Innovasjon Norge

Stortingsmeldingen om gründere gir grunnlag for nye norske vekstbedrifter

Del

Næringsministeren la i dag fram stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter. –Stortingsmeldingen peker ut klare satsingsområder, og vi er klare til å gjøre vår del av jobben for å få frem flere vekstkraftige oppstartsbedrifter, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Astrid Waller, Innovasjon Norge

Stortingsmeldingen inneholder 53 tiltak for å gjøre Norge til et av verdens beste land å starte og drive virksomhet i. En ny rapport fra EU viser at Europa henger etter på teknologiutvikling og innovasjon, og at konkuranseevnen har svekket seg de siste tiårene. Det er blant grunnene til at Norge trenger flere gründere som skaper innovative bedrifter og får dem til å vokse.

- Dette er en viktig dag for gründere og oppstartsmiljøer. Stortingsmeldingen vil få stor betydning for hvordan vi og andre offentlige aktører i samspill med private kan bidra til å skape flere store, norske suksessbedrifter, sier Haugli.

Regjeringen har gjennomført innspillsmøter over hele landet i samarbeid med oppstartsmiljøene og Innovasjon Norge i forberedelsen til stortingsmeldingen. Sentralt i meldingen er tilgangen til kapital, kompetanse og nettverk. Tiltakene skal svare på behovene gründere og oppstartsbedrifter har.

  • Tiltak som gir gründere over hele landet et bedre og mer tilgjengelig tilbud, både gjennom kompetanse, kapitaltilgang og nettverk
  • Tiltak som fremmer bedre rammevilkår, for eksempel gjennom forenkling og digitalisering
  • Tiltak for et enda bedre virkemiddelapparat, spisset mot gründere
  • Tiltak som fremmer gründerskap blant kvinner

Innovasjon Norge fikk i år økt bevilgningene øremerket gründere med 70 millioner kroner. Denne forsterkningen har resultert i flere ekstra tiltak. Blant dem er disse:

  • Mer risikokapital til gründere i form av oppstartstilskudd
  • Kurs i kapitalstrategi for bedrifter i en tidlig fase
  • Støtte til økosystemet for gründere
  • En pilot på mentor for skaleringsbedrifter

I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen å bruke ytterligere 52 millioner på virkemidler for oppstart hos Innovasjon Norge. Pengene er øremerket gründere, kvinnelig entreprenørskap, økosystemer over hele landet, og å bygge opp kompetanse på skalering og internasjonalisering.

Styrker satsingen på gründerskap blant kvinner

Norge har for få kvinner som starter innovative selskaper. Derfor legger meldingen spesiell vekt på gründerskap i likestillingsperspektiv, og inneholder flere tiltak for å løfte kvinnelige gründere. 

– Vi trenger at flere kvinner lykkes som gründere. Det handler ikke bare om likestilling, men også om å utnytte alle ressursene i samfunnet vårt. Mangfold i næringslivet skaper innovasjon og øker lønnsomheten, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

- Norge har ikke én gründer for mye. Vi møter daglig gründere med imponerende løsninger på ulike problemer og behov. Men få av dem er kvinner. Vettet og innovasjonsevnen er jevnt fordelt mellom kjønnene, derfor er vi glad for mulighetene vi nå får til å kunne bistå flere oppstartsbedrifter med kvinner som ledere, sier Håkon Haugli.

Faktaboks: Dette er noen av tiltakene i stortingsmeldingen:

Kapital, kompetanse og nettverk

  • Gi Investinor i oppdrag å vurdere hvordan Investinor i partnerskap med private eiere som pensjonskasser og lignende, kan samarbeide med sikte på å bedre kapitaltilgangen i det norske tidligfasemarkedet
  • Styrke finansieringsvirkemidler særlig rettet mot oppstartsbedrifter med vekstpotensial, herunder etablerertilskudd, innovasjonskontrakter og oppstartslån
  • Arbeide for at utdanningssystemet tilpasses næringslivets behov for kompetanse, også rettet mot entreprenørskap og innovasjon og foreslå en kompetansereform for livslang læring som skal gi økt kompetanse i norsk næringsliv.
  • Styrke Innovasjon Norges arbeid rettet mot å utvikle økosystemer for oppstartsbedrifter
  • Videreutvikle de praktiske informasjons- og veiledningstjenestene som skal bidra til å øke kunnskapen om å starte og drive bedrift i Norge

Fremme gründerskap blant kvinner

  • Måle utviklingen av andelen kvinnelige gründere i norsk næringsliv, og som andel av brukerne i virkemiddelaktørenes ordninger.
  • Se nærmere på hvordan kvinner kan prioriteres i virkemiddelapparatet når kvaliteten anses som lik i et prosjekt.
  • Styrke Innovasjon Norges arbeid med kompetanse, mobilisering, involvere kapitalmiljø og motivere til gründerskap blant kvinner.

Et godt tilbud over hele landet

  • Kartlegge det samlede lokale og regionale tilbudet til gründere og oppstartsbedrifter i samarbeid med kommuner og fylkeskommuner.
  • Samarbeide med fylkeskommuner, kommuner og virkemiddelapparatet for å sikre gode distriktsrettede virkemidler for gründere og oppstartsbedrifter.
  • Evaluere det samlede tilbudet av møteplasser, arenaer og nettverk i hele landet i samarbeid med fylkeskommuner, kommuner og brukere

Forenkling

  • Utvide løsningen Én vei inn med mål om å inkludere alle relevante virkemiddelaktører på sikt
  • Redusere næringslivets kostnader knyttet til pålagte regler og utfylling av offentlige skjemaer
  • Fremme forslag om nytt og moderne regelverk for Enhetsregisteret og Foretaksregisteret
  • Gjennomføre en tydelig forenkling av anskaffelsesregelverket

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kaja van den Berg er direktør for oppstart og skalering i Innovasjon Norge.
Kaja van den Berg er direktør for oppstart og skalering i Innovasjon Norge.
Kirsti Hovde, Innovasjon Norge.
Last ned bilde
Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Astrid Waller, Innovasjon Norge
Last ned bilde
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye