To grunner til at det blir ekstremt vått på Vestlandet i dag
Uværet “Jakob” skyldes en såkalt atmosfærisk elv som strømmer mot Vestlandskysten. Det er spesielt to ting som fører til at dette været blir så heftig.

Uværet “Jakob” skyldes en atmosfærisk elv som tar med seg store mengder vann på sin ferd mot Vestlandet, men de enorme vannmengdene som er i bevegelse er likevel ikke det som gjør dagens uvær så ekstremt.
- Vi har faktisk hatt atmosfæriske elver med like mye vann tidligere i høst, sier klimaforsker Clemens Spensberger ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret.
Han peker på to andre egenskaper som gjør denne elven spesiell.
- For det første treffer den Vestlandskysten omtrent midt på og i nærmest rett vinkel. Denne geometrien gjør det vanskelig for de fuktige luftmassene å vike unna fjellet. Luften løftes over fjellet, den kjølner, vanndampen kondenserer, og det blir mye, mye regn.
Det andre er at elveløpet er ganske stabilt. Atmosfæriske elver styres mellom lavtrykk og høytrykk og forflyttes dermed sammen med dem. Denne torsdagen ligger lav- og høytrykkene stort sett i ro over oss. Først natt til fredag flyttes elven sørover og østover og vil gi mye nedbør til Danmark, Sør-Sverige og Baltikum, sier Spensberger.
Kontakter
Tori PedersenKommunikasjonsrådgiver, Bjerknessenteret for klimaforskning
Tel:91101440tori.pedersen@uib.noGudrun SylteKommunikasjonslederBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:40856457gudrun.sylte@uib.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Norsk professor blir president i EASAC3.7.2025 13:56:41 CEST | Pressemelding
Lise Øvreås gikk i fjor av som preses i Det Norske Vitenskaps-Akademi. Nå tar hun over som president for EASAC, en sammenslutning av 30 vitenskapsakademier fra hele Europa.
CO2-nivået i atmosfæren har nådd 430 ppm15.5.2025 11:51:12 CEST | Pressemelding
Med menneskeskapte utslipp stiger CO2-nivået i atmosfæren raskere enn man har sett i fortidens klima. Målinger i mai har nådd et nytt nivå.
Gjennombrudd for varsling av El Niño-fenomen i Atlanterhavet15.4.2025 14:30:39 CEST | Pressemelding
Frem til nå har ikke forskere klart å varsle en oppvarming av Sør-Atlanteren. Ved hjelp av kunstig intelligens har de nå lykkes med å varsle El Niño-fenomen i området opp til 3-4 måneder før.
Laveste havis-nivå i Arktis på fem år27.3.2025 08:41:10 CET | Pressemelding
Rundt 22 mars nådde havisen i arktis sin årlige maksimum for 2025. Det har vært en svært lav utvikling av havis gjennom hele vinteren, med en skarp reduksjon i januar. På slutten av sesongen nærmet isen seg høydepunktet for 2023, men landet akkurat like under. Dermed ble isdekket i 2025 lavere enn de siste fem årene.
Dramatiske endringer i Grønlandshavet19.3.2025 11:06:49 CET | Pressemelding
På grunn av klimaendringene er produksjon av dypvann endret på den nordlige halvkule. Dette har store konsekvenser for havsirkulasjonen og havets evne til å ta opp karbon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom