Ekstremværet Jakob: Jord- og flomskredfare for torsdag oppjusteres til rødt farenivå
NVE har oppgradert farevarselet for jord- og flomskred torsdag . Dette gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Flomfaren forblir på oransje nivå , men varslingsområdet økes. Meteorologisk institutt (MET) har også utstedt et varsel for ekstremt mye regn på rødt nivå. Dette er en svært alvorlig situasjon som kan føre til omfattende konsekvenser og skader.

Onsdag formiddag har Meteorologisk institutt (MET) og NVE oppgradert sine farevarsler for flom- og jordskred til rødt nivå for deler av Sør-Norge. Årsaken er ekstremværet Jakob som vil bringe med seg vind og ekstremt mye regn natt til torsdag, og i løpet av torsdag.
- Dette er en svært alvorlig situasjon, hvor mange skredhendelser ventes. Flere kan få store konsekvenser. Store skredhendelser kan nå bebyggelse, veg eller jernbane, sier Emil Solbakken, jordskredvakt i NVE.
Rødt farenivå kan føre til svært alvorlige og omfattende skader og konsekvenser for liv, helse og viktig samfunnsfunksjoner, som veier og jernbane. Rødt farenivå krever vurdering og oppmerksomhet fra de fleste som befinner seg eller ferdes innenfor varslingsområdet.
Oransje farenivå kan føre til flere og alvorlige flom eller skredhendelser, med omfattende skader og konsekvenser for både mennesker, bygninger og viktig infrastruktur, som veier, broer og toglinjer.
Jord- og flomskredfare på rødt og oransje nivå
Jord- og flomskredvarselet på rødt nivå gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Det er også et jord- og flomskredvarsel på oransje nivå som gjelder for midtre deler av Sør-Norge.
- Det er svært stor fare for jord- og flomskred i varslingsområdet. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt, sier Solbakken.
- Innbyggere oppfordres til å følge med på værmeldingen og varsler fra NVE, og følge myndighetenes råd, tilføyer Solbakken.
Faren for jord- og flomskred avtar fra fredag ettermiddag.
Les hele varselet for rødt farenivå her.
Les hele varselet for oransje farenivå her.
Flomfare på oransje nivå
Flomvarselet på oransje farenivå gjelder for deler av Sør-Norge.
- Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø/is, jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner. Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring, sier Kristina Tvedalen, flomvakt i NVE.
Faren for flom avtar fra fredag kveld.
Les hele varselet for oransje farenivå her.
Mye regn i vente
Årsaken til flom- og skredvarselet er at det ventes svært store nedbørsmengder, stedvis opp mot 120-180 mm/døgn torsdag. Grunnvannstanden i bakken er allerede høy, og temperaturstigning i kombinasjon med sterk vind i fjellet vil bidra til snøsmelting.
Bli varslet
Ved å tegne et gratis abonnement på https://abonner.varsom.no vil du motta varsler på e-post eller SMS med en gang varslene er publisert på varsom.no. Du bestemmer selv hvilke farenivåer som gjør at du blir varslet.
Del det du ser
Vi på flom- og jordskredvarslingen følger med på observasjoner som kommer inn via Varsom-appen / regobs.no. Send gjerne inn dine vann, jord eller snøobservasjoner på regobs.no.
NVE følger situasjon tett
NVE har satt beredskap og følger situasjonen tett i dialog med Meteorologisk institutt.
Om du som privatperson er bekymret for din situasjon lokalt:
- Ta kontakt med kommunen hvis du skal melde om en hendelse.
- Kontakt politiet (112) dersom det er fare for liv og helse.
- Kontakt ditt nettselskap eller fjernvarmeleverandør om du opplever strømbrudd eller fjernvarmebrudd.
- Sjekk status for stengte veier på www.175.no eller via appen Vegvesen Trafikk
Kontakter
For spørsmål mellom kl. 08:00-21:00 (alle dager), ta kontakt med:
Flomvarslingen på 40 43 60 00 (ikke SMS).
Jordskredvarsling tlf.: 40 02 87 77 (ikke SMS)
For spørsmål utenom vakttiden, ta kontakt med NVEs pressetelefon: 48 99 76 67
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE avslår søknad om nytt vannkraftverk i Bindal kommune8.4.2025 12:01:00 CEST | Pressemelding
Hywer AS har søkt om tillatelse til å bygge Skråvadalen kraftverk i Bindal kommune i Nordland. NVE mener kraftverket vil få negative konsekvenser som vanskelig lar seg avbøte, og avslår derfor søknaden.
NVE gir løyve til å bygge vannkraftverk i Lyngdal8.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Lastad Kraft har fått konsesjon til å bygge Lastad kraftverk i Lyngdal kommune i Agder. Vasskraftverket vil årleg produsere 6,2 GWh, tilsvarande straumbruken til om lag 310 husstandar. NVE har stilt vilkår til utbygginga for å redusere dei negative konsekvensane for naturmangfaldet i området.
NVE legg til rette for heilskapleg behandling i Mågeli- og Tyssovassdraga8.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
NVE har vedteke å opne vilkårsrevisjon i Mågeli- og Tyssovassdraga i Ullensvang kommune. Samtidig ber NVE om ein felles konsesjonssøknad for framleis regulering og overføring i same reguleringsområde. Målet er å få ei heilskapleg behandling av reguleringane i vassdraga.
NVE: Norge går ikke mot et kraftunderskudd de nærmeste årene8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Den norske kraftbalansen vil bli strammere de neste årene, men NVE tror ikke at vi går mot et kraftunderskudd her til lands. Hovedgrunnen er at kraftforbruket neppe blir like høyt som tidligere anslått. Ifølge NVEs nye analyse av tilstanden i kraftsystemet vil Norge med dagens virkemiddelbruk verken nå målet om 10 TWh redusert strømbruk i bygg, eller ambisjonen om 8 TWh solkraft innen 2030.
NVE ber Statnett levere underlag om ny trasé for kraftledningen mellom Samnanger og Øygarden4.4.2025 09:57:40 CEST | Pressemelding
Statnett har meldt planer om en ny kraftledning mellom Samnanger og Øygarden i Vestland fylke. NVE ber nå om underlag for en alternativ trasé, i tillegg til traseene som Statnett har meldt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom