutningen. Hvorvidt denne gruppen skal bli anerkjent har vært en stor diskusjonen på naturtoppmøtet.
Nøkkelord
Kontakter
Elise ÅsnesLeder
Tel:980 54 866elise@spireorg.noEllinor Briseid RødlandSpires delegat til COP16
Tilgjengelig på e-post og WhatsApp
Emma Steig VandeskogSpires delegat til COP16
Tilgjengelig på e-post og WhatsApp
Bilder
Om Spire
Spire er en miljø- og utviklingsorganisasjon for unge som jobber for en rettferdig og bærekraftig verden. Vi jobber med politisk påvirkning og informasjonsarbeid knyttet til klima- og natur, handel, mat og by i et internasjonalt perspektiv.
Emma Steig Vandeskog og Ellinor Briseid Rødland har deltatt på naturtoppmøtet i Colombia de siste to ukene. Spire var også tilstede i Montreal da naturavtalen ble vedtatt i 2022. På naturtoppmøtene følger vi tett med på hva som foregår i forhandlingsrommene, hvordan Norge opptrer og hva som ligger an til å bli vedtatt. Vi har også mye dialog med sivilsamfunn og aktivister fra det globale sør, og møter med ministre og den norske delegasjonen.
Følg pressemeldinger fra Spire
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spire på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spire
Husleielovutvalget lanserer endringsforslag til husleieloven: Risikerer å skrotes av regjeringen18.10.2024 12:30:47 CEST | Pressemelding
I dag la husleielovutvalget fram sitt forslag til endringer i husleieloven. Det skulle styrke leietakeres rettigheter og sikre grunnleggende botrygghet. Samtidig vil regjeringen avlyse behandlingen av forslaget i denne stortingsperioden.
Spire kaller statsbudsjettet sjokkerende usolidarisk7.10.2024 10:47:29 CEST | Pressemelding
Miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire reagerer sterkt på at regjeringens ikke når bistandsprosenten i statsbudsjettet. De krever at kuttene i støtte til sivilt samfunn i det globale sør reverseres, og at regjeringen sikrer midler til reelle og ambisiøse klima- og miljøtiltak.
Spire sterkt kritiske til regjeringens nye naturmelding27.9.2024 13:20:00 CEST | Pressemelding
Spire mener den nye meldingen til regjeringen mangler nødvendige nasjonale tiltak og troverdighet i ivaretagelsen av urfolksrettigheter. Leder i Spire peker på at regjeringen gjøre naturen til en vare og er kolonialistisk.
Afrika-strategien: – selvsentrert kolonialisme19.8.2024 13:17:32 CEST | Pressemelding
I dag lanserte Norge sin nye Afrika-strategi, som fokuserer på politisk og økonomisk samarbeid. Miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire kritiserer strategien for å prioritere norsk makt over likeverdige partnerskap.
Perspektivmeldinga: - Et svik mot kommende generasjoner9.8.2024 13:38:48 CEST | Pressemelding
I dag kom regjeringens perspektivmelding. Der skulle framtidas utfordringer for Norges økonomi og velferdsstat drøftes. Mens norske og internasjonale eksperter understreker behovet for ambisiøs klimahandling, setter perspektivmeldingen oss på samme kurs som før, mener ungdomsorganisasjonen Spire.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom